-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgybos vadas Johnas Brennanas: „Žinome, ką ir kaip Rusija darė per prezidento rinkimus“

JAV visuomeninis transliuotojas PBS prezidento Baracko Obamos kadencijai artėjant prie pabaigos kalbino Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovą Johną Brennaną.
Johnas Brennanas
Johnas Brennanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Johnas Brennanas CŽA vadovu buvo nuo 2013 metų kovo mėnesio. Agentūros veiklą jis puikiai išmanė dar prieš tapdamas jos vadovu. Įvairius su CŽA veikla susijusius darbus jis dirbo 25-erius metus.

15min pateikia esminius interviu klausimus ir atsakymus.

„Norėčiau pradėti pokalbį nuo žvalgybos bendruomenės ataskaitos apie Rusijos įsibrovimą į informacines sistemas rinkimų metu“, – pokalbį pradėjo PBS žurnalistė Judy Woodruff.

– Ataskaitos rengimas yra galutinėje stadijoje. Ja bus pasidalinta su prezidentu, kuris prašė nuodugnaus tyrimo, jau artimiausiomis dienomis. Nacionalinės žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis vadovauja šioms žvalgybos bendruomenės pastangoms. Tai buvo itin griežtas ir kruopštus tyrimas, kad surinktume visus duomenis, kurie svarbūs.

Manau, kad ataskaita bus būtent tokios formos, kokios prezidentas ir prašė: išsami ir kruopšti apžvalga to, kas įvyko per šiuos rinkimus, ir Rusijos įtaka juose.

– Ar ji nepaliks abejonių, kad Rusijos pareigūnai bandė kištis į JAV rinkimus?

– Na, manau, kad kaip Jamesas Clapperis ir Jeh Johnsonas jau sakė gruodžio mėnesį, yra konkretūs faktai, kurie rodo Rusijos kišimąsi į rinkimus. Neketinu atskleisti ataskaitos detalių, nes ji vis dar slapta, bus įteikta tik prezidentui ir tiems, kuriems priklauso. Bet joje bus atskleista, ką Rusija darė, kaip tai darė ir kaip mes tai sužinojome.

– Klausiu todėl, kad yra nemažai abejojančių. Vienas jūsų pirmtakų, Jimas Woolsey, šį rytą interviu metu teigė, kad tai nebuvo tik rusai. Sakė, kad buvo ir kitų valstybių. Jis paminėjo Kiniją, Iraną. Ar esate užtikrintas, kad tai buvo būtent Rusija?

– Na, mes žinome, kad yra daug šalių, kurios veikia skaitmeninėje erdvėje ir siekia rinkti informaciją arba ją atskleisti. Bet ši ataskaita koncentruojasi būtent į Rusiją ir tai, ką ji darė šių rinkimų metu. Manau, kad žvalgyba atliko reikiamą analizę ir surinko visus galimus faktus. Paliksiu prezidentui ir kitiems spręsti, ar šią ataskaitą atskleisti, kam ir kokia bus suteikiama informacija.

– Ar neigiate kitų šalių įtaką?

– Yra daug įvairių veiksmų, bet mes siekiame išsiaiškinti, ką tam tikri mūsų priešai darė, stengdamiesi pakenkti vienam iš demokratijos pagrindų, mūsų prezidento rinkimams.

– Leiskite man pratęsti abejojančiųjų temą, nes pats Donaldas Trumpas abejojo, sakydamas, iš kur mes žinome, kad tai rusai? Jis pabrėžė, kad CŽA dažnai klysdavo. Jis atkreipė dėmesį į teiginius apie ginklus ...

– Masinio naikinimo ginklus Irake.

– Taip, masinio naikinimo ginklus Irake, kurių nebuvo.

– Tiesa. Ir po to mes peržvelgėme tos ataskaitos rašymo procesą, analizės procesą ir rinktus duomenis, dedant daugybę pastangų, kad viskas būtų kuo tiksliau. Praėjo daugybė metų nuo to laiko, kai buvo rašoma ataskaita dėl Irako masinio naikinimo ginklų.

Ir nuo to laiko mūsų analitinės ir duomenų rinkimo galimybės itin sparčiai vystėsi. Nėra žvalgybos bendruomenės, kuri turėtų tokias galimybes, tokią ekspertizę kaip JAV žvalgybos bendruomenė.

Siūlyčiau asmenims, kurie dar nematė ataskaitos, nebuvo su ja supažindinti, palaukti ir pamatyti, ką pateiks žvalgybos bendruomenė prieš vertinant jos darbą.

– Norite pasakyti, kad Donaldas Trumpas pamatys ataskaitą prieš ją oficialiai pristatant visuomenei?

– Išrinktasis prezidentas turės žvalgybos pasitarimus ir bus supažindintas su ataskaita, jei prezidentas Obama pasakys, kad tai turėtų įvykti. Bet, absoliučiai suprantama, naujoji administracija, naujai išrinktas prezidentas turės galimybę susipažinti su ataskaita.

– Ar manote, kad Rusijos motyvas buvo pagalba Donaldui Trumpui?

– Vėlgi, tai dar vienas iš dalykų, kuris bus atskleistas ataskaitoje. Negaliu atsakyti prieš ataskaitos paskelbimą.

– Ar CŽA, žvalgybos bendruomenė neįvertino Vladimiro Putino?

– Neįvertino? Ne, aš manau, mes visada jautėme, kad jis turi labai kategorišką ir agresyvų būdą. Matėme, ką jis darė Ukrainoje, Kryme ir Sirijoje. Jis mėgsta demonstruoti ne tik savo, bet ir Rusijos karinės galios raumenis. Jis žaidžia pagal savo taisykles tuose konfliktuose, į kuriuos įsivelia.

Todėl nemanau, kad mes jo neįvertinome. Jis siekia plėsti Rusijos interesų zoną tuose plotuose, kuriuose atsivėrė politinis vakuumas ir vyksta konfliktai. Bet jis nepaklūsta toms taisyklėms, kurioms paklūstame mes ginkluoto konflikto akivaizdoje.

Tai, ką rusai padarė Sirijoje, laikydamiesi išdegintos žemės taktikos, ko jie pasiekė naikinimu ir tūkstančiais nekaltų žmonių žūčių, nėra ta taktika, kurios laikytųsi JAV kariniame konflikte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius