Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JTO sudarė žmonijos išmirimo žemėlapį

JTO užsakymu mokslininkai sudarė įvairių pasaulio šalių gyventojų trukmės žemėlapį.
Gyvenimas Etiopijoje
Gyvenimas Etiopijoje / sxc.hu nuotr.

Mokslininkai sudarė du šalių dešimtukus: tų, kurių gyventojai išmirs pirmiausiai, ir tų, kurių vėliausiai, arba niekada. Lietuvos nėra nė viename iš šių sąrašų. Tačiau pagal prognozes mūsų šalis kartu su kitomis Baltijos valstybėmis gali lygiuotis į Lenkiją ir Vokietiją. Tai reiškia, kad Lietuvos žmonės turėtų išmirti 3000–3299 metais, jei demografinė situacija išliks tokia, kokia buvo 2010 m.

Mokslininkų skaičiavimais, dėl palankios demografinės situacijos niekad neišmirs beveik visa Afrika, Artimieji Rytai (išskyrus Iraną), Vidurio Azijos šalys, Užkaukazė, Afganistanas, Pakistanas, Indija, Mongolija, Indonezija, Filipinai, taip pat daugelis Lotynų Amerikos šalių (išskyrus Braziliją ir Čilę).

JTO nuolat atlieka panašius tyrimus ir sudaro demografinių prognozių žemėlapius bei grafikus (UN World Population Prospects).

Ką rašo spauda

Rusiškoje „Esquire“ versijoje valstybės pagal šansus išgyventi nuspalvintos rusvomis ir žalsvomis spalvomis. Kuo ruda spalva intensyvesnė, tuo prognozė prastesnė. „Esquire“ remiasi „The Economist“ sudarytais grafikais.

Straipsniuose paaiškinta, kad prognozės sudaromos įvertinant gyventojų skaičiaus pokyčių koeficientą. Jis išvedamas įvertinus, kiek merginų toje šalyje sulaukia savo reprodukcijos laikotarpio pabaigos. Taip pat vertinamas ir bendras gimstamumo-mirtingumo santykis. 

Apytikriai 120 pasaulio šalių gyventojų skaičiaus pokyčio koeficientas yra didesnis už vienetą. Kitaip tariant, auga ne tik bendras gyventojų, bet ir galinčių gimdyti merginų skaičius. Dauguma šių šalių – besivystančios, jose gimstamumas labai didelis. Iš išsivysčiusių šalių taip gerai įvertintas Izraelis, Naujoji Zelandija, Airija.

73 šalyse šis koeficientas mažesnis už vienetą. Lietuva – tarp jų. Tai reiškia, kad, bėgant metams, moterų ir merginų tokioje šalyje nebeliks.

10 šalių, kuriose moterys išmirs pirmiausiai, yra šios:

1. Makao. 2. Honkongas. 3. Bosnija ir Hercegovina. 4. Rusija. 5. Malta. 6. Slovakija. 7. Singapūras. 8. Rumunija. 9. Vengrija. 10. Makedonija. 

10 šalių, kuriose moterys išmirs vėliausiai:

1. JAV. 2. Virginijos salos. 3. Sent Lucija. 4. Tunisas. 5. Prancūzija. 6. Pietų Korėja. 7. Azerbaidžanas. 8. Australija. 9. Antilų salos. 10. Norvegija.

Čia rasite ir įvairių šalių vyrų ir moterų vidutinės gyvenimo trukmės žemėlapį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius