Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką iš tiesų reiškia Ursulos von der Leyen ir Zuzanos Čaputovos rankos ant krūtinės?

Socialiniuose tinkluose platinama nuotrauka, kurioje Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen stovi prieš kitą moterį ant krūtinės sukryžiuotomis rankomis. Prie jos pridėtas Adolfo Hitlerio tokia pačia poza atvaizdas, taip bandant įteigti, neva tai esąs nacių ženklas. Ši sąsaja nepagrįsta – fotografijoje matoma moteris yra Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova, o šiuo gestu moterys išreiškė pagarbą viena kitai.
EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Slovakijos prezidentės Zuzanos Čaputovos pasisveikinimas
EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Slovakijos prezidentės Zuzanos Čaputovos pasisveikinimas / Ekrano nuotr. iš Slovakijos prezidentės Zuzanos Čaputovos paskyros „Facebook“

Paskelbė Celofanas

Sausio pradžioje šiuo koliažu savo paskyroje „Facebook“ pasidalijo teisiamasis riaušių prie Seimo byloje ir už finansinius nusikaltimus šią savaitę įkalintas Antanas Kandrotas, dar žinomas kaip Celofanas.

„Reikia žinovo paaiškinimo. Gal žinote kas tai per ženklas?“ – savo sekėjų klausė jis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautams užkliuvo EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Slovakijos prezidentės Zuzanos Čaputovos pasisveikinimas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internautams užkliuvo EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Slovakijos prezidentės Zuzanos Čaputovos pasisveikinimas

Koliažą sudaro dvi nuotraukos. Viršutinėje matyti dvi viena prieš kitą stovinčios moterys ant krūtinės sudėtomis rankomis. Viena iš jų – EK pirmininkė U.von der Leyen.

Žemiau – tribūnoje stovinčio ir taip pat rankas ant krūtinės sukryžiavusio nacių lyderio A.Hitlerio fotografija.

Celofano įrašas sulaukė beveik 900 reakcijų ir daugiau nei 250 komentarų, juo klausė beveik 260 žmonių.

Priežastis – ir pandemija

Atvirkštinė vaizdų paieška rodo, kad koliažu aktyviai dalijasi įvairių socialinių tinklų vartotojai kitose šalyse.

Ji atskleidžia ir kada bei kokia proga moterys buvo fotografuotos.

Priešais stovinčių moterų nuotrauka prieš pustrečių metų buvo paskelbta Slovakijos vadovės Z.Čaputovos paskyroje „Facebook“.

„Šiandien prezidentūroje susitikau su EK pirmininke U.von der Leyen, kuri atvyko į Slovakiją pritarti mūsų atsigavimo plano patvirtinimui, – 2021 m. birželio 21 d. pranešė prezidentė. – Esame tarp pirmųjų ES šalių, kurios pateikė reformų planą ir kurios jiems jau pritarė.

Dabar nuo mūsų priklauso, kaip prasmingai panaudosime 6,3 mlrd. eurų, kuriuos gausime pagal šį planą.

Mes su U.von der Leyen taip pat sutarėme, kad, be svarbaus ekonominio atsinaujinimo, turime sutelkti dėmesį ir į demokratines vertybes, kurios vienija mus, kaip Europos bendriją, ir kurios išlieka būtina mūsų bendradarbiavimo sąlyga.“

Atidžiau įsižiūrėjus į nuotrauką galima rasti tokių politikių gestų paaiškinimą. Susitikimas vyko 2021 m. – per COVID-19, pandemiją. Abi politikės dėvi kaukes. Siekiant sumažinti koronaviruso plitimą pandemijos metu daugelis žmonių, užuot spaudę vieni kitiems rankas, rado kitų būdų pasisveikinti: sumušti alkūnėmis, pridėti ranką prie krūtinės, sveikintis tiesiog žodžiu.

Įtraukė ir popiežių Pranciškų

„Google“ išmeta Slovakijos faktų tikrintojų straipsnį apie šią nuotrauką. Pasirodo, kad netrukus po U.von der Leyen vizito buvo platinama melagiena, neva ji, Z.Čaputová bei popiežius Pranciškus priklauso slaptai draugijai, kuria tikėjo ir A.Hitleris.

Į tai buvo sureagavusi net vietos policija. „Super slapta draugija gedi: o Dieve, o Dieve, au, au – ir vėl Slovakijos konspirologai atskleidė slaptus tinklus“, – tuomet ironizuoja „Facebook“ paskyroje „Hoaxy a podvody“ („Apgaulė ir sukčiavimas“), kurią administruoja Slovakijos policija.

Šiame įraše teigiama, esą jau keletą dienų buvo platinamos šalies vadovės ir EK pirmininkės nuotraukos su komentarais, neva jų abipusis gestas turėtų reikšti savotišką bendruomenę, kuria tikėjo ir A.Hitleris.

Tokiai teorijai pagrįsti sukurtas koliažas iš tos pačios nuotraukos su politikėmis, nacių lyderio ir popiežiaus Pranciškaus atvaizdais. Pastarajame apibrauktas ant krūtinės kabantis didžiulis kryžius, ant kurio matyti žmogus panašiai sudėtomis rankomis.

„Dėl šio sąmokslo absurdiškumo neplanavome į jį reaguoti. Akivaizdu, kad prezidentė Z.Čaputova net nesukryžiavusi rankų, – atkreipė dėmesį pareigūnai. – Vertinant neverbaliniu požiūriu, tai nuoširdžios, abipusės pagarbos gestas.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Popiežius Pranciškus
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Popiežius Pranciškus

Kai popiežius ir jo kryžius tapo šios melagienos dalimi, nusprendėme paneigti apgaulę.“

Anot policijos, remiantis viešai prieinama informacija, ant popiežiaus kryžiaus iškalta Gerojo Ganytojo figūra, simbolizuojanti Jėzų Kristų.

„Ganytojas ant peties neša paklydusią avį, stebėdamas visą bandą. Sukryžiuotų rankų ir čia nematyti, tiesiog sąmokslininkai negali priartinti vaizdo, o ypač – ieškoti (patikrinti) informacijos“, – toliau ironizuojama įraše.

Galiausiai pareigūnai paaiškino, kodėl žmonės platina tokias melagienas.

“ – Žmogų visada žavėjo viskas, ką susiję su paslaptimi, paslaptingumu. Tai nereiškia, kad viskas, kas slapta ir paslaptinga, yra tiesa.

– Apgavikai labiau linkę patikėti bet kuo, ką galima taip apibūdinti.

– Jie moka atrasti paslaptį net ten, kur nieko panašaus nėra.

123RF.com nuotr./Sąmokslo teorijos
123RF.com nuotr./Sąmokslo teorijos

– Jie tai daro norėdami sureikšminti save ir sustiprinti ego – „Manęs nepagauna, žiūrėk, ką atskleidžiau“.

– Paslaptingų asociacijų atskleidimas kai kam yra nacionalinis sportas, paneigiantis pačią paslaptį. Įprastame pasaulyje tai, kas yra slapta, paprastai niekada netampa vieša.

– Idėja, kad slaptos draugijos nariai viešai, prieš kameras keičiasi slaptomis žinutėmis, kurias visada „atsargiai“ demaskuoja sąmokslininko akis, yra pagrindinė šios kategorijos apgaulių idėja.“

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nuotraukoje matomos EK pirmininkė U.von der Leyen ir Slovakijos prezidentė Z.Čaputova rankas ant krūtinės sudėjo sveikindamosi ir reikšdamos pagarbą, ne dėl to, kad priklauso slaptai draugijai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius