-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kurie rusai vis dar tiki, kad J.Prigožinas – gyvas ir netrukus pasirodys

Nepavykęs „Wagner“ karinių samdinių grupės įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino surengtas maištas ir žygis į Maskvą jį išgarsino visame pasaulyje. Nenuostabu, kad šio veikėjo žūtis taip ir liko apipinta daugybe sąmokslo teorijų. Pastaruoju metu vis daugiau Rusijai simpatizuojančių veikėjų ima tikėti tuo, kad J.Prigožinas gyvas ir jau netrukus pasirodys „įvesti tvarkos“.
Jevgenijus Prigožinas Afrikoje
Jevgenijus Prigožinas Afrikoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame – tariamai užfiksuota J.Prigožino lėktuvo kritimo akimirka, uždėtas britų transliuotojo BBC logotipas ir prierašas, teigiantis, kad J.Prigožinas gyvas, o jo mirtis buvo inscenizuota Kremliaus.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad po rugpjūtį įvykusios katastrofos, gandus apie tai, kad J.Prigožinas gyvas ir slapstosi, patvirtino vienos hakerių grupės programišiai ir net „Wagner“ įkūrėjo bendrininkai.

„Belaruski Gajun“/ „Telegram“/Spėjama, kad šioje nuotraukoje yra „Wagner“ pajėgų vadas J.Prigožinas stovykloje Baltarusijoje
„Belaruski Gajun“/ „Telegram“/Spėjama, kad šioje nuotraukoje yra „Wagner“ pajėgų vadas J.Prigožinas stovykloje Baltarusijoje

Tačiau tai nėra tiesa. „ČVK. Orkestras, kurį žino visas pasaulis“ (rus. ЧВК | Оркестр, который знает весь мир!) pavadintame profilyje socialiniame tinkle „Vkontakte“, galimai „Wagner“ grupės atstovai šaiposi iš tokių esą BBC pranešimų, tačiau tuo pačiu patys platina melagieną, mat vaizdo įrašo niekada neplatino britų transliuotojas.

„BBC rimtu veidu tvirtina, kad Prigožinas gyvas! O jo mirtis yra Kremliaus inscenizacija. Teigiama, kad Prigožinas sąmoningai pasitraukė iš informacijos lauko, kad netrukdytų Putinui dalyvauti 2024 m. rinkimuose“, – skelbiama vaizdo įrašo prieraše.

Kai kurie internautai dalijasi tik ekrano nuotrauka iš tariamai BBC paskelbto įrašo ir šaiposi, kad britų transliuotojas platina sąmokslo teorijas. Kiti – nuoširdžiai tiki, kad tai galėtų būti tiesa.

Tačiau kaip „Reuters“ patvirtino BBC atstovai, tokio įrašo transliuotojas niekuomet neplatino nei oficialioje svetainėje, nei socialiniuose tinkluose.

„Reuters“ atsiųstame pareiškime BBC atstovas spaudai teigė: „Mes žinome apie šį suklastotą vaizdo įrašą ir mūsų teisininkai skubiai jį tiria. Pasaulyje, kuriame daugėja dezinformacijos, raginame visus tikrinti nuorodas ir URL, kad įsitikintumėte, jog gaunate naujienas iš patikimo šaltinio.“

Reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, kad išplatintas vaizdo įrašas neatitinka BBC grafinio identiteto taisyklių sąvade (angl. brandbook) nurodytų taisyklių – naudojamas ne tas šriftas, nėra grafinių elementų, kurie yra privaloma šio transliuotojo įrašų dalis socialinėje medijoje.

Keistokos žūties versijos

Rugpjūčio pabaigoje Rusijoje nukrito keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido 10 žmonių.

Netrukus paskelbta, kad visi keleiviai žuvo, tarp jų – „Wagner“ samdinių grupuotės lyderis J.Prigožinas ir jo dešinioji ranka Dmitrijus Utkinas.

Vėliau samdinių grupuotės vadeivos žūtį patvirtino Rusijos civilinės aviacijos tarnyba. Buvo rastas ir atpažintas jo kūnas.

Praėjus pusantro mėnesio po lėktuvo katastrofos, Rusijos valdžios institucijos pagaliau išsakė pirmąją oficialią įvykio versiją.

Tai padarė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Valdajaus klubo forume. Jo teigimu, aukų kūnuose buvo rasta granatų nuolaužų.

V.Putinas taip pat užsiminė, kad žuvusieji galėjo būti apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų.

„Tyrimų komiteto vadovas neseniai pranešė. Lėktuvo katastrofoje žuvusiųjų kūnuose rasta rankinės granatos fragmentų, išorinio poveikio lėktuvui nebuvo. Tai jau nustatytas faktas, Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atliktos ekspertizės rezultatas“, – sakė V.Putinas.

Skaitykite plačiau: Kiek tiesos V.Putino žodžiuose, kad J.Prigožino lėktuvą pražudė granata

JAV Karo tyrimų institutas (ISW) savo apžvalgoje teigė, kad V.Putinas pateikė keistą paaiškinimą dėl „Wagner Group“ lyderio J.Prigožino mirties, kad nukreiptų kaltę nuo Kremliaus.

„V.Putinas pareiškė, kad Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas jį informavo, jog tyrimo metu J.Prigožino lėktuve buvusių aukų kūnuose rasta granatų nuolaužų, o tai leidžia manyti, kad granatos sprogo lėktuvo viduje. Tyrimų komitetas viešai pranešė tik tiek, kad žuvo visi 10 lėktuve buvusių žmonių“, – tvirtina ISW.

15min koliažas/Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas
15min koliažas/Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas

15min verdiktas: melas. BBC niekuomet nerodė reportažo apie surežisuotą J.Prigožino žūtį. Jo mirtis Rusijoje yra valdžios patvirtinta, o kūnas atpažintas. Tačiau galutinė žūties priežastis kol kas dar nėra paskelbta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius