Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 24 /06:59

Kanada nori neįsileisti vienišų vyrų pabėgėlių iš Sirijos

Kanados valdžia ketina iš Sirijos priimti tik pabėgėlių šeimas, vienišas moteris ir vaikus. Pirmadienį paaiškėjo, kad Kanados valdžia ketina užverti savo sienas pabėgėliams vyrams iš Sirijos, skelbia „The Telegraph“.
Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje
Migrantai Tovarniko (Kroatija) geležinkelio stotyje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Naujojo šalies premjero Justino Trudeau planas paskubinta tvarka priimti 25 tūkst. pabėgėlių iki metų pabaigos susilaukė daug kritikos Kanadoje. Panašu, kad jis jau yra keičiamas.

Antradienį naujas planas turėtų paaiškėti oficialiai, tačiau Kanados žiniasklaida jau pirmadienį gavo kai kurias detales. Anot CBC, jau nuo gruodžio 1-osios pabėgėliai iš Jordanijos, Turkijos ir Libano pabėgėlių stovyklų bus pradėti perkėlinėti į Kanadą. Tačiau tarp šių pabėgėlių nebus nevedusių vyrų – jie yra laikoma padidinta saugumo rizika.

„Tai kompromisas, – sakė Faisalas Alazemas ir Sirijos-Kanados tarybos. – Tai nėra idealus scenarijus, kaip apsaugoti pažeidžiamus žmones, tačiau manau, kad tai, kas įvyko Paryžiuje, labai pakeitė dinamiką ir visuomenės nuomonę.“

J.Trudeau per rinkimų kampaniją deklaravo ryžtą priimti Sirijos pabėgėlius, ir tą pradėti daryti jau šiemet. Prisiekęs vos prieš tris savaites, jis šiam darbui jau yra mobilizavęs kelias ministerijas.

Paryžiuje surengti teroro aktai kai kurių valstybių valdžiai sukėlė baimę, kad su pabėgėliais į jas gali patekti džihadistai. Manoma, kad keli iš teroristų, kurių išpuoliai Prancūzijoje nusinešė 130 gyvybių, į Europą per Graikiją pateko su pabėgėliais. 

Tačiau dauguma Paryžiuje išpuolius vykdžiusių teroristų – turintys Europos Sąjungos šalių pilietybes. Pati Prancūzija pareiškė, kad teroro aktai nekeis jos politikos pabėgėlių atžvilgiu – šalis per dvejus metus priims 30 tūkst. Kai Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tai paskelbė susitikime su šalies merais, susilaukė ovacijų.

JAV televizijos laidoje „Last Week Tonight“ Johnas Oliveris sekmadienį aiškino, kodėl baimės, kad su pabėgėlių srautu į JAV gali patekti teroristai, yra neracionalios. Jis išdėstė, koks sudėtingas, ilgai trunkantis ir varginantis yra pabėgėlio statuso gavimo procesas.

„Joks mąstantis teroristas nesirinks šio kelio, kai vizos gavimo procesas reikalauja žymiai mažiau pastangų“, – sakė jis.​

VIDEO: John Oliver breaks down the Syrian refugees' tough vetting process to fear-mongering GOP

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius