-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 24 /21:49

Krymas praneša apie galingą sprogimą Sevastopolyje

Rusų ataka Charkive
Rusų ataka Charkive / Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusija nepraranda vilties dėl Avdijivkos, griebėsi naujos pavojingos taktikos

16:08

Karybos ekspertas Olehas Ždanovas naujienų agentūrai „Unian“ sakė, kad Rusijos kariai griebėsi naujos taktikos, kad patektų į Ukrainos pozicijas prie Avdijivkos – pradėjo kasti tunelius.

„Tai rimtas pavojus... Iš tiesų tai yra problema, nes jie gali atsirasti visai netoli mūsų pozicijų.  Atitinkamai tai bus netikėtumo veiksnys mūsų kariuomenei“, – pabrėžė jis.

O.Ždanovas pažymėjo, kad sudėtinga nustatyti, kokiu greičiu vyksta šie darbai.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos

„Priklauso, kiek žmonių mojuoja kastuvais, ar kasant naudojama nedidelė mechanizacija. Manau, kad taip. Be to, koks gruntas. Greitis gali labai skirtis“.

Ekspertas taip pat svarstė, ko galėtų imtis Ukraina, kad įveiktų šiuos tunelius.

„Pažiūrėkime, kaip jie kovos su šiais tuneliais. Veiksmingiausias būdas yra artilerija. Bet tam reikia žvalgybos, kad būtų galima gerai atlikti darbą ir nustatyti, kur tie tuneliai yra, kur yra įėjimai / išėjimai, kad juos būtų galima sunaikinti minosvaidžių ar artilerijos ugnimi.“

Anksčiau O.Ždanovas įvardijo, kad Rusijos kariai pradėjo taikyti naują taktiką, siekdami apsupti Avdijivką Donecko srityje.

„Avdijivkos rajone okupantai pradėjo naudoti „molų“ taktiką, jie kasa tunelius iki mūsų pozicijų, kad slapta priartėtų ir iššoktų iš šio tunelio priešais mūsų griovius.“

Naujausios žinios

07:34

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA

Rusijos smūgiai Nikopolyje Dniepropetrovsko srityje sužeidė žmogų

00:11

Spalio 24 d. Rusija atakavo Dniepropetrovsko srities Nikopolio miestą dviem atskirais smūgiais iš bepiločių lėktuvų „kamikadzių“ ir artilerijos, sužeistas vienas gyventojas, pranešė gubernatorius Serhijus Lysakas.

Nukentėjusysis, 36 metų vyras, buvo paguldytas į ligoninę su šautinėmis žaizdomis ir yra vidutinio sunkumo būklės, sakė gubernatorius.

Pranešama, kad per atakas buvo apgadintas viešbutis, veterinarijos klinika, automobilis ir elektros linija.

Nikopolio miestas yra prie beveik išdžiūvusio Kachovkos rezervuaro, priešais Rusijos okupuotą Enerhodaro ir Zaporižios atominę elektrinę. Jis yra nuolatinis Rusijos atakų taikinys.

Rusijos pajėgos naktį ir rytą taikėsi į Dniepropetrovsko sritį, naudodamos artileriją ir raketas.

Pasak gubernatoriaus, per išpuolius prieš Sinelnykovės rajoną Rusijos pajėgos apgadino kavinę, mokyklą, banką, vaistinę ir 10 namų, tačiau aukų nepatyrė.

Krymas praneša apie galingą sprogimą Sevastopolyje

23:34

Spalio 24 d. vakare Krymo „Telegram" kanalai pranešė apie galingą sprogimą Sevastopolyje.

Vietos gyventojai praneša, kad sprogimo metu mieste nebuvo paskelbtas perspėjimas dėl oro pavojaus. Okupacinė valdžia komentarų kol kas nepateikė.

Sevastopolio „gubernatorius“ Michailas Razvožajevas rašė, kad, pasak kariškių, tai buvo „įprasti veiksmai akvatorijoje, įskaitant raketų paleidimo įrenginių naudojimą“.

 

Kariuomenė: Rusija mažina antžeminių atakų Avdijivkoje skaičių, bet vykdo intensyvius oro smūgius

22:54

Rusija sumažino antžeminių atakų prieš Avdijivką skaičių, tačiau suintensyvino oro antskrydžius ir per dvi naktis numetė apie 40 bombų į miestą ir šalia jo, spalio 24 d. sakė „Tavria“ pajėgų grupės atstovas spaudai Oleksandras Štupunas.

„Antžeminių atakų skaičius šiek tiek sumažėjo. Galime sakyti, kad jis sumažėjo net perpus“, – sakė O.Štupunas per televiziją.

Nepaisant to, Avdijivka tebėra vienas karščiausių fronto sektorių. Atstovas pažymėjo, kad 80 proc. pastarųjų dienų susirėmimų, kurių vakar buvo 28, o užvakar – 57, vyko Avdijivkos kryptimi ir netoli Marinkos, kito fronto miestelio Donecko srityje.

O.Štupunas aiškiai nenurodė, ar šie skaičiai susiję tik su „Tavria“ grupės fronto sektoriumi. Tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodo daug didesnį visų susirėmimų visuose frontuose skaičių: spalio 23 d. pranešta apie 55 susirėmimus, o spalio 22 d. – apie daugiau kaip 90 susirėmimų.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos puolimas prieš Avdijivką
„AP“/„Scanpix“/Rusijos puolimas prieš Avdijivką

Pastarosiomis savaitėmis Rusija suintensyvino atakas prieš Avdijivką, siekdama apsupti miestą, esantį prie okupuoto Donecko slenksčio. Pastaruoju metu Maskvos kariai suaktyvino savo veiksmus ir kitose rytinio fronto dalyse, surengdami dideles atakas Lymano, Kupiansko, Marinkos ir Bachmuto kryptimis.

Pranešama, kad tai Rusijai kainavo daug gyvosios jėgos ir įrangos. O.Štupunas sakė, kad „Tavria“ grupuotės atsakomybės zonoje Donecko srityje Rusijos nuostoliai per pastarąsias penkias dienas siekė apie 2 400 žuvusių ar sužeistų karių.

„Be to, mūsų kariuomenė sunaikino daugiau kaip 150 šarvuotų transporto priemonių, įskaitant 54 tankus“, – pridūrė O.Štupunas.

Rusai paleido droną, dviejuose regionuose paskelbtas oro pavojus

22:16

Spalio 24 d. vakare Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos pranešė, kad prie Charkivo ir Poltavos sričių sienos juda Rusijos bepilotis orlaivis.

Rusijai apšaudžius Charkivo srities kaimą žuvo 2 žmonės

21:48

Spalio 24 d. Rusijos pajėgos artilerijos smūgiu apšaudė Podolės kaimą Charkivo srities Kupjansko rajone, žuvo du civiliai gyventojai, pranešė gubernatorius Olehas Syniehubovas.

Aukomis tapo du 57 ir 50 metų vyrai, sakė gubernatorius. Per išpuolį taip pat apgadintas pastatas ir du automobiliai, pridūrė jis.

Podolės kaimas yra rytiniame Kupjansko pakraštyje, maždaug už 100 km į rytus nuo Charkivo ir beveik 40 km į pietvakarius nuo Rusijos sienos.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų ataka Charkive

Rusija nuo vasaros sutelkė dideles pajėgas Lymano-Kupjansko kryptimi ir neseniai pradėjo dideles atakas visame rytiniame fronte.

Per spalio 23 d. Rusijos atakas prieš Charkivo sritį buvo sužeisti mažiausiai keturi žmonės, pranešė Syniehubovas.

Olafas Scholzas: Kyjivui bus padedama „tiek, kiek reikės“

20:57

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pažadėjo, kad Vokietija ir toliau teiks pagalbą Ukrainai dėl Rusijos invazijos, nors Berlynas remia Izraelį jo konflikte su „Hamas“.

Kalbėdamas Vokietijos ir Ukrainos verslo forume Berlyne, kuriame dalyvavo Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmygalas ir prie kurio prisijungė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, O.Scholzas pažadėjo, kad Kyjivui bus padedama „tiek, kiek reikės“.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

„Mes remiame Ukrainą ekonomiškai, finansiškai, humanitarine pagalba, taip pat ginklais“, – sakė O.Scholzas.

„Šiai paramai jokiu būdu neturės įtakos tai, kad mes, žinoma, nuo siaubingų spalio 7 d. ryto valandų su didžiausia užuojauta ir rūpesčiu sutelkėme dėmesį į Izraelį ir Artimuosius Rytus.“

Viename iš A.Dudos kanceliarijos automobilių rastas sekimo jutiklis

18:49

Viename Lenkijos prezidento kanceliarijos automobilių rastas sekimo jutiklis. Apie tai skelbia televizijos kanalas TVN24, remdamasis Lenkijos prezidento apsaugos tarnybos darbuotoju. Pasak jo, šis automobilis su jutikliu galėjo važinėti kelis mėnesius. Be to, jis ne kartą buvo įtrauktas į prezidento konvojų, įskaitant keliones į Ukrainą.

Pats A.Duda šiuo automobiliu nesinaudojo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Prezidentų vizitas Kaune
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Prezidentų vizitas Kaune

 

J.Stoltenbergas: Rusijos karas prieš Ukrainą išeikvojo NATO atsargas, todėl jų gamybą reikėtų padidinti

18:24

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pažymėjo, kad Aljanso šalių saugumas priklauso nuo technologinio pranašumo ir gynybos pramonės. NATO generalinis sekretorius pridūrė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą išeikvojo Aljanso atsargas.

„Siekiant patenkinti Ukrainos poreikius ir užtikrinti mūsų pačių gynybą, būtina didinti gamybą. Svarbu greitis ir apimtis. Rusijai vėl ruošiantis panaudoti žiemą kaip karo ginklą“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“/NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Krymo išlaisvinimas: V.Zelenskis nurodė, kiek Ukrainos pajėgos priartėjo prie tikslo

18:01

Nepaisant to, kad Ukrainos kariuomenei dar nepavyko grąžinti Rusijos laikinai okupuoto Krymo į Ukrainos kontrolę, ginkluotosios pajėgos jau pasiekė tam tikrų rezultatų išlaisvinant pusiasalį, į antradienį prasidėjusio Krymo platformos aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvius nuotoliniu būdu kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Galbūt atrodė, kad Krymas neva nurimęs. Dabar šios iliuzijos tirpsta. Aš tik primenu jums mūsų rezultatus“, – sakė šalies lyderis.

Pasak V.Zelenskio, pirmasis Ukrainos pajėgų nuopelnas yra tas, kad Rusijos karinis jūrų laivynas nebegali veikti vakarinėje Juodosios jūros dalyje ir pamažu palieka Krymą.

„Ir tai yra istorinis pasiekimas. Neseniai Rusijos vadovas buvo priverstas paskelbti apie naujos Juodosios jūros laivyno bazės sukūrimą. Tiksliau, jo likučiams okupuotoje Gruzijos teritorijoje. Tai yra, pietrytinėje jūros dalyje, kuo toliau nuo Ukrainos raketų ir jūrų dronų. Bet jų sulauksime visur“, – pažymėjo prezidentas.

Antrasis ginkluotųjų pajėgų darbo rezultatas yra tas, kad rusai dabar neturi jokios saugumo bazės ir visiškai patikimo logistikos maršruto Kryme ir laikinai okupuotoje Juodosios ir Azovo jūrų pakrančių dalyje.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Garsaus tinklaraštininko A.Šarijaus namai Ispanijoje apmėtyti Molotovo kokteiliais

17:57

Pirmadienį vakare Taragonoje (Ispanija) ukrainiečių tinklaraštininko Anatolijaus Šarijaus namai buvo apmėtyti Molotovo kokteiliais, pranešė Ispanijos laikraštis „El Diario“. Internete pasklido vaizdo įrašas, kuriame, manoma, užfiksuotas išpuolio momentas.

Anatolijus Šarijus – anksčiau prorusiškomis pažiūromis garsėjęs Ukrainos žurnalistas ir videoblogeris. Savo karjeros pradžioje po tiriamojo darbo sulaukė grasinimų nužudyti. 2012 m. jis gavo prieglobstį Europos Sąjungoje, teigdamas, kad Ukrainos teisėsaugos institucijos jį persekioja dėl jo žurnalistinės veiklos.

A.Šarijus buvo griežtas Euromaidano ir vėlesnių vyriausybių kritikas. Rusijos ir Ukrainos karą iki 2022 m. jis laikė vidaus konfliktu ir pilietiniu karu Ukrainos viduje, nors ir neneigė Rusijos dalyvavimo šiame konflikte. 2022 m. vasario 24 d. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, A.Šarijus tai apibūdino taip: „Šis karas yra Rusijos agresija ir invazija prieš Ukrainos žmones.“

VIDEO: Garsaus tinklaraštininko A.Šarijaus namai Ispanijoje apmėtyti Molotovo kokteiliais

 

„Bild“: V.Putinui buvo siūlyta smogti Ukrainai kosmine raketa

16:36

Buvęs bendrovės „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas norėjo kosmine raketa smogti Ukrainai. Savo planą jis pasiūlė Rusijos vadovui Vladimirui Putinui, susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale paskelbė vokiečių leidinys „Bild“.

Teigiama, kad leidinio žurnalistai gavo D.Rogozino bei Rusijos raketų ir kosmoso centro „Progress“ generalinio direktoriaus Dmitrijaus Baranovo pokalbių įrašus, kuriuose jie aptarinėjo kosminės raketos smūgį dideliam Ukrainos miestui. Jie norėjo ją paleisti iš Plesecko kosmodromo, o į ją įdėti bombų ir kovinių galvučių.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Anot žurnalistų, D.Baranovas baiminosi, kad sunkiosios didelės sprogstamosios galios bombos arba valdomosios raketos dėl grįždamos į atmosferą perkaistų. D.Rogozinas jam pažadėjo aptarti šį klausimą su konstruktoriumi Jurijumi Solomonovu. Per kelias dienas jis esą rado sprendimą.

Kiti įvardinti tokio sumanymo pavojai, kuriuos aptarė D.Baranovas ir D.Rogozinas, buvo tokie, kad raketos dalys gali nukristi Rusijos teritorijoje, o smūgio paklaida gali būti 50-100 kilometrų.

Iš viso, D.Baranovo teigimu, tokiai operacijai parengti prireiktų maždaug 6 mėnesių. D.Rogozinas savo ruožtu pažadėjo perduoti planą V.Putinui.

„Planas buvo pristatytas Rusijos prezidentui sausio 16 dieną. Nežinia, kaip jis į jį reagavo“, – rašoma straipsnyje.

Primename, kad praėjusių metų pabaigoje Rusijos propagandistai pranešė, jog D.Rogozinas buvo sužeistas per laikinai okupuoto Donecko apšaudymą.

Rusija nepraranda vilties dėl Avdijivkos, griebėsi naujos pavojingos taktikos

16:08

Karybos ekspertas Olehas Ždanovas naujienų agentūrai „Unian“ sakė, kad Rusijos kariai griebėsi naujos taktikos, kad patektų į Ukrainos pozicijas prie Avdijivkos – pradėjo kasti tunelius.

„Tai rimtas pavojus... Iš tiesų tai yra problema, nes jie gali atsirasti visai netoli mūsų pozicijų.  Atitinkamai tai bus netikėtumo veiksnys mūsų kariuomenei“, – pabrėžė jis.

O.Ždanovas pažymėjo, kad sudėtinga nustatyti, kokiu greičiu vyksta šie darbai.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Avdijivkos

„Priklauso, kiek žmonių mojuoja kastuvais, ar kasant naudojama nedidelė mechanizacija. Manau, kad taip. Be to, koks gruntas. Greitis gali labai skirtis“.

Ekspertas taip pat svarstė, ko galėtų imtis Ukraina, kad įveiktų šiuos tunelius.

„Pažiūrėkime, kaip jie kovos su šiais tuneliais. Veiksmingiausias būdas yra artilerija. Bet tam reikia žvalgybos, kad būtų galima gerai atlikti darbą ir nustatyti, kur tie tuneliai yra, kur yra įėjimai / išėjimai, kad juos būtų galima sunaikinti minosvaidžių ar artilerijos ugnimi.“

Anksčiau O.Ždanovas įvardijo, kad Rusijos kariai pradėjo taikyti naują taktiką, siekdami apsupti Avdijivką Donecko srityje.

„Avdijivkos rajone okupantai pradėjo naudoti „molų“ taktiką, jie kasa tunelius iki mūsų pozicijų, kad slapta priartėtų ir iššoktų iš šio tunelio priešais mūsų griovius.“

Nacionalinis pasipriešinimo centras: rusai atgabeno papildomų raketų sistemų smūgiams Ukrainos pasienyje

15:28

Praėjusią dieną į Rusijos Federacijos Briansko sritį buvo pristatyta nauja patobulintų raketų S-300 partija, skirta Ukrainos pasieniui atakuoti, pranešė Ukrianos Nacionalinis pasipriešinimo centras.

Pažymima, kad giluminė modernizacija buvo atlikta tam, kad būtų galima smogti antžeminiams taikiniams Ukrainoje.

„Tačiau susirūpinusių vietinių gyventojų dėka mes žinome apie rusiškos įrangos judėjimą, taigi ir apie priešo ketinimus. Todėl šių planų įgyvendinimas kelia abejonių, o už tokius veiksmus bus atsiskaityta“, – teigiama Pasipriešinimo centro pranešime.

Rusai ir toliau nepaiso karo veiksmų įstatymų ir papročių, taiko teroro taktiką, rengia raketų ir oro antskrydžius, šaudo daugkartinio paleidimo raketų sistemomis ne tik į karinius, bet ir į civilius objektus.

M.Podoliakas įvardijo penkis tikslus, kuriuos padeda pasiekti tolimojo nuotolio raketos

15:25

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas pareiškė, kad bet kuri ilgojo nuotolio raketa, kurios veikimo nuotolis viršija 150 km, šiandien efektyviai atlieka keletą esminių užduočių, priartindama Ukrainą prie tikro ginkluotės sistemų pariteto su Rusija, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas

„Pirma, jos neabejotinai trikdo Rusijos logistiką ir taip gerokai padidina karo kainą... Antra, jos neleidžia kaupti rezervų ir neleidžia vykdyti rotacijos... Trečia, jos sugriauna transporto sistemas ir beveik visą okupuotą teritoriją padaro itin pavojingą. Tai visiškai atima iš Rusijos Federacijos galimybę toliau prisotinti šias teritorijas savo buvimu... Ketvirta, jos daro didelį psichologinį spaudimą. Nė vienas iš okupantų (įskaitant politinius turistus iš Rusijos Federacijos) negali jaustis saugus... Penkta, tai iš dalies sumažina likusį dominuojantį Rusijos buvimą ore (sraigtasparniai ir taktiniai lėktuvai) palei fronto liniją“, – socialiniame tinkle „X“ rašė jis.

Prezidento kanceliarijos pareigūnas pabrėžė, kad tai yra solidūs privalumai, kurie galutinai sumenkina Rusijos kariuomenės ir Rusijos karinio-pramoninio komplekso reputaciją.

„Vienintelis klausimas šiandien yra raketų skaičius ir jų pristatymo į Ukrainą greitis“, – pridūrė M.Podoliakas.

Analitinis projektas „Oryx“, kuris, remdamasis vizualiai patvirtintais duomenimis, renka informaciją apie karinius nuostolius Ukrainoje ir Rusijoje, suskaičiavo, kiek sraigtasparnių užpuolikai prarado dėl neseniai įvykdyto okupuotų Berdiansko ir Luhansko aerodromų puolimo.

Jakubas Janovskis iš projekto „Oryx“ socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad dėl atakų ATACMS raketomis Berdiansko ir Luhansko srityse buvo sunaikinti septyni sraigtasparniai Ka-52 „Aligator“ ir du sraigtasparniai Mi-8. Dar 15 sraigtasparnių – aštuoni Ka-52 ir septyni Mi-8 – buvo apgadinti.

O.Scholzas pažadėjo, kad parama Izraeliui neturės įtakos pagalbai Ukrainai

15:02

Kancleris Olafas Scholzas pažadėjo išlaikyti Vokietijos pagalbą Ukrainai Rusijos invazijos akivaizdoje, nors Berlynas remia Izraelį jo konflikte su „Hamas“.

„Mes remiame Ukrainą ekonomiškai, finansiškai, humanitarine pagalba, taip pat ginklais. Šiai paramai jokiu būdu neturės jokios įtakos tai, kad, žinoma, nuo siaubingų spalio 7 d. ryto valandų su didžiausia užuojauta ir rūpesčiu sutelkėme dėmesį į Izraelį ir Artimuosius Rytus“, – sakė O.Scholzas.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

 

Pareigūnai: per Rusijos apšaudymą sužeisti mažiausiai 8 žmonės, įskaitant 12-metį

14:54

Ukrainiečių pareigūnai antradienį pranešė, kad antradienio naktį per Rusijos apšaudymą Ukrainos pasienio regionuose buvo sužeisti mažiausiai aštuoni žmonės, o abi šalys teigė užkirtusios kelią bandymams surengti naktinę dronų ataką.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka socialiniuose tinkluose pranešė, kad per rusų aviacijos smūgius ir artilerijos apšaudymą pietinėje Chersono srityje buvo sužeisti keturi žmonės, įskaitant 12-metį. 

REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

Jis pridūrė, kad po išpuolio šiaurės rytiniame Charkivo regione į ligoninę buvo nuvežti dar keturi žmonės.

Charkivo srities pareigūnai paskelbė sugriauto daugiabučio namo su išdaužytais langais, iš dalies sugriuvusiu fasadu ir gatvėje išmėtytomis nuolaužomis nuotraukas.

Tiek Kyjivas, tiek Maskva pareiškė, kad antradienio naktį užkirto kelią bandymams surengti dronų išpuolius. 

„Okupantai iš pietų (Čauda, Krymas) atakavo šešiais „Shahed“ tipo puolamaisiais bepiločiais orlaiviais“, – socialiniuose tinkluose pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos.

„Visus šešis atakos bepiločius orlaivius numušė oro gynybos pajėgos ir priemonės – naikintuvai, priešlėktuvinių raketų daliniai ir mobiliosios ugnies grupės“, – priduriama išplatintame pranešime.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad apie 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku šiaurinėje Juodosios jūros dalyje buvo aptikti trys Ukrainos antvandeniniai dronai ir kad jie buvo sunaikinti.

Rusai raketomis smogė Zaporižiai

13:30

Rusijos kariai raketomis apšaudė Zaporižią, užfiksuoti du pataikymai, pranešė srities karinės administracijos vadovas Jurijus Malaško.

„Apie 11.27 val. priešas dviem raketomis (anksčiau – balistinėmis raketomis) iš pietų atakavo Zaporižios miestą. Viena iš raketų pataikė į įmonės teritoriją. Smūgiai apgadino įmonės teritorijoje esančius pastatus“.

J.Malaško pridūrė, kad informacijos apie nukentėjusiuosius nėra.

Pasak jo, antrosios raketos smūgio vieta šiuo metu tikslinama.

Tuo pat metu Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė, kad viena raketa pataikė į pramoninio objekto teritoriją. Sprogimo banga apgadino vienos švietimo įstaigos langus.

„Atitinkamos tarnybos dirba vietoje, atlieka apžiūrą ir aiškinasi detales. Miesto komunalinės tarnybos šiuo metu dirba įprastu režimu“, – tvirtino jis.

„Der Spiegel“: Rusijos pasiuntinys ES gali būti slaptas šnipas

13:14

Briuselyje dirbantis Rusijos misijos prie Europos Sąjungos vadovas Kirilas Logvinovas gali būti šnipas su diplomatine priedanga, tokią prielaidą padarė Europos žurnalistai iš skirtingų šalių žiniasklaidos priemonių.

Bendro projekto „Espiomats“, prie kurio prisijungė Vokietijos „Der Spiegel“, Belgijos „De Tijd“, Švedijos „Expressen“, Estijos „Delfi“, Lietuvos LRT, Lenkijos „VSquare“ ir „Frontstory“, rusų emigrantų įkurtas „Dosjė centras“ ir Slovakijos ICJK žurnalistai, tikslas – nustatyti visus Europoje veikiančius šnipus, dirbančius po diplomatine priedanga.

Pažymima, kad Belgijos saugumo tarnybos įtaria K.Logvinovą dirbant Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai. Taip pat keliama prielaida, kad panašioje veikloje gali dalyvauti ir kiti Rusijos „diplomatai“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Mattas Seymouras/ „Unsplash“/Šnipinėjimas
Mattas Seymouras/ „Unsplash“/Šnipinėjimas

 

Išminavimo darbų pabaigos nematyti, prisideda net ūkininkai

12:41

Ukrainos ūkininkai taip pat prisidėjo prie Rusijos užminuotų teritorijų Chersono srityje valymo, skelbia ukrainiečių naujienų agentūros.

VIDEO: Traktorius pasitelkę ūkininkai išminuoja rusų užminuotas teritorijas Chersone

Rusai sudavė smūgį priešgaisrinei stočiai Chersono srityje

12:36

Rusijos pajėgos apšaudė vieną iš Valstybinės nepaprastosios padėties tarnybos padalinių Chersono srityje, skelbia naujienų agentūra „RBC-Ukraine“.

Pranešta, kad oro smūgis apgadino gaisrinės stoties pastato stogą ir langų stiklus. Laimei, darbuotojai nenukentėjo, o įranga nebuvo sugadinta.

Rusai reguliariai apšaudo išlaisvintą Chersono srities dešiniojo kranto dalį. Be kita ko, jie naudoja artileriją ir lėktuvus. Deja, dėl nuolatinių atakų regione žūsta civiliai gyventojai.

Vien praėjusią naktį Chersono sritis buvo apšaudyta padegamosiomis aviacinėmis bombomis ir sužeidė keturis žmones, įskaitant vaiką.

Avdijivkos puolimas: rusai tikėjosi didelių nuostolių

12:31

Per dešimt dienų (nuo spalio 10 d. iki spalio 20 d.) trukusį Avdijivkos šturmą Donecko srityje Rusijos kariai neteko mažiausiai 109 vienetų karinės įrangos ir visos brigados personalo, tokius duomenis paviešino Ukrainos atvirojo kodo žvalgybos bendruomenės ekspertai, išanalizavę mūšio lauko palydovines nuotraukas.

Pažymima, kad tikrasis sunaikintos technikos skaičius yra daug didesnis, nes kai kurie duomenys į sąrašą nebuvo įtraukti dėl nepatikimų vietovės vaizdų. Dviejų nepriklausomų šaltinių iš fronto linijos teigimu, iš tikrųjų apskaičiuoti Rusijos transporto priemonių nuostoliai sudaro apie 200 transporto priemonių.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Avdijivkos

Analitikų teigimu, rusai daugiausia neteko pėstininkų kovos mašinų, šarvuočių ir tankų T-64, T-72 ir T-80.

Avdijivkos šturmo svarbą Rusijos vadovybei rodo tai, kad Rusijos kariai naudojo daug modernios ir atnaujintos technikos, teigė ekspertai.

"Operacijos mastas ir tai, kad joje dalyvavo kelios brigados, tvirtai rodo, kad ji vykdoma kariuomenės lygmeniu. Be to, turime informacijos apie Rusijos pastiprinimo dislokavimą Avdijivkos rajone", - sakoma pranešime.

Analitikai padarė prielaidą, kad rusai šią operaciją planavo ilgą laiką, be kita ko, numatydami labai dideles aukas savo tikslams pasiekti.

Krymo išlaisvinimas: V.Zelenskis įvardijo Ukrainos pajėgų pasiektus rezultatus

11:46

Nepaisant to, kad Ukrainos kariuomenei dar nepavyko grąžinti Rusijos laikinai okupuoto Krymo į Ukrainos kontrolę, ginkluotosios pajėgos jau pasiekė tam tikrų rezultatų išlaisvinant pusiasalį, į antradienį prasidėjusio Krymo platformos aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvius nuotoliniu būdu kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Galbūt atrodė, kad Krymas neva nurimęs. Dabar šios iliuzijos tirpsta. Aš tik primenu jums mūsų rezultatus“, – sakė šalies lyderis.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Pasak V.Zelenskio, pirmasis Ukrainos pajėgų nuopelnas yra tas, kad Rusijos karinis jūrų laivynas nebegali veikti vakarinėje Juodosios jūros dalyje ir pamažu palieka Krymą.

„Ir tai yra istorinis pasiekimas. Neseniai Rusijos vadovas buvo priverstas paskelbti apie naujos Juodosios jūros laivyno bazės sukūrimą. Tiksliau, jo likučiams okupuotoje Gruzijos teritorijoje. Tai yra, pietrytinėje jūros dalyje, kuo toliau nuo Ukrainos raketų ir jūrų dronų. Bet jų sulauksime visur“, – pažymėjo prezidentas.

Antrasis ginkluotųjų pajėgų darbo rezultatas yra tas, kad rusai dabar neturi jokios saugumo bazės ir visiškai patikimo logistikos maršruto Kryme ir laikinai okupuotoje Juodosios ir Azovo jūrų pakrančių dalyje.

„Kol kas dar nesame pasiekę visiškos Krymo ir gretimų vandenų ugnies kontrolės. Tačiau tai įvyks. Tai laiko klausimas“, – pridūrė valstybės vadovas.

Trečiasis nuopelnas – proukrainietiškos nuotaikos Kryme tampa ryškesnės, nors šį kraštą tebekontroliuoja Rusija.

„Kaip ir kitose okupuotose šalies teritorijose, žmonės Kryme supranta, kad Rusija pasitrauks, ir laukia Ukrainos. Aiškiai matome, kad Kryme turime daug sąjungininkų“, – atkreipė dėmesį V.Zelenskis.

Negana to, Ukrainai pavyko sugrąžinti Juodosios jūros kaip saugumo arterijos, nuo kurios priklauso pasaulinis maisto stabilumas, vaidmenį.

„Be mūsų žemės ūkio produktų eksporto grūdų krizė maisto rinkoje ir socialinis chaosas tampa grėsme dešimtims įvairių valstybių nuo vakarinės Afrikos pakrantės iki Bangladešo ir Indonezijos. Tai kertinis Ukrainos maisto sektoriaus išnykimo akmuo. Žlunga visa pasaulinė maisto rinka“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Čekijos sostinėje Prahoje antradienį prasidėjo antrasis Krymo platformos parlamentinis aukščiausiojo lygio susitikimas. Jame dalyvaus beveik 70 parlamentų ir parlamentinių asamblėjų, atstovaujančių penkiems žemynams.

Pagrindinis Krymo platformos tikslas – konsoliduoti tarptautines pastangas deokupuoti Krymą, apsaugoti pusiasalio gyventojų teises ir laisves, stiprinti saugumą Europoje ir pasaulyje.

Kartoja Rusijos propagandos dainelę: „Azov“ kovotojus apkaltino nacizmu

11:38

Publicistas Grahamas Phillipsas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė žinutę, kuria teigia, kad Ukrainos pulkas „Azov“ yra suformuotas iš „nacių“. Ar tikrai yra pagrindo tokiems teiginiams?

„Skamba kaip gąsdinantis pareiškimas, – kad Ukraina ir toliau taikysis į rusus ir juos žudys, kad ir kur jie būtų. Objektyviu vertinimu, tai neabejotinai turėtų būti priskiriama nacizmo kategorijai.

Tačiau Vakarų žiniasklaida mums visiems jau ne kartą pakartojo, kad Ukrainos denacifikacija negalima, nes Ukrainoje nėra nacių*

*Na gerai, jie turėjo pripažinti, kad buvo „Azovo“ batalionas – atviri ir plačiai žinomi nacistai, kas buvo šiek tiek nepatogu. Visa kita buvo nutylėta“ – „Facebook“ įraše tvirtino G.Phillipsas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Brigados „Azov“ nuotr./Denysas Prokopenka su „Azov“ kariais
Brigados „Azov“ nuotr./Denysas Prokopenka su „Azov“ kariais

 

Ukrainos karinis laivynas nurodė, kada bus sunaikintas Krymo tiltas

11:33

Neteisėtai pastatytas tiltas per Kerčės sąsiaurį laikinai okupuotame Kryme tikrai bus sunaikintas. Tai įvyks, kai to pareikalaus situacija, interviu metu naujienų agentūrai „Ukrinform“ sakė Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai Dmytro Pletenčiukas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina, priešingai nei rusai, neserga simbolizmu. Tai labai padeda kovojant su ribotais ištekliais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro

Pavyzdžiui, rusai turi užduotį „ką nors užimti“ per Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtadienį, tačiau ukrainiečiai tokių užduočių nesivaiko.

„Šis tiltas tikrai bus sunaikintas, bet jis bus sunaikintas tada, kai to reikalaus situacija. Nėra prasmės griauti tiltą, kad pralinksmintume žmones. Kai reikės nukirsti Krymui logistines uodegas ir paversti jį sala, tai bus padaryta. Taigi turėtume laukti tinkamo momento“, – sakė atstovas spaudai.

D.Pletenčiukas pažymėjo, kad laikinai okupuoto Krymo apšaudymas nėra simbolinis veiksmas.

„Jis įsilieja į bendrą mūsų okupuotų žemių išlaisvinimo planą ir sistemingą sandėlių, valdymo ir kontrolės centrų, štabų naikinimą. Kitaip tariant, tai yra vienos didelės operacijos dalis.“

Karinio jūrų laivyno atstovas nurodė, kad dažnai kontrpuolimo sėkmė matuojama kvadratiniais kilometrais, bet tai, pasak jo, nėra labai teisinga, nes bet kuri tokia operacija yra daugiakomponentė, daugiasluoksnė, yra daug elementų, kurie turi būti vykdomi atitinkama seka.

Rusijos neteisėtai pastatytam Krymo tiltui buvo smogta mažiausiai du kartus.

2022 m. spalio mėn. ant jo nugriaudėjo galingi sprogimai, padarę didelę žalą. Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasilijus Maliukas patvirtino, kad tai buvo jo specialiosios tarnybos operacija.

Be to, 2023 m. liepą įvyko dar vienas išpuolis, kurio metu buvo sugriauti du tilto tarpatramiai. V.Maliukas taip pat patvirtino Ukrainos saugumo tarnybos įsitraukimą į išpuolį ir pažymėjo, kad jis buvo surengtas naudojant jūrinius dronus „Sea Baby“.

„Financial Times“: naikintuvams skirtas raketas ukrainiečiai pritaikė oro gynybos sistemoms

11:25

Ukraina iš Jungtinių Amerikos Valstijų gautas naikintuvų F-16 valdomas raketas „oras-oras“ AIM-9M „Sidewinder“ perdarė į raketas „žemė-oras“, skelbia leidinys „Financial Times“.

„Šios [AIM-9] raketos buvo iškomplektuotos ir pertvarkytos paleidimui iš žemės oro gynybos tikslais“, – žurnalistai citavo neįvardintą Ukrainos pareigūną. 

Pažymima, kad tai yra vienas iš pavyzdžių, kai iš pažiūros nereikalinga įranga paverčiama naudojamu ginklu.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

„Esame priėmę sprendimą: paimame kažką pasenusio ir padarome kažką kito“, – pridūrė pareigūnas.

Tai svarbu, turint omenyje, kad Rusija ir toliau smogia miestams, esantiems toli nuo fronto linijos.

„Tai savotiška savadarbė priešlėktuvinė gynyba“, – pabrėžė aukšto rango Ukrainos pareigūnas.

Pasak jo, šie perdirbti ginklai padės „išgyventi žiemą“, kai Rusija pradės bombarduoti Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Tačiau tai nėra ilgalaikis sprendimas.

Gynybos sistemų, įskaitant oro gynybą, komponentai, kuriuos Pentagonas montuoja Ukrainai, atkeliauja iš viso pasaulio. 

Kaip pranešė naujienų agentūra „Associated Press“, remdamasi Pentagono šaltiniu, Jungtinės Valstijos sugebėjo sukurti naują raketų sistemą iš partnerių pateiktų radarų ir kitų dalių. Sistema galės paleisti raketas AIM-9M „Sidewinder“, kurias JAV įtraukė į skubios pagalbos Kyjivui paketą.

Amerikiečių inžinieriai, bendradarbiaudami su ukrainiečių inžinieriais, taip pat modifikavo sovietinių laikų priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginį „Buk“, kad juo būtų galima paleisti raketas RIM-7, kurių JAV turi daug. Ukraina turi „Buk“ sistemų, tačiau joms skirtų raketų skaičius grėsmingai mažėja.

Rusijos gynybos ministerija: prie Krymo sunaikinti trys ukrainiečių kateriai

10:31

Antradienį Rusijos karinės jūrų pajėgos Juodosios jūros šiaurinėje dalyje prie Krymo pusiasalio sunaikino tris Ukrainos paleistus katerius be įgulos, skelbia Rusijos gynybos ministerija.

„Priešlėktuvinės raketos ir bombos pataikė į rajoną, kuriame buvo aptikti kateriai be įgulos“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ skelbia Maskva.

„AP“/„Scanpix“/Laivai Juodojoje jūroje
„AP“/„Scanpix“/Laivai Juodojoje jūroje

Pranešta, kad prie Sevastopolio uosto, kuriame įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas, vykdoma kovos su minomis ir „antisabotažo“ operacija.

Iš karto nebuvo aišku, ar per incidentą buvo nukentėjusiųjų ar padaryta žalos. Naujienų agentūra „Reuters“ negalėjo nepriklausomai patikrinti šio pranešimo, o Kyjivas iš karto nepateikė komentarų.

Ukraina nuo vasaros vidurio suintensyvino puolimą Kryme, bandydama pakenkti Rusijos pastangoms 20 mėnesių trunkančiame kare.

Kremlius naudojasi Sevastopoliu ir Juodojo salo laivynu, kad galėtų projektuoti galią Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūroje, o per karą Ukrainoje – de facto blokuoti Ukrainos jūrų maisto produktų eksportą per Turkijos sąsiaurius.

Rusija toliau taikosi į civilius: Chersono srityje yra žuvusiųjų ir sužeistųjų

10:20

Pirmadienį Chersono srities dešiniajame krante dėl Rusijos pajėgų apšaudymo žuvo du žmonės ir dar 14 buvo sužeisti, tarp jų – vaikas.

Pasak Chersono srities karinės administracijos vadovo Oleksandro Prokudino, per praėjusią parą rusai surengė 101 ataką, apšaudydami dešinįjį krantą 597 minosvaidžių, artilerijos, „Grad“, tankų, lėktuvų ir bepiločių orlaivių sviediniais. Chersoną pasiekė apie 30 sviedinių.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

„Rusijos kariškiai pataikė į gyvenamuosius rajonus regiono gyvenvietėse, kritinės infrastruktūros objektą ir gamyklą Beryslave, taip pat į parko teritoriją Chersone. Dėl Rusijos agresijos žuvo 2 žmonės, dar 14 buvo sužeisti, tarp jų 1 vaikas“, – sakė pareigūnas.

Pasak jo, vienas iš smūgių apie 3 val. buvo suduotas Bilozerkoje, kur rusai pataikė į gyvenamąjį namą.  Buvo sužeisti keturi žmonės iš tos pačios šeimos, įskaitant 12 metų berniuką. Vaikas patyrė kojos traumą ir ūmią streso reakciją. Penkiasdešimtmetei moteriai ir dviem vyrams taip pat pasireiškė neurozinė reakcija.

Be to, smogta ir elektros laidams – Beryslavas, Novoberyslavas, Šliachovė, Tomarinas liko be elektros. Per priešišką Darjyvkos apšaudymą taip pat buvo sužeistas žmogus – 49 metų vietos gyventojas buvo nuvežtas į ligoninę. 

Ukrainos nacionalinės policijos spaudos tarnybos duomenimis, vidurnaktį priešas surengė du oro antskrydžius Beryslavo rajono Zmijivkos kaime. Po valandos Chersono rajonas buvo apšaudytas padegamaisiais šaudmenimis. Bilozerkos kaime buvo apgadinta 20 namų, dujų tinklas, automobiliai ir ūkiniai pastatai.

Anksčiau pranešta, kad dėl sudėtingos saugumo situacijos Chersono srityje iš 23 gyvenviečių priverstinai evakuota daugiau kaip 800 vaikų. 

Pietų vadavietė apie ataką Sevastopolyje: „visi bus patenkinti rezultatais“

10:02

Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk nacionalinio teletilto eteryje komentuodama naktinius sprogimus laikinai okupuotame Sevastopolyje, pažymėjo, kad dar per anksti „apibendrinti rezultatus, tačiau visi jais bus patenkinti“.

„Jie nuolatos įsivaizduoja, nors ir supranta, kad Krymas yra Ukraina ir ten vyksta karo veiksmai, net kai jiems atrodo, kad ten ramu ir veikia jų priešraketinės gynybos sistema“, – pabrėžė atstovė spaudai. 

Pasak jos, šiuo metu Ukrainos gynybos pajėgų užduotis yra maksimaliai sunaikinti Rusijos potencialą, kurį jie dar gali panaudoti.

„Išanalizavome, kad vakar priešas į kovinę parengtį įvedė dvi raketas „Kalibr“ nešančias fregatas iš 16-os. Taigi, jie bando sukurti tam tikrą situaciją Juodojoje jūroje. Gynybos pajėgos bando reaguoti. Dar per anksti apibendrinti rezultatus, bet manau, kad visi bus patenkinti rezultatais“, – sakė ji.

Anksčiau pranešta, kad praėjusią naktį laikinai okupuotame Sevastopolyje girdėjosi sprogimai. Vietos „valdžia“ pranešė apie tariamai atremtą „galimą priešo povandeninių diversinių pajėgų ir priemonių ataką“.

Rugsėjo 13 d. buvo smogta Sevastopolio jūrų laivų statyklai, kurioje kilo didelio masto gaisras. Dėl atakos buvo apgadintas Rusijos povandeninis laivas „Rostovas prie Dono“ ir desantinis laivas „Minskas“.

Vėliau raketomis buvo atakuotas Rusijos Juodosios jūros laivyno štabo pastatas Sevastopolyje. Remiantis socialinėje žiniasklaidoje paskelbtu vaizdo įrašu, į pastatą buvo pataikyta mažiausiai du kartus. Ukrainos žvalgyba pranešė, kad žuvo štabo vadovybės nariai.

„The New York Times“: Ukrainos pajėgos planuoja būsimą žiemą paversti ginklu prieš Rusiją

09:46

Šią žiemą Ukrainos ginkluotosios pajėgos planuoja raketomis atakuoti Rusijos užnugaryje esančius valdymo centrus, amunicijos sandėlius ir tiekimo linijas, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Spėjama, kad tokiu būdu Ukrainos kariuomenė nori sumažinti Rusijos kovinį pajėgumą. Visų pirma, Jungtinių Valstijų perduotos ATACMS raketos suteikia gynybos pajėgoms galimybę smogti rusų pozicijoms visoje laikinai okupuotoje teritorijoje. Be to, kiekvienas kilometras, kurį ginkluotosios pajėgos žengia į pietus, sukelia naujų problemų Rusijos pusei.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys

Straipsnyje taip pat pažymima, kad 2023 m. Rusija išmoko daug geriau prisitaikyti prie karo veiksmų nei pernai. Šalis agresorė gali bandyti pakeisti tiekimo kelius arba panaudoti savo artileriją ir aviaciją, kad atremtų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymą.

Pasak analitiko Jack Watlingo, jei Rusijos kariai bus įtraukti į plačią fronto gynybą ir jų logistika bus smarkiai sutrikdyta, jie gali tiesiog sušlapti ir sušalti.

„Nors tiksliniai smūgiai gali pabloginti jų logistiką, ribotas Rusijos karių apmokymas ir lauko parengimas gali maksimaliai sutrikdyti kritinę padėtį“, – aiškino jis.

Savo ruožtu tikėtina, kad Rusija smogs Ukrainos civilinei energetikos infrastruktūrai.

Kiek anksčiau Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas pabrėžė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori įstumti Ukrainą į šaltą žiemą ir tamsą, bet pralaimės. Tuo pat metu naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad kitą žiemą Ukrainoje gali užsitęsti elektros energijos tiekimo nutraukimas.

Tuo tarpu Ukrainos gynėjai jau ruošiasi šaltajam metų laikui: apšiltina žemines ir ruošia įrangą.

Britų žvalgyba: „Storm-Z“ daliniams teikiamas žemiausias prioritetas

09:34

Vykdydama vietines puolamąsias operacijas Ukrainoje, Rusija ir toliau daugiausia remiasi specialiai paskirtais „Storm-Z“ padaliniais, naujausioje karo apžvalgoje atkreipė dėmesį Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Tikėtina, kad šios kuopos dydžio grupės pirmą kartą buvo dislokuotos 2022 m. Yra reali tikimybė, kad Rusija iš pradžių jas numatė kaip santykinai elitines organizacijas, galinčias perimti taktinę iniciatyvą.

Pasak britų žvalgybos, bent jau nuo 2023 m. pavasario „Storm-Z“ faktiškai tapo baudžiamaisiais batalionais, kuriuose tarnauja nuteistieji ir drausmine tvarka nubausti reguliariosios kariuomenės kariai.

Daugelio pasakojimų duomenimis, šiems daliniams teikiama žemiausio prioriteto logistinė ir medicininė parama, nors jiems ne kartą buvo įsakyta pulti.

Rusijos kariai dažnai vykdė veiksmingą gynybą. Tačiau „Storm-Z“ egzistavimas rodo, kad Rusijai labai sunku suburti kovinius pėstininkus, galinčius vykdyti veiksmingas puolamąsias operacijas.

Ukrainos kariuomenė: naktį numušti šeši rusų dronai

08:45

Ukrainoje antradienio naktį oro gynyba numušė visus šešis rusų paleistus „Shahed“ tipo dronus, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje suvestinėje taip pat sakoma, kad Rusijos pajėgos per pastarąsias 24 valandas paleido keturias raketas sudavė 68 aviacijos smūgius Ukrainai.

Nurodoma, kad praėjusią parą Ukrainos oro pajėgos sudavė septynis smūgius rusų karių ir ginkluotės susitelkimo vietoms, tris smūgius zenitinių raketų kompleksams. 

Ukrainiečių raketinės pajėgos pataikė į aštuonias rusų artilerijos priemones, keturias karių ir ginkluotės susitelkimo vietas, radioelektroninės kovos stotį, pontoninį tiltą, sakoma ukrainiečių Generalinio štabo suvestinėje.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:43

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė, kad per pastarąją parą buvo likviduota 810 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 295,5 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinta 12 tankų, 16 šarvuotųjų transporto priemonių, 24 artilerijos sistemos, 3 daugkartinio paleidimo raketų sistemos, viena priešlėktuvinė raketų sistema, 28 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetus, 8 specialiosios įrangos vienetus.

Ukrainos gynėjai taip pat nukovė 18 bepiločių rusų orlaivių ir vieną sparnuotąją raketą.

Internete plinta žinia apie sustojusią V.Putino širdį: ekspertas paaiškino, kaip tai vertinti

08:39

Gandai apie prastą Rusijos prezidento Vladimiro Putino sveikatos būklę – seniai ne naujiena. Naujausias jų skelbia, kad V.Putinui praėjusią naktį buvo sustojusi širdis. Teigiama, kad dabar Rusijos vadovo būklė yra stabili, nors jis ir toliau yra gydytojų priežiūroje. Apie tai, kaip vertinti tokius pranešimus ir informacinio karo užkulisius, portalas 15min pasikalbėjo su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto asistentu, informacinio karo temos žinovu dr. Nerijumi Maliukevičiumi.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Rusijos primestas pareigūnas: Sevastopolyje rusai ginasi nuo povandeninės atakos

07:44

Sevastopolyje Rusijos aneksuotame Kryme antradienio naktį girdėjosi sprogimai, o Maskvos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas per „Telegram“ paskelbė, kad atremiama povandeninė ataka.

„[Rusijos] Juodosios jūros laivynas atremia galimą priešo povandeninių diversinių pajėgų ir priemonių ataką“, – parašė M.Razvožajevas.

Vietos gyventojai socialinėje žiniasklaidoje praneša apie didelį triukšmą įvairiuose miesto rajonuose. Įrašuose pažymima, kad oro pavojus nebuvo paskelbtas.

Analitikai prognozuoja, kokio intensyvumo ugnį Rusija galės išlaikyti kitais metais

07:03

JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai prognozuoja, kad 2024 m. Rusija galės palaikyti ugnies intensyvumą savo ir Šiaurės Korėjos tiekiama amunicija, tačiau gerokai mažesnį nei 2022 m.

Ekspertai mano, kad artilerijos sviedinių gamyba pačioje Rusijoje, papildyta padidėjusiu šaudmenų importu iš Šiaurės Korėjos, greičiausiai leis Rusijos pajėgoms 2024 m. išlaikyti pakankamą artilerijos ugnies intensyvumą Ukrainoje, nors ir santykinai mažesnį nei 2022 m.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos artileristai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos artileristai

Estijos kariuomenės žvalgybos centro vadovas pulkininkas Antsas Kiviselgas sakė, kad Rusijoje liko apie 4 mln. artilerijos sviedinių, kuriuos Rusijos pajėgos galėtų naudoti „mažo intensyvumo“ karo veiksmams dar vienerius metus.

A.Kiviselgas sakė, kad yra pranešimų, jog Šiaurės Korėja į Rusiją išsiuntė iki 1000 amunicijos konteinerių, kurių kiekviename yra nuo 300 iki 500 artilerijos sviedinių.

A.Kiviselgas apskaičiavo, kad tokiu būdu Šiaurės Korėja galėjo Rusijai pateikti nuo 300 000 iki 500 000 sviedinių, kurių galėtų užtekti vienam mėnesiui, naudojant juos kaip dabar – apie 10 000 sviedinių per dieną.

Apžvalgoje pažymima, kad Vakarų šaltiniai ir palydovinės nuotraukos patvirtina, jog Šiaurės Korėjos siuntos, kurias greičiausiai sudaro daugiausia artilerijos sviediniai, smarkiai išaugo nuo tada, kai Rusijos ir Šiaurės Korėjos valdžios institucijos rugsėjo mėnesį greičiausiai pradėjo oficialesnį karinį-techninį bendradarbiavimą, o Šiaurės Korėja greičiausiai ir toliau tęs tiekimą.

Analitikai apibendrina: „Remiantis Vakarų vertinimais apie Rusijos artilerijos gamybos pajėgumus ir tebesitęsiančiu Šiaurės Korėjos artilerijos eksportu, tikėtina, kad Rusija artimiausioje ateityje galės išlaikyti iš esmės pakankamą šaudymo intensyvumą.“

Nors bendras ugnies intensyvumo sumažėjimas galėtų apriboti Rusijos pajėgų galimybes vykdyti plataus masto puolamąsias operacijas, mažai tikėtina, kad okupantai susidurs su visuotiniu trūkumu, kuris labai pakenktų gynybinėms operacijoms, o ugnies intensyvumo sumažėjimas nesuteiks Ukrainos pajėgoms pranašumo.

„Tai, kiek tarptautiniai partneriai rems Ukrainos gebėjimą palaikyti veiksmingą ugnį prieš Rusijos pajėgas, bus pagrindinis veiksnys, lemsiantis atitinkamus pajėgumus 2024 m.“, – teigia analitikai.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Rusijos artilerijos sviedinių gamyba, papildyta padidėjusiu šaudmenų importu iš Šiaurės Korėjos, greičiausiai leis Rusijos pajėgoms 2024 m. išlaikyti pakankamą artilerijos ugnies intensyvumą Ukrainoje, nors ir santykinai mažesnį nei 2022 m.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas netoli Avdijivkos ir pasistūmėjo į šiaurės rytus nuo Avdijivkos.
  • Rusijos šaltiniai teigia, kad Rusijos pajėgos išstūmė Ukrainos pajėgas iš kai kurių neseniai užimtų pozicijų Chersono srities rytiniame (kairiajame) krante, tačiau pažymima, kad Ukrainos pajėgos tebėra rytiniame krante.
  • Naktį iš spalio 22 į 23 d. Rusijos pajėgos surengė dar vieną raketų ir bepiločių orlaivių smūgių seriją Ukrainai.
  • Spalio 23 d. Ukrainos pajėgos pasistūmėjo į pietus nuo Bachmuto, o prie Bachmuto ir vakarinėje Zaporižios srities dalyje buvo tęsiamos kontrpuolimo operacijos.
  • Atrodo, kad Rusijos vyriausybė 2024 m. federaliniame biudžete akcentuoja gynybos išlaidas, o ne socialines programas, nepaisant priešingų pranešimų, kuriais siekiama nuraminti Rusijos gyventojus.
  • Spalio 22 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ihnatas sakė, kad pirmoji ukrainiečių pilotų grupė „artimiausiu metu“ pradės mokytis su instruktoriais valdyti naikintuvus F-16.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas netoli Kupjansko, prie Svatovės–Kreminos linijos, prie Bachmuto, į pietus nuo Donecko, ties Donecko ir Zaporižios sričių riba bei Zaporižios srities vakaruose, o kai kuriose vietovėse pasiekė patvirtintų laimėjimų.
Paskutinis atnaujinimas 2023-10-24 07:03

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius