-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenės veteranas bandė sulaikyti šaulį Oregone – jį sustabdė penkios kulkos

JAV ketvirtadienį įvyko jau 45-osios šaudynės švietimo įstaigoje šiemet. „The Daily Beast“ rašo, kad dėmesį po tokių įvykių reikia atiduoti ne šauliui, o didvyriams. Pavyzdžiui, JAV kariuomenės veteranui, kurį sustabdė tik penkios kulkos, kai mėgino sutrukdyti ginkluotam Chrisui Harperiui-Merceriui įžengti į klasę.
Chrisas Mintzas
Chrisas Mintzas / Nuotr. iš „Facebook“

Tokios nuomonės yra ir Daglaso apygardos šerifas Johnas Hanlinas. Po kraupaus išpuolio jis patvirtino, kad pareigūnai mano identifikavę žudiką, tačiau atsisakė paskelbti jo pavardę. „Niekada neišgirsite manęs minint jo vardą, – sakė šerifas. – Nesuteiksiu jam tos garbės, kurios jis tikriausiai siekė įvykdydamas šį siaubingą ir niekingą aktą.“

Šioje tragedijoje reikia daugiau dėmesio skirti kitam Chrisui, rašo „The Daily Beast“ žurnalistas Michailas Daly. 30-metis Chrisas Mintzas – Ampkvos bendruomenės koledžo studentas ir kariuomenės veteranas, 10 metų tarnavęs šaliai. Į jį ketvirtadienį susmigo mažiausiai penkios kulkos, kai jis puolė šaulio link, norėdamas nuo jo apginti kitus. Vyras buvo sužeistas į pilvą, nugarą, kairę ranką ir abi kojas. 

Ch.Mintzas taip pasielgė per šeštąjį savo sūnaus Tyriko gimtadienį. „Šiandien mano sūnaus gimimo diena, šiandien mano sūnaus gimimo diena“, – gulėdamas sužeistas kartojo jis. 

Nuotr. iš „Facebook“/Chrisas Mintzas su sūnumi
Nuotr. iš „Facebook“/Chrisas Mintzas su sūnumi

Kai žinia apie Ch.Mintzo didvyriškumą pasiekė jo gimines gimtojoje Šiaurės Karolinoje, pusbrolis Derekas Bourgeois sakė nenustebęs, kad Ch.Mintzas negalvodamas apie savo saugumą šoko šaulio link.

Jis tik liūdnai nusistebėjo, kad vyras, be rimtų sužeidimų ištvėręs siuntimus į mūšių vietas kitose valstybėse, dabar buvo taip arti mirties nedidelio Oregono miestelio universitete.

Ch.Mintzas, baigęs tarnavimą kariuomenėje, persikėlė gyventi į Oregoną, čia pradėjo lankyti kovos menus, ir įstoto į koledžą, norėdamas tapti fitneso treneriu.

Ch.Mintzo „Facebook“ profilis atspindi tai, kas jam buvo svarbu gyvenime – ginklo broliai ir šeima. Pavyzdžiui, rugsėjo 28 d. žinutėje jis paminėjo prieš 7 metus Afganistane žuvusio JAV karininko atminimą.

Nuotr. iš „Facebook“/Chriso Mintzo žinutė
Nuotr. iš „Facebook“/Chriso Mintzo žinutė

Ketvirtadienį jis dieną pradėjo socialiniame tinkle sveikindamas savo sūnų gimimo dienos proga.

Nuotr. iš „Facebook“/Chriso Mintzo žinutė
Nuotr. iš „Facebook“/Chriso Mintzo žinutė

Tuomet vyras išvyko į Ampkvos koledžią – į pirmąją paskaitų savaitę. Ketvirtadienį ten šaulys surengęs išpuolį nušovė 10 žmonių, dar 7 sužeidė – keli jų yra kritinės būklės. 

Išpuolio vietoje buvusi slaugė puolė padėti sužeistam Ch.Mintzui. Padariusi viską, ką galėjo, tuomet tiesiog laikė jo ranką ir meldėsi kartu. Ji sakė, kad sužeistas vyras nuolat kartojo, jog šiandien – jo sūnaus gimtadienis.

Ligoninėje Ch.Mintzui atlikta operacija. Jo pusbrolio teigimu, medikai teigia, kad jis išgyvens. „Kiek žinau, gyvybei pavojus negresia. Bet jam reikės iš naujo mokytis vaikščioti“, – sakė jis „The Daily Beast“.

Portalo žurnalistas pažymi, kad po tragiškų šaudynių, kurios, deja, yra dažnos JAV, daugiausiai dėmesio nuolat skiriama ne didvyriškai pasielgusiems žmonėms, o nusikaltėliams. Negalima atmesti, kad tai tampa vienu iš veiksnių, motyvuojančių šaulius.

Ch.Harperis-Merceris savo tinklaraštyje rašė apie žurnalistų žudiką, kad „atrodo, kad kuo daugiau žmonių nužudai, tuo labiau atsiduri dėmesio centre“.

„Forget the zero and remember the hero“ (liet. "Pamirškite nulį ir prisiminkite didvyrį“), – paragino M.Daly.

Nuotr. iš „Facebook“/Chrisas Mintzas
Nuotr. iš „Facebook“/Chrisas Mintzas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius