Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karybos eksperto žvilgsnis į žemėlapį: kaip vyksta Ukrainos kontrpuolimas

Ukrainos kariuomenė skelbia atkovojusi teritorijų per kontrpuolimą prieš Rusijos kariuomenę pietinėje šalies dalyje. Atidžiai karo eigą sekantis JAV karybos ekspertas Michaelas Kofmanas teigia, kad Ukraina veikia mažiausiai trimis kryptimis, o ukrainiečių tikslas – priversti atsitraukti rusų pajėgas.
Žemėlapis
Ukrainos kariai / AP/„Scanpix“ ir 15min nuotr.

M.Kofmanas parengė žemėlapį, kuriame nurodo Ukrainos kontrpuolimo numanomas kryptis. 15min nežymiai paredagavo šio žemėlapio stilių.

15min žemėlapis/Kontropuolimas Chersono srityje
15min žemėlapis/Kontropuolimas Chersono srityje

„Geriausia valdyti lūkesčius, nes tokios operacijos trunka savaites ar mėnesius. Mano nuomone, turima nedaug informacijos, todėl dar per anksti daryti išvadas“, – taip savo apžvalgą pradeda M.Kofmanas.

Jo vertinimu, Ukraina siekia spausti Rusijos pajėgas Dniepro upės link ir galbūt padalyti pagrindinę Rusijos pajėgų grupę į Chersono miestą ginančias pajėgas ir į tas, kurios yra į rytus nuo Inhulecio upės esančioje teritorijoje.

„Kadangi Rusijos pajėgos bus spaudžiamos rinktis tarp atsitraukimo ir apsupimo, laikui bėgant jos greičiausiai pasitrauks į antrines gynybines linijas. Taip nuolat trauksis mūšio erdvė. Jei tai pavyks, Ukraina gali pradėti izoliuoti šias grupuotes į kelias dideles kišenes“, – tikino karo ekspertas.

Pasak jo, dėl nuolatinių smūgių į tiltus ir palyginti silpno rusų turimų keltų efektyvumo, kariuomenės aprūpinimo linijos bus pažeistos, todėl Rusijos pajėgos gali atsidurti nepavydėtinoje padėtyje ir galiausiai bus priverstos trauktis per upę.

„Abejoju, ar Ukraina siekia kovos dėl paties Chersono miesto, nes tai kainuotų brangiai ir galėtų sunaikinti didžiąją jo dalį. Vietoj to, ji nuolat spaus aplink jį esančias Rusijos pajėgas, kad padarytų neįmanomą jų pastiprinimą ir priverstų Rusiją pasitraukti, kaip tai įvyko Gyvačių saloje“, – tikino M.Kofmanas.

M.Kofmanas: didžioji fronto dalis suaktyvėjo – ukrainiečių pajėgos pradėjo vietines kontratakas aplink Charkivą ir Donbasą.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Pasak jo, kol kas matomi akivaizdūs ukrainiečių laimėjimų požymiai, prasiveržimai pro pirmąją rusų gynybos liniją. Vis dėlto Rusijos pajėgos atsitrauks į antrines linijas. Ilgainiui puolimo tempas gali sulėtėti.

„Kaip dažnai sakau, kontrpuolimo rezultatai yra sąlyginiai.

Panaudojusios HARM rusų oro gynybai slopinti ukrainiečių pajėgos gali turėti lokalių oro pranašumo židinių (pakankamai, kad „Bayraktar TB2“ galėtų veikti dalyje fronto)“, – rašė M.Kofmanas.

Įvertinant puolimą kontekste, didžioji fronto dalis suaktyvėjo – ukrainiečių pajėgos pradėjo vietines kontratakas aplink Charkivą ir Donbasą. Šiomis lokaliomis atakomis tikriausiai siekiama pasinaudoti prarastu Rusijos puolimo pagreičiu.

Tačiau ekspertas ragino nesitikėti greito ukrainiečių kontrpuolimo ir okupuotų teritorijų išlaisvinimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas po Rusijos apšaudymo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas po Rusijos apšaudymo

„Kalbant apie lūkesčių valdymą, reikia atsižvelgti į tai, kad geresniems XX a. karo vadams būtų buvę sunku susidoroti su socialinės žiniasklaidos lūkesčiais ir žiniasklaidos spindesiu, kuri dažnai stengiasi nedidelius taktinius įvykius paversti svarbiais strateginiais rodikliais“, – mano M.Kofmanas.

Ant jo, apskritai geografinė padėtis yra palanki Ukrainos pajėgoms ir šioje srityje jos gali įgyti santykinį pranašumą, jei ne pėstininkais, tai ugnimi ir logistika. Vasarą Rusijos pajėgos buvo sustiprintos, tačiau daugelis batalionų taktinių grupių greičiausiai yra perpus mažesnės, o jų aprūpinimas sudėtingas.

„Turiu tvirtą išankstinį nusistatymą šiuo klausimu, nes dešinįjį Chersono upės krantą laikau sritimi, kurioje Rusijos pozicijos yra pažeidžiamiausios, o regionas apskritai turi didesnę strateginę reikšmę, palyginti su kitais.

Be to, teritorijos susigrąžinimas nėra vienintelis tikslas. Svarbu tvarumas ir pajėgų išsaugojimas. Vienas iš uždavinių ukrainiečiams bus išlaikyti mažas santykines sąnaudas, kad būtų geriau pasirengta būsimoms operacijoms ir vėlesniems etapams ilguoju laikotarpiu“, – rašė karo ekspertas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį savo kasdieniame prane6ime paskelbė, kad atkovoti du kaimai pietuose ir vienas rytuose, tačiau jų pavadinimų nenurodė.

Prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip šiaurinėje Chersono srities dalyje esančiame Vysokopilijos kaime iškeliama Ukrainos vėliava.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius