Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katastrofa Vokietijos Degendorfe: po vandeniu nugrimzdęs miestas

„Situacija neapsakomai bloga. Ji viršija visus matmenis“, – sraigtasparniu apskriejęs virš Bavarijoje įsikūrusio Degendorfo miesto neslepia šios žemės parlamento pirmininkas Horstas Seehoferis. Miesto dalis, vadinama Žvejų kaimeliu, yra labai apsemta vandens, tačiau žmonės vis dar lūkuriuoja savo namuose, skelbia „Spiegel“.
Potvynis
Degendorfo miestas dar niekada nebuvo taip apsemtas. / AFP/Scanpix nuotr.
Temos: 2 Potvynis Vokietija

Mieste plūduriuoja rudai geltoni vandenys, jie prarijo kelio ženklus, tvoras, automobilius. Namai apsemti mažiausiai iki pirmo aukšto. Nepaisant to, vietiniai dar laukia. Jie nenori būti toli nuo namų, nes bijo, kad grįžę nieko neras.

Ištisą parą čia budi gelbėtojai. Operacijų vadovas Rolandas Vogtas ir jo komanda ypač akylai stebi apie 50 Degendorfo gyventojų, kurie dėl potvynio turėjo įsikurti viršutiniuose savo namų aukštuose. „Mes tiesiog turime toleruoti“, – sako R.Vogtas.

„Aš juos suprantu“, – antrina Florianas Uhlmannas. Jis yra vienas upeivių, visą naktį vairuojančių nuo vieno namo prie kito. Apsemtomis gatvėmis, besišnekučiuodamas su „Spiegel“ žurnaliste, naktį jis plaukė jau šeštą kartą. Kelią žibintuvėliu jam pašviečia kolega, atidžiai stebimos kliūtys kelyje.

„Tarsi miestas vaiduoklis“, – teigia upeivis F.Uhlmannas.

Žvejų rajonas paskendęs tamsoje ir tyloje. Vandenyje plaukioja šiukšlės. Išsiliejus degiems skysčiams, galima pajusti dyzelio kvapą. „Tarsi miestas vaiduoklis“, – teigia F.Uhlmannas. Iš dalies tai tiesa. Rajonas atrodo taip, tarsi visi gyventojai būtų išvykę.

Plaukiant gatvėmis galima pamatyti egzistencijos kainą. Mėsininkas Schilleris skelbiasi parduodantis pjausnius už specialią kainą.

Naktinės kelionės – pavojingos

Upeiviai plaukia pro nuskendusius automobilius ir užtvindytus sodus. Kažkur šnara vanduo, jis veržiasi pro virtuvės langą. Ties sankryža galima išvysti plūduriuojantį dekoratyvinį sodo nykštuką.

Vanduo miesto gatvėse siekia dviejų metrų gylį. Kai kuriose vietose matyti kelio ženklų viršūnės.

Naktinės klajonės vandeniu yra gana pavojingos. Valtys slysta riebalingo vandens paviršiumi. Variklinėmis valtimis plaukti ypač rizikinga – į pavarų dėžę gali įstrigti medienos atplaišos. Tamsoje gelbėtojai orientuojasi žvelgdami į dar vos kyšančius kelio ženklus ir tvorų stulpelius. „Kai tamsu, mums tai tarsi vėliavų stiebai“, – sako jie.

Vandens lygis pamažu slūgsta, tai matyti pagal šviesesnes vandens dėmes ant namų. Ketvirtadienį nuslūgo apie 50 cm.

Šiuo metu vandens lygis miestelyje siekia 7,78 m, apsauginės sienelės ties Degendorfu tėra 7,4 metro. Aukščiausias kada nors pasiektas vandens lygis šiame miestelyje –  net 8,01 metro.

Oras nebeturi įtakos

„Žemutinei Bavarijai tai tikra katastrofa, tokios niekada nesame patyrę“, – sako Degendorfo miesto tarybos atstovas P.Erlas.

„Žemutinei Bavarijai tai tikra katastrofa, tokios niekada nesame patyrę, – sako Degendorfo miesto tarybos atstovas Peteris Erlas. – 1954 metų potvynis dabar atrodo tarsi mažas riešutėlis.“

Šiuo metu situacija kontroliuojama, tačiau, anot P.Erlo, bet kuriuo metu gali kas nors nutikti. Atvykę gelbėtojai mieste užsibuvo, neišvyko nė vienas. Šiuo metu galvojama, apie eismo chaosą.

Degendorfas yra apie 100 km nuo Bavarijos sostinės Miuncheno. Paprastai automobiliu iki jo galima nuvažiuoti per valandą, o šiuo metu prireikia net trijų. Potvynis apsupo mažą miestelį. Tai nepalengvina darbų.

Degendorfo rajone gyvena apie 120 tūkstančių žmonių.

Jau nebesijaudinama, lis ar ne, nebent lytų itin smarkiai. Anot P.Erlo, oras situacijai nebedaro įtakos. Situacija sudėtinga ir kituose regionuose, daug kur baiminamasi, kad dėl plūstančio vandens sugrius užtvankos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius