Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 12 /16:26

Gėjų eitynės Kijeve praėjo be didelių incidentų

Daugiau kaip 700 žmonių sekmadienį dalyvavo pirmajame Ukrainoje dideliame gėjų parade, kuris įvyko sostinėje Kijeve, laikantis ypatingai griežtų saugumo priemonių.
Kijeve įvyko gėjų paradas
Kijeve įvyko gėjų paradas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Eitynės, trukusios tik apie 20 minučių, buvo trečias gėjų paradas Ukrainoje, bet pirmasis, surengtas sostinės Kijevo centre.

Žmonės nešė vaivorykštės spalvų ir Ukrainos nacionalines vėliavas ir plakatus su užrašais „Meilė neturi lyties“, skanduodami „Žmogaus teisės – visų svarbiausia!“

„Žmogaus teisės turi būti gerbiamos, kad ir kokia būtų lytis arba (lytinė) orientacija, – sakė 25 metų aktyvistė Darina Kovaliuk. – Modernioje visuomenėje niekas neturėtų būti diskriminuojamas dėl šių priežasčių.“

Eitynėse dalyvavo kai kurie Ukrainos politikai, tarp jų du prezidento Petro Porošenkos partijos nariai.

„Kelias į lygybę Ukrainoje yra sunkus, taip pat pavojingas, – sakė vienas iš eitynių organizatorių Bohdanas Hloba. – Mums buvo grasinama „skerdynėmis“, bet kiekvienas šių eitynių žingsnis mums suteikia vilties.“

Baigiantis eitynėms, dalis aktyvistų užtraukė Ukrainos nacionalinį himną.

Keli tūkstančiai policininkų saugojo tas eitynes Kijevo centre, o renginys vyko taikiai, nors kai kurios ultradešiniosios grupuotės praeitą savaitę grasino griebtis smurto.

Nacionalinės policijos atstovė Katia Dekanoidzė sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad prie eitynių maršruto 57 žmonės buvo trumpam sulaikyti.

„Šiemet buvo puikiai pasirūpinta saugumu. Tai neturi precedento“, – džiaugėsi Ana Šaryhina, viena iš organizatorių.

„Pagal mūsų turimą informaciją, visi dalyviai namo grįžo saugiai, be jokių problemų“, – pridūrė ji.

„Ukraina – ne Sodoma“

Pareigūnai leido surengti homoseksualių asmenų teisių šalininkų eitynes, kai 2014 metais po vadinamosios Maidano revoliucijos į valdžią atėjo provakarietiška vyriausybė. Vis dėlto ankstesnės eitynės buvo mažos ir tapo ultradešiniųjų grupuočių taikiniais.

Kijevo policija sekmadienį uždarė devynias gatves ir vieną metropoliteno stotį, siekdama užtikrinti saugumą ir užkirsti kelią susirėmimams. Keli gėjų teisių priešininkai sugebėjo patekti į renginio vietą, bet jie nesmurtavo.

Prieš prasidedant eitynėms susirinko penki protestuotojai, kurie laikė plakatą su užrašu: „Kijevas priešinasi sodomijos propagandai. Esu nusistatęs prieš gėjų paradą Ukrainoje.“

Policija tuos protestuotojus apsupo ir patraukė toliau nuo eitynių dalyvių.

Radikalieji ultranacionalistai, kurie grasino išvaikyti eitynių dalyvius, stebėjo renginį kitapus saugumo užtvarų, saugomų riaušių policijos.

Ultranacionalistų judėjimo „Pravyj sektor“ atstovas Artiomas Skoropadskis buvo perspėjęs feisbuke, kad gėjų paradas gali virsti „skerdynėmis“.

„Esu nusistatęs prieš gėjų propagandą, kurią šie nesveiki žmonės suorganizavo, susimokę su valdžia“, – sakė 56 metų Serhijus Haščenka, 12 vaikų tėvas, laikydamas plakatą su užrašu „Ukraina – ne Sodoma“.

Pernai gėjų paradas Kijeve, surengtas toli nuo sostinės centro, buvo nutrauktas praėjus vos kelioms minutėms nuo jo pradžios, kai dešiniųjų pažiūrų aktyvistai eitynių dalyvius apmėtė dūminiais užtaisais. Tąkart bent 10 žmonių buvo sužeisti, o 25 – suimti.

2013 metais nedidelės gėjų eitynės buvo surengtos Kijevo pakraštyje ir įvyko ramiai, bet 2014-ųjų eitynės buvo atšauktos, kai milicija atsisakė užtikrinti dalyvių saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius