Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Korupcija Ukrainoje: karo veteranams skirtas projektas tapo pasipelnymo šaltiniu

Organizuotą nusikalstamumą ir korupciją demaskuojantis projektas OCCRP atskleidė Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) aferą. Ukrainos žvalgybos ir tyrimų agentūra, pažadėjusi 13 statinių kompleksą, skirtą karo Donbase veteranams, pavertė jį pasipelnymo šaltiniu.
Statybų aikštelė Holosijivske
Statybų aikštelė Holosijivske / youtube.com stopkadras
Temos: 2 Korupcija Ukraina

13 namų kompleksas turėjo išdygti pietiniame Kijevo rajone, besiribojančiame su 4525 hektarų nacionalinio parko teritorija. Žemė buvo paskirta saugumo tarnybai ir pažymėta, kaip naudojama kariniams tikslams.

Paaiškėjo, kad Holosijivsko rajone statytas Bergeno kompleksas tarnaus visiškai ne karo veteranų aprūpinimo tikslui. Ukrainos kariams bus suteikti tik 327 butai iš 3269. Likusius 90 procentų galės įsigyti bet kuris pirkėjas, turintis užtektinai pinigų.

Agentūra pasinaudojo dar 2011 metais Ukrainoje priimtu nutarimu, kuriuo suteikiama galimybė net ir kariniams tikslams skirtoje zonoje leisti komercines statybas.

Vietiniai Holosijivsko rajono gyventojai baiminasi ir to, kad šalia nacionalinio parko esantis gyvenamųjų namų kompleksas gerokai padidins eismą ir trikdys paties parko veiklą.

Namus žadėjo veteranams

SBU nuo pat pradžių skelbė, kad statomas kompleksas bus skirtas Rytų Ukrainos karo veteranų ir jų artimųjų apgyvendinimui. „Artimiesiems tų, kurie paaukojo gyvybę už tėvynę“, – tuomet sakė SBU atstovė spaudai Olena Hitlianska.

Visuomenei pradėjus protestuoti, praėjusių metų gruodį SBU vadovas Volodymyras Kiptenko pažadėjo sustabdyti statybas. Bet pažado neištesėjo.

VIDEO: Копія відео "1/02/2016 забудова на Потєхіна, 9."

Sausio mėnesį prie Bergeno komplekso protestavusius žmones išvaikė vadinamieji „tituškos“. Statybų kompanija vėliau tikino, kad tai buvo ne „tituškos“, o žmonės, kurie turėjo „nustatyti, kas slepiasi už protestų“.

SBU pareigūnai teigė, kad susitiks su vietos bendruomene ir atsakys į visus klausimus apie komerciniu projektu staiga tapusias statybas, tačiau susitikimas kol kas neįvyko.

Dangsto įstatymų spragos

„Tai verslo statybos, kurios dangstosi karių vardu“, – teigė vienas iš prie komplekso protestavusiųjų – Kyrylo Kyforukas. „Mieste pilna reklamų apie parduodamus butus, jie netgi atidarė pardavimų agentūrą“, – sakė jis.

Netoli Holosijivsko išties yra pilna spalvingų reklamų, siūlančių įsigyti būstą, kurio kvadratinio metro kaina siekia 500 JAV dolerių už kvadratinį metrą.

Aukščiausios Rados atstovas Ihoris Lucenko teigė, kad SBU elgiasi „parazitiškai“ dangstydama verslo schemas pagalbos kariams vardu.

Aukščiausios Rados atstovas Ihoris Lucenko teigė, kad SBU elgiasi „parazitiškai“ dangstydama verslo schemas pagalbos kariams vardu.

„Tikrovėje SBU tiesiog leidžia uždirbti komercinių statybų atstovams. Iš viso, situacija, kai valstybinė agentūra pradeda statybas, o vėliau 80 procentų jų pereina į privataus rangovo rankas, yra korupcija“, – sakė I.Lucenko.

SBU atstovai gynėsi, kad jie laikosi visų reikalingų įstatymų, nekomentuodami informacijos, kad 90 procentų apartamentų bus parduoti. Jų teigimu, karinės struktūros turi teisę leisti komercinių statybų atstovams perimti dalį nuosavybės mainais į karių apgyvendinimą.

Visą Olenos Gončarovos ir Vlado Lavrovo tyrimo medžiagą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius