Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija parodė duris rusų pensininkui: kėlė grėsmę šalies saugumui

Socialiniuose tinkluose rusų propagandininkai pastaruoju metu itin aktyviai gina iš Latvijos išvarytą rusų pensininką. Tvirtinama, esą 82 metų Borisas Katkovas buvo išvarytas iš šalies, nes neišlaikė valstybinės kalbos egzamino. Tačiau taip nėra – nustatyta, kad pensininkas aktyviai atstovavo Rusijos interesams, kėlė grėsmę šalies saugumui.
Borisas Katkovas
Borisas Katkovas / Ekrano nuotr.

Kaip praneša naujienų portalas „Current time“, iš Latvijos deportuotas 82 metų Latvijos ir Rusijos bendradarbiavimo asociacijos vadovas B.Katkovas.

Latvijos vidaus reikalų ministerija įtraukė pensininką į nepageidaujamų asmenų sąrašą „už ilgalaikę ir sistemingą veiklą Rusijos naudai“. B.Katkovas iš Latvijos išsiųstas sausio 12 d.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad B.Katkovas buvo išsiųstas su „neribotos trukmės draudimu grįžti“.

Ji pridūrė, kad šis sprendimas buvo „provokacinio ir politinio pobūdžio“ ir juo „buvo siekiama įbauginti rusakalbius Latvijos gyventojus“.

123RF.com nuotr./Latvijos vėliava
123RF.com nuotr./Latvijos vėliava

Nors Rusijos portaluose ir televizijos naujienų siužetuose sąmoningai klaidinama, neva B.Katkovas buvo išsiųstas dėl diskriminaciniu vadinamo įstatymo, nurodančio, kad Latvijoje gyvenantys asmenys turi bent minimaliai mokėti valstybinę kalbą, šis veikėjas buvo iš šalies išprašytas dėl kitų priežasčių.

Spalvinga praeitis

Kaip skelbia naujienų portalas „Novaya gazeta Baltija“, B.Katkovas į Latviją atvyko 1966 m. Jis dirbo kariniame komisariate Cėsyje, vėliau – Daugpilyje. 1991 m. išėjo į pensiją, turėdamas pulkininko laipsnį. 1998 m. B.Katkovas gavo Latvijos nepiliečio pasą, o 2000 m. – Rusijos pilietybę.

1999 m. B.Katkovas ėmė vadovauti Latvijos ir Rusijos bendradarbiavimo asociacijai. 2004 m. asociacija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Kremliaus partija „Vieningoji Rusija“.

Vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip B.Katkovas su daiktais palieka namus, paskelbė buvusio Latvijos žurnalisto Aleksejaus Stefanovo „Youtube“ kanalas „Šproty v izgnanije“ (liet. „Išvaryti šprotai“).

Latvijos vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Maris Zariņšas delfi.lv portalui paaiškino, kad „minėtas asmuo – Rusijos pilietis Borisas Katkovas – buvo įtrauktas į juodąjį sąrašą Valstybės saugumo tarnybos iniciatyva dėl ilgalaikio ir sistemingo bendradarbiavimo su Rusija ir šios šalies interesų propagavimo“.

Siunta dėl reikalavimo mokėti kalbą

Kiek daugiau nei 1200 Rusijos piliečių, gyvenančių Latvijoje, šiemet bus iškeldinti iš šalies, tačiau pagal visai kitą įstatymą nei B.Katkovas.

Tokia tvarka galioja tiems rusams, kurie nesilaikė imigracijos įstatymo nuostatų ir nepateikė prašymų išduoti leidimus gyventi Latvijoje. Jame numatyta, kad Rusijos piliečiams išduoti leidimai nuolat gyventi šalyje galiojo iki praėjusių metų rugsėjo.

Norėdami toliau gyventi šalyje, jie turėjo kreiptis dėl Europos Sąjungos nuolatinio gyventojo statuso, įrodyti, kad bent minimaliai moka valstybinę kalbą ir turi pakankamai finansinių išteklių.

Praėjusiais metais, anot Latvijos pilietybės ir migracijos valdybos (PMLP) vadovės Mairos Rozės, maždaug 15,5 tūkst. Rusijos piliečių kreipėsi dėl leidimo nuolat gyventi, o beveik 3 tūkst. – dėl laikino leidimo gyventi šalyje.

Maždaug 2,2 tūkst. žmonių neatitiko kriterijų, būtinų norint toliau gyventi Latvijoje, tačiau tai dar nėra galutinis skaičius, nes žmonės dar teikia dokumentus, o PMLP paprašė sienų apsaugos tarnybos patikrinti, ar kai kas jau išvyko.

Praėjusių metų pabaigoje Saeima nusprendė pataisyti Imigracijos įstatymą: Latvijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams buvo suteikti dar dveji metai latvių kalbos testui išlaikyti. Be to, nuo rugsėjo Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai turėjo bent jau gauti laikiną leidimą gyventi.

Plačiau skaitykite: Latvija – tūkstančiui Rusijos piliečių: deja, turime pasakyti, kad privalote išvykti

123RF.com nuotr./Ryga, Latvija
123RF.com nuotr./Ryga, Latvija

15min verdiktas: trūksta konteksto. B.Katkovas buvo iš Latvijos deportuotas, nes veikė Rusijos interesų labui, o ne dėl imigracijos įstatymo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius