Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras nusprendė prašyti paleisti Seimą (atnaujinta 00.49 val.)

Latvijos prezidentas Valdis Zatleras kreipėsi į tautą prašydamas paleisti Seimą.
Valdis Zatleris
Valdis Zatleras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskelbus žinią apie būsimą V.Zatlerio kreipimąsi, buvo keliamos įvairios prielaidos – buvo manoma, kad prezidentas gali nuspręsti paleisti Latvijos Seimą.

Latvijos parlamentui nesuteikus leidimo atlikti kratą įstatymų leidėjo Ainaro Šlesaro namuose, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Aivaras Endzinis paragino prezidentą apsvarstyti galimybę paleisti Seimą.

Latvijos konstitucijos 48-asis straipsnis suteikia prezidentui teisę inicijuoti parlamento paleidimą, nenurodant terminų, tačiau tokiu atveju turi būti skelbiamas referendumas.

Jeigu referendume daugiau nei pusė dalyvių balsuos už Seimo paleidimą, parlamentas laikomas paleistu, taip pat privalo būti paskelbti rinkimai, kurie turi įvykti ne vėliau nei po dviejų mėnesių nuo Seimo paleidimo. Jeigu rinkėjai nepalaikys pasiūlymo nutraukti įstatymų leidėjų darbo, prezidentas laikomas atsistatydinusiu, o Seimas išrenka naują valstybės vadovą. V.Zatlerio kadencija baigsis šių metų liepos 7 dieną.

21 valandą paaiškėjo, kad Latvijos prezidentas visgi nusprendė kreiptis į tautą, prašydamas paleisti Seimą.

Latvijos prezidentas pripažino, kad tai yra radikalus žingsnis ir taip jis gali sumažinti savo galimybes būti išrinktam kitai kadencijai, tačiau teigė manąs, jog toks žingsnis yra būtinas šalies gerovei.

Prezidentas teigė, kad Seimas nepateisino lūkesčių, nesugebėjo įtikinti visuomenės pasiryžimu dirbti žmonių gerovei. „Mes matome, kad Seimas gerai jaučiasi melo atmosferoje“, – sakė prezidentas.

Latvijos prezidentas kaltino Seimą postų prekyba, jo teigimu, kai kurių politikų interesai tampa svarbesni už visos valstybės interesus.

„Ar yra pasiekimų? Mūsų šalis jų turi. Mes stebuklingu būdu per trejus metus įveikėme krizę. Mes – pavyzdys. Veiksmo pavyzdys. Rezultatų pavyzdys. Būkime atviri – krizę padėjo įveikti Latvijos gyventojai. Vardan ko? Negi vardan to, kad oligarchai pasididintų savo pelnus, kad apvogtų savo šalį? Kad įstatymas taptų nereikšmingu šūkiu? Šį kartą mes galime kalbėti ne tik apie šalies apvagimą. Galime jausti, kad vyksta demokratijos privatizacija“, – pareiškė šalies prezidentas.

„Man tai sunkus pasirinkimas, tačiau aš daviau priesaiką daryti viską žmonių ir šalies labui. Noriu suteikti galimybę sustabdyti savivalę, padėti tašką tokiam požiūriui į žmones“, – sakė V.Zatleras.

Atnaujinta 00.49 val. Nėra jokių abejonių, kad žmonės referendume pasisakys už tai, kad Seimas būtų paleistas, duodama interviu delfi.lv sakė Seimo pirmininkė Solvita Aboltina.

„Tai labai svarbus istorinis momentas. Tačiau reikia suprasti, kokia buvo racionali prezidento sprendimo priežastis“, – sakė politikė. Ji sakė, kad būtina suvokti, ar prezidentas nesivadovavo emocijomis ir ar tai nepablogins ekonominės situacijos.

Ji taip pat sakė, kad norėtų išgirsti pasiūlymus ateičiai, o ne praeities analizę. Ji sako, kad šiuo metu nesiūloma nieko naujo – žmones Seime pakeis kiti, ir tiek.

Tuo tarpu Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis išreiškė nuogąstavimą, kad toks prezidento žingsnis gali neigiamai paveikti Latvijos ekonomiką – gali įstrigti paramos šaliai skyrimas, šalis gali būti pradėta vertinti kaip nepatikima pasaulio finansų rinkose.

Kiti specialistai prognozuoja, kad toks prezidento žingsnis gali būti naudingas prorusiškoms jėgoms.

Parlamentaras Imantas Liegis iš centro dešiniosios Vienybės partijos, kuri yra didžiausia koalicinės vyriausybės partnerė ir kurios įstatymų leidėjai ketvirtadienį pritarė siūlymui panaikinti imunitetą A.Šleseriui, sveikino A.Zatlerio sprendimą.

„Sveikinu jį, – sakė I.Liegis. – Kodėl parlamento nariai turi būti traktuojami kitaip nei bet koks visuomenės narys?“

Prognozuojama, kad referendumas Latvijoje dėl Seimo paleidimo gali įvykti liepos 30 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius