Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laurynas Kasčiūnas apie Minsko derybas: susitarimas gali būti blogas arba labai blogas

Minsko derybos gali baigtis tik „blogu“ arba „labai blogu“ susitarimu, sako Rytų Europos studijų centro analitikas Laurynas Kasčiūnas, komentuodamas Baltarusijoje ketvirtadienį besitęsiančias derybas dėl situacijos Rytų Ukrainoje.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas

„Net jeigu susitarimas ir bus pasiektas, klausimas yra tik tos – ar jis bus blogas, ar labai blogas Ukrainai ir Europos saugumo sistemai. Blogas arba labai blogas – toks ir yra pasirinkimas, nes iš tų fragmentų, detalių, kurias matėme, faktas, kad Rusija nori išlaikyti svertus savo rankose, ypač kai kalbama apie pasienio kontrolę. Iš derybinių pozicijų matosi, kad Rusija primeta sąlygas, ir klausimas, ar Kijevas atmuš, ar ne“, – BNS ketvirtadienį sakė L.Kasčiūnas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį po visą naktį trukusio keturšalių derybų maratono pareiškė, kad Rusija iškėlė nepriimtinų sąlygų tariantis dėl konflikto Rytų Ukrainoje užbaigimo, tačiau derybos kol kas tęsiamos.

Kalbėdamas apie Maskvos keliamas sąlygas L.Kasčiūnas pabrėžė, jog Kijevas vargu ar sutiktų su Kremliaus įsivaizduojamu scenarijumi dėl Donbaso ir Luhansko teritorijų statuso.

„Mes kalbame apie ypatingą statusą, bet akivaizdu, kad Maskva ir Kijevas turi skirtingas vizijas, koks tas ypatingas statusas gali būti. Maskva nori, kad Kijevas atnaujintų finansavimą šitam regionui, ir kad autonominis regionas turėtų savo saugumo struktūras, savarankiškas arba pusiau savarankiškas. Aš įsitikinęs, kad P.Porošenka nesutiks su tokia autonomijos samprata, nes iš esmės tai reiškia, kad tie teroristai, kurie šaudo į ukrainiečių karius ir civilius gyventojus, po to bus merais, vicemerais, saugumo dalimi ir dar gaus už tai atlyginimą iš Kijevo“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Jo teigimu, Ukrainoje įtvirtindama prorusišką „inkliuzą“ Maskva laimi taktiškai, bet strategiškai jos praradimai bus didesni, nes Rusijos veiksmai pabudino NATO, suartino JAV ir Europą bei suvienijo ukrainiečių tautą.

„NATO pažadinta, grįžta prie Šaltojo karo laikų gynybos planavimo, stiprinamas visų NATO šalių apginamumas, ukrainiečiai susitelkė kaip politinė tauta, nepaisant to, ar ukrainietiškai kalba, ar rusiškai. V.Putinas paskatino šitą susitelkimą, ir daug kitų dalykų – kurie negrįžtami, ir kurie virs Rusijos ilgalaikiais praradimais, tai susitelkimas amerikiečių ir europiečių, į vieną kumštį“.

„Taktine prasme galima pasakyti, kad Rusijos prezidentas kažką pasiekė, teritorinį inkliuzą tikrai instaliuoja į Ukrainos vidų, klausimas tik, kokiu mastu. Bet ilgalaikiam strateginiam lygmeny Rusija pralaimėjo“, – sakė L.Kasčiūnas.

Kalbėdamas apie Europos laikyseną, L.Kasčiūnas sakė manantis, jog būtina griežtai laikytis patvirtintų sankcijų. „Labai protingai Vakarams reikia elgtis su sankcijom. Ne šokti atšaukti jas, neva čia nusistovi nauja pusiausvyra, o jų apgalvotai laikytis, tai tikrai veikia Rusiją“, – sakė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius