-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libija po Muamaro Kadhafi mirties: ateitis – miglose

Žiniasklaida ir ekspertai po Muamaro Kadhafi mirties spėlioja, ar kariniai veiksmai šioje šalyje iš tiesų galutinai baigėsi. Taip pat manoma, kad dabar prasidės Vakarų valstybių kova dėl šios šalies naftos išteklių.
Kol kas Libijoje šventė. Tačiau šalies ateitis neaiški.
Kol kas Libijoje šventė, tačiau šalies ateitis neaiški. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Kadhafi mirtis savaime neišsprendžia Libijos problemų – gali būti, kad būtent dabar jos dar labiau paaštrės, rašo vokiečių leidinys „Suddeutsche Zeitung“.

Leidinio teigimu, naujos vyriausybės formavimas bus nelengvas, nes šioje šalyje pernelyg daug jėgų siekia užimti valdžią ir gauti priėjimą prie Libijos naftos išteklių: tradicionalistai, liberalai, demokratai, islamistai, verslininkai, genčių vadai. Visi jie mano turintys teisę formuoti šalies ateitį.

„Suddeutsche Zeitung“ rašo, kad Libijos žmonėms, manantiems, jog jau artimu metu galės savarankiškai reguliuoti šaliai priklausančius naftos išteklius, netrukus gali tekti su tokioms viltimis atsisveikinti. Kol bus atkurta karo metu sugriauta infrastruktūra, praeis ne vieneri metai. Atstatant šalį gali kilti ir nostalgijos M.Kadhafi epochai banga.

Ekspertai mano, kad Libijos ateitį po M.Kadhafi mirties spręs ne tiek nauja šalies valdžia, kiek valstybės, aktyviai dalyvavusios nuverčiant režimą.

Laukiama Libijos naftos

Naujienų agentūra „Associated Press“ rašo, kad naftos eksportą atstatyti Libija galės ne anksčiau kaip po kelių mėnesių. Rinkoje vėl pasirodžius naftai iš Libijos, jos kaina pasaulyje kris. Prieš karinį konfliktą šioje šalyje Libijos naftos kiekis pasaulinėje rinkoje sudarė vos 2 proc., tačiau net ir tokios, regis, nedidelės žaliavų dalies išnykimas padarė įtaką pasaulinėms kainoms.

Didžiausi importuotojai buvo priversti iš savo rezervų į rinką paleisti apie 60 mln. naftos barelių, 30 mln. barelių teko JAV daliai. Tiesa, karinio konflikto pradžioje staigiai išaugusi naftos kaina vėliau krito, ėmus tikėti, kad M.Kadhafi režimui žlugus Libijos nafta grįš į rinką.

Atstatant šalį gali kilti ir nostalgijos Muamaro Kadhafi epochai banga

Naftos kainų pokyčiai po M.Kadhafi mirties kol kas nežymūs, visi supranta, kad greitu laiku žaliavų iš šios šalies tikėtis neverta. Analitikai mano, kad Libija iki šių metų pabaigos gali išgauti 600 tūkst. barelių naftos per dieną ir 1,6 mln. barelių kitų metų viduryje. Tai užsienio šalių bendrovėms atrodo puikus kąsnis, kurio jos taip paprastai paleisti nenorės.

Ar baigėsi karas?

Analitikai nesutaria dėl to, ar pilietinis karas Libijoje iš tiesų baigėsi. Tiesa, daugelis jų mano, kad sukilėliai nebeturi rimtų priešininkų ir nė vienas iš M.Kadhafi pasekėjų nėra pajėgus imti vadovauti likusiems armijos trupiniams. 

Tačiau problema glūdi kitur. Mat dabar šalis gali skilti į daugybę autonomijų, paklūstančių vis kitiems vadams ar politinėms partijoms. Sukilėliai susidurs su rimtu iššūkiu bandydami savo rankose išlaikyti valdžią, nes iki šiol juos vienijo neapykanta M.Kadhafi. Tačiau dabar M.Kadhafi nebeliko. Baiminamasi net to, kad čia į valdžią gali imti veržtis su „al Qaeda“ siejami islamistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius