Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Libijos lyderis dėl minaretų draudimo ragina skelbti džihadą Šveicarijai

Libijos vadovas Muamaras Kadhafi kliūstelėjo žibalo į ugnį konflikte su Šveicarija, paraginęs pradėti prieš šią šalį džihadą dėl draudimo joje statyti minaretus.
 Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Netikėliškai ir apostatiškai Šveicarijai bet kokia kaina turėtų būti paskelbtas džihadas (šventasis karas)“, – sakė jis Pranašo Muhammado gimimo metinėms skirtoje savo kalboje. Libijos lyderis kalbėjo Viduržemio jūros pakrantėje esančiame Bengazio mieste, o jo kalba buvo tiesiogiai transliuojama per televiziją.

„Džihadas prieš Šveicariją, prieš sionizmą, prieš užsienio agresiją nėra terorizmas“, – pabrėžė jis.

„Bet kuris pasaulio musulmonas, turintis reikalų su Šveicarija, yra netikėlis (ir yra) prieš islamą, prieš Muhammadą, prieš Dievą, prieš Koraną“, – sakė Libijos lyderis, kreipdamasis į daugiatūkstantinę minią.

„Boikotuokite Šveicariją: boikotuokite jos prekes, lėktuvus, laivus, ambasadas; boikotuokite šį netikėliškumą, apostatišką tautą, agresorių prieš Alacho namus“, – pridūrė jis.

Lapkričio 29 dieną Šveicarijoje vykusio referendumo metu 57 proc. rinkėjų pritarė draudimui statyti šalyje naujus minaretus. Minaretai statomi prie mečečių ir iš jų muedzinai kviečia musulmonus maldai.

Libijos ir Šveicarijos santykiai smarkiai pašlijo 2008 metų liepą, kai Ženevoje buvo trumpam sulaikytas vienas iš Libijos lyderio sūnų. Hannibalas Kadhafi kartu su žmona buvo areštuoti prabangiame viešbutyje, kai du patarnautojai pasiskundė dėl netinkamo jų elgesio.

Dvi dienas areštinėje praleidę sutuoktiniai Kadhafi buvo paleisti už užstatą, o prieš juos paduoto skundo nagrinėjimas vėliau buvo nutrauktas, kai advokatas pranešė, kad patarnautojams buvo sumokėta kompensacija.

Tačiau šis incidentas sulaukė griežto Kadhafi šeimos atsako – buvo įšaldyta šveicarų įmonių veikla, iš Šveicarijos bankų paimtas visas Libijos turtas, sutriko naftos tiekimas, o dviem Šveicarijos ir Švedijos inžinerijos grupės ABB darbuotojams šveicarams buvo uždrausta išvykti iš šios Šiaurės Afrikos valstybės.

Rashidas Hamdani ir Maxas Goeldi buvo nuteisti dėl buvimo šalyje pasibaigus vizos galiojimui, taip pat dėl neteisėtos verslo veiklos.

Sausį nuosprendis R.Hamdani buvo panaikintas ir jis jau sugrįžo į namus. Tuo tarpu M.Goeldi šią savaitę pasidavė valdžiai ir šiuo metu atlieka iki keturių mėnesių sutrumpintą įkalinimo bausmę.

Prieš kraštutinių dešiniųjų iniciatyvą uždrausti minaretų statybą pasisakė Šveicarijos vyriausybė, daug šalies politinių partijų ir verslo elitas, todėl tokia referendumo baigtis buvo netikėta.

Vyriausybė stengėsi patikinti šalies musulmonų mažumą, kad minaretų uždraudimas „nėra musulmonų bendruomenės, religijos ar kultūros atmetimas“.

Šveicarijoje yra apie 200 mečečių ir vos keturi minaretai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius