-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Libijos sukilėliai teigia turintys teisę nužudyti nuverstą lyderį Kadhafi, veikiausiai tebesislapstantį savo šalyje

Nuverstas Libijos lyderis Muamaras Kadhafi beveik neabejotinai tebesislapsto savo šalyje, trečiadienį pareiškė sukilėlių Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) aukšti pareigūnai, o vienas iš jų pridūrė, kad kovotojai turės teisę nužudyti diktatorių, jeigu šis nepasiduos.
Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mano turima informacija tokia: 80 proc. tikimybė, kad Kadhafi tebėra Libijoje“, – LNT vadovas kariniams reikalams Omaras Hariri sakė Tripolyje. Jis pridūrė, kad buvęs autoritarinis lyderis nebegali padaryti daugiau žalos.

Pasak O.Hariri, sukilėliai įtaria, kad M.Kadhafi slapstosi į pietryčius nuo Tripolio esančiame Bani Valido mieste arba sostinės priemiesčiuose. Tačiau jis pažymėjo, jog Libijoje tebevyksta karas, todėl žinios yra labai permainingos.

„Manome, kad jis tebėra Libijoje“, – antradienio vakarą naujienų agentūrai AFP sakė Ahmedas Darradas, kuris buvo paskirtas vadovauti URM, kol bus išrinkta nauja vyriausybė.

Anksčiau vienas iš aukščiausio rango LNT pareigūnų Ali Tarhuni užsiminė žurnalistams, kad sukilėliams žinoma, kur slapstosi nuverstas lyderis, tačiau atsisakė pateikti daugiau detalių.

„Kadhafi dabar sprunka. Mes dabar neblogai žinome, kur jis yra“, – pareiškė A.Tarhuni.

M.Kadhafi sučiupimas yra svarbiausias tikslas sukilėliams, kurie teigia „išvadavę“ didžiąją dalį Libijos teritorijos, nors tebevyksta derybos dėl režimo šalininkų kapituliacijos Sirte, nuversto lyderio gimtajame mieste.

Apie M.Kadhafi buvimo vietą sklinda įvairiausių gandų. Tikėtina, kad lyderis, kaip ir keli kiti jo šeimos nariai, pabėgo į kaimyninį Alžyrą.

„Mūsų teisė jį nužudyti, – pareiškė A.Darradas. – Jis žudo mus. Jis nusikaltėlis, paskelbtas už įstatymo ribų. Visame pasaulyje, jeigu nusikaltėlis nepasiduoda, teisėsaugos pareigūnai turi teisę jį nukauti.“

Taip pat nežinoma, kur šiuo metu yra kai kurie kiti svarbūs M.Kadhafi režimo veikėjai, tarp jų įtakingas lyderio patarėjas saugumo reikalams Ibrahimas Senussi.

Tačiau bent 15 režimo kariškių dabar laikomi namų arešte Tripolyje, nurodė A.Darradas ir pridūrė,, kad šis skaičius artimiausiomis dienomis gali padidėti maždaug iki 40.

Suimti karininkai kaltinami „kolaboravimu su režimu, korupcija ir žudynėmis“.

Libijoje per šį konfliktą žuvo daugiau nei 50 tūkst. žmonių, o maždaug dvigubai daugiau buvo sužeisti arba dingo, sakė A.Darradas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius