Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos teismas nuteisė opozicijos lyderį dėl homoseksualumo

Malaizijos aukščiausiasis teismas antradienį patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį opozicijos lyderiui Anwarui Ibrahimui byloje dėl homoseksualių santykių ir skyrė jam penkerius metus laisvės atėmimo.
A.Ibrahimas.
A.Ibrahimas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anwaras Ibrahimas pareiškė, jog šis sprendimas „žudo teismų nepriklausomybę“ ir yra politinio sąmokslo rezultatas.

Tiek Malaizijoje, tiek užsienyje ši byla daugelio laikoma politiškai motyvuota – manoma, kad ja siekiama eliminuoti bet kokias grėsmes valdančiajai koalicijai, kurios populiarumas po penkis dešimtmečius trukusio neginčijamo dominavimo nuo 2008 metų pamažu mažėja.

Anwaras Ibrahimas yra populiariausias ir labiausiai pastebimas opozicijos atgimimo simbolis, tapęs rimtu varžovu premjerui Najibui Razakui.

Teismas priėmė sprendimą, išnagrinėjęs galutinę Anwaro Ibrahimo apeliaciją, todėl opozicijos lyderis bus nedelsiant pasiųstas už grotų.

Kreipdamasis į penkis Federalinio Teismo teisėjus, 67 metų Anwaras Ibrahimas sakė: „Jūs tapote bendrininkais nusikaltime, žudančiame teismų nepriklausomybę.“

Pasipiktinę teisėjai išėjo iš salės, o vienas iš jų pareiškė: „Neprivalau viso to klausytis.“

Tačiau Anwaras Ibrahimas tęsė kalbą iš kaltinamųjų suolo: „Tegul Visagalis Dievas būna mano liudininkas – prisiekiu, kad nesileisiu nutildomas. Kovosiu dėl laisvės ir teisingumo. Aš niekada nepasiduosiu.“

Buvęs premjeras Anwaras Ibrahimas buvo pašalintas iš posto ir 1998 metais nuteistas dėl kelių sodomijos atvejų.

Homoseksualūs lytiniai santykiai, netgi abiejų partnerių sutikimu, laikomi nusikaltimu Malaizijoje, kurioje dauguma gyventojų yra musulmonai. Už tokius santykius gresia iki 20 metų laisvės atėmimo.

Teisėjas Arifinas Zakatas, kuris perskaitė teismo nutartį, nurodė, kad esama „triuškinamų įrodymų“, jog Anwaras Ibrahimas turėjo homoseksualių santykių su vienu iš savo padėjėjų.

„Taigi, esame įtikinti ir neturime pagrįstų abejonių, kad (padėjėjas) buvo apelianto sodomijos subjektas, kaip išdėstyta kaltinamajame akte“, – sakė jis

Teisėjas pridūrė, kad gynybos pareiškimai, jog ši byla yra politinis sąmokslas, „išlieka prielaida, nepagrįsta jokiais faktais“. Jis taip pat atmetė advokatų argumentą, kad spermos mėginiai, paimti iš Anwaro Ibrahimo padėjėjo Saifulo Azlano Bukhari kūno, buvo padirbti policijos.

Keli šimtai opozicijos lyderio šalininkų surengė taikų protestą prie teismo rūmų Malaizijos administracinėje sostinėje Putradžajoje, stebimi apie 300 policininkų. Palaikantys Anwarą Ibrahimą bus „neabejotinai nusivylę“, sakė 29 metų Edmundas Teohas, pridūręs, kad teismas buvo šališkas ir neteisingas.

Naujoji nutartis yra „teisingumo mirtis. Mes toliau kovosime dėl geresnės Malaizijos. Mes nepasiduosime“, sakė kitas šalininkas – 33 metų Tey Khangas Fai.

Anwaras Ibrahimas buvo apkaltintas turėjęs sodomijos santykių su Saifulu Azlanu Bukhari 2008 metais, kai jis dirbo opozicijos rinkimų kampanijos štabe, bet Aukštasis teismas opozicijos lyderį toje byloje netikėtai išteisino.

Tačiau Apeliacinis teismas pernai kovą panaikino išteisinamąją nutartį ir skyrė buvusiam premjerui penkerius metus laisvės atėmimo.

Anwaras Ibrahimas tą sprendimą apskundė Federaliniam teismui, tačiau pralaimėjo bylą. Teismas taip pat paliko galioti anksčiau skirtą įkalinimo bausmę, nors prokurorai prašė pasiųsti Anwarą Ibrahimą už grotų ilgesniam nei šešeruų metų laikotarpiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius