-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos įlankoje ruošiamasi BP naftos gręžinio galutinio uždarymo operacijai

Inžinierių komandos ruošiasi galutinai užkimšti pratrūkusį naftos gręžinį Meksikos įlankoje po mėnesius trukusio netikrumo ir nusivylimo, o pareigūnai paskelbė, kad ši operacija gali prasidėti jau pirmadienį.
Meksikos įlankoje ekologinė katastrofa
Meksikos įlankoje – ekologinė katastrofa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši operacija bus vienas iš dviejų mėginimų galutinai užlieti pažeistą gręžinį, iš kurio nuo balandžio plūdo nafta, nuniokojusi pažeidžiamas gamtines buveines ir atnešusi milžiniškų nuostolių daugeliui JAV Meksikos įlankos pakrantės gyventojų.

Britų naftos bendrovės BP pareigūnai pastarosiomis dienomis sakė turintys vilties, kad užliejimo operacija turėtų prasidėti antradienį.

Tuo tarpu JAV vyriausybės paskirtas prižiūrėti šios avarijos likvidavimo pastangas Pakrančių sargybos admirolas Thadas Allenas sakė, jog naujoji procedūra „gali prasidėti jau pirmadienį, priklausomai nuo dumblo liejimo sistemų galutinio patikrinimo rezultatų“.

Jeigu „statinio gesinimo“ operacija būtų sėkminga, komandos galėtų užlieti gręžinio angą betonu. Tačiau ši procedūra dar neišbandyta, o panašus mėginimas gegužės pabaigoje buvo nesėkmingas.

Naftai plūstant jau 104 dienas, amerikiečiai įtemptai laukia žinių apie galimą nuolatinį gręžinio uždarymą, kad BP ir vyriausybės pareigūnai galėtų visą dėmesį sutelkti į teršalų surinkimo operacijas ir didžiausio per JAV istoriją naftos išsiliejimo ekonominės žalos kompensavimą.

Nuo balandžio 20 iki liepos 15 dienos į Meksikos įlanką išsiliejo 3–5,3 mln. barelių naftos, kol galiausiai ant gręžinio angos buvo pritvirtintas gaubtas, pirmą kartą nuo avarijos pradžios sulaikęs visą naftos plūsmą.

Vietos gyventojai nekantriai laukia, kada BP gręžinys bus galutinai uždarytas, tačiau baiminamasi, kad po sėkmingos operacijos bus atšaukti daugybė pareigūnų, kurie buvo sutelkti Meksikos įlankos regione per šią krizę.

Darbininkų brigados jau pradėjo traukti iš jūros apsauginius plūdurus, kurių buvo ištiesta dešimtys kilometrų, kai naftą nuo jūros paviršiaus renkantys laivai pranešė nebeaptinkantys didesnių teršalų dėmių.

Teršalai pradėjo plūsti į Meksikos įlanką po balandžio 20 dieną naftos gavybos platformoje „Deepwater Horizon“ nugriaudėjusio sprogimo, per kurį žuvo 11 darbininkų.

Šį gręžinį eksploatavusi BP patikino vietos gyventojus, jog toliau dalyvaus likviduojant avarijos padarinius regione.

Tuo tarpu sekmadienį inžinieriai atliko galutinius gręžinio angos patvarumo patikrinimus, nurodė britų bendrovė.

Pradėjus galutinę užliejimo operaciją, inžinieriai pumpuos į gręžinio angą sunkų dumblą, kuris turi nustumti naftą gilyn į šachtos rezervuarą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius