-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterims į turgų ar pas gydytoją – tik su giminaičiais vyrais

Islamo dvasininkai ir genčių vyresnieji vienoje Pakistano provincijoje uždraudė moterims apsipirkinėti be jas lydinčio giminaičio vyro. Panaši tvarka galioja ir viename Afganistano mieste, tik čia dar pareikalauta uždaryti kosmetikos parduotuves, mat jose esą klesti svetimavimas.
Moters gyvenimas Afganistane
Moters gyvenimas Afganistane / „Scanpix“ nuotr.

Apriboti moterų judėjimą šiomis dienomis buvo nuspręsta per susirinkimą mečetėje Pakistano Chaiber Pachtunchvos provincijos Karako rajone ir paskelbta per garsiakalbius, praneša bbc.co.uk.

Manoma, kad šį sprendimą paskatino noras padėti vyrams per ramadaną – šventą pasninko mėnesį – susilaikyti nuo pagundų. Nežinia, ar draudimas bus atšauktas, kai rugpjūčio pradžioje ramadanas baigsis.

„Nusprendėme, kad moterys negali lankytis turguje, jei jų nelydi giminaitis vyras“, – agentūra AFP citavo dvasininką Maulaną Mirzaqeemą.

Tos, kurios pažeis nurodymą, bus perduotos policijai. „Moterys skleidžia vulgarumą ir neleidžia vyrams susivaldyti per ramadaną“, – aiškino jis.

Daugelis šiame regione gyvenančių moterų iš šiaip dengia galvą ir visą kūną.

Dvasininkai paragino policiją prižiūrėti, kaip laikomias draudimo, o pardavėjus – neaptarnauti moterų, nelydimų giminaičių. Tačiau šie pareiškė, kad tai sumenkins pajamas ir suduos smūgį regiono reputacijai.

Kosmetikos parduotuvės – prostitucijos priedanga?

Vienoje Afganistano provincijoje moterims neseniai uždrausta apskritai palikti namus be giminaičio vyro kompanijos. Kartu uždarytos kosmetikos parduotuvės, nes jose esą klestėjo prostitucija, nors tiek gyventojai, tiek policija tokius įtarimus paneigė.

Drakoniškas draudimas buvo paskelbtas Baglano provincijos Deh Salah mieste, kuris talibų laikais garsėjo kaip kovos su jų režimu bastionas, rašo „Reuters“.

Tačiau birželio pabaigoje buvo paskelbtas draudimas moterims eiti į viešumą – apsipirkti ar pas gydytoją, jei jų nelydi giminystės ryšiais susijęs vyras. Taip pat buvo uždarytos kosmetikos parduotuvės.

„Joms nebuvo galima veikti. Parduotuvės skirtos verslui, o ne svetimavimui“, – pareiškė prezidento Hamido Karzai patarėjas ir Ulema tarybos, aukščiausios šalyje religinės institucijos, narys Enayatullah Balighas.

Gyventojai naują tvarką pavadino fatwa – religiniu įsakymu, – nors tokius įpareigojančius dokumentus gali išleisti tik Kabule dirbantys aukščiausio rango dvasininkai.

Įsiutęs dėl naujos tvarkos, vienos parduotuvės savininkas nušovė 80 tūkst. gyventojų, daugiausiai tadžikų, turinčio miesto merą, bandantį įgyvendinti įsakymą – uždaryti parduotuvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius