Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujas tikslas: Irako pajėgos puola „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą

Irako kariai, palaikomi naikintuvų, bepiločių skraidyklių ir atakos sraigtasparnių, ketvirtadienį atakuoja Mosulo oro uostą, o šis puolimas yra esminis elementas jau keturis mėnesius vykstančioje operacijoje, kurios tikslas – atkovoti miestą iš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).
Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą
Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nebenaudojamas oro uostas yra vartai į Mosulo pietinius rajonus. Šį didmiestį džihadistai užėmė 2014 metų birželį, o jų lyderis Abu Bakras al Baghdadi Mosule paskelbė „kalifatą“, apėmusį „Islamo valstybės“ kontroliuotas dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Federalinės policijos ir greitojo reagavimo pajėgos įsiveržė į oro uosto teritoriją Tigro upės vakariniame krante ir užėmė kilimo bei tūpimo taką per įnirtingus susirėmimus su IS kovotojais, įsitvirtinusiais keliuose pastatuose, sakė pareigūnai.

Kovinius veiksmus koordinuojanti regioninė vadavietė nurodė, kad elitinės antiteroristinės pajėgos taip pat atakuoja šalia oro uosto esančią Gazlanio karinę bazę, kur buvo dislokuota dalis šio dalinio, kol miesto dar nebuvo užėmusi „Islamo valstybė“.

Užėmus bazę ir oro uostą vyriausybės pajėgoms būtų atvertas kelias į Mosulo rajonus vakariniame Tigro krante.

Užėmus bazę ir oro uostą vyriausybės pajėgoms būtų atvertas kelias į Mosulo rajonus vakariniame Tigro krante.

Miesto dalis šios upės rytiniame krante buvo visiškai užimta vyriausybės pajėgų dar praeitą mėnesį, tačiau per tą operaciją buvo susprogdinti visi tiltai, tad į likusią miesto dalį tenka veržtis kitomis kryptimis.

JAV vadovaujama koalicija atlieka svarbų vaidmenį šiame puolime, palaikydama Irako pajėgas aviacijos smūgiais, o jos ekspertai konsultuoja antžemines pajėgas. Ketvirtadienį JAV kariai matėsi važiuojantys oro uosto link šarvuotosiomis mašinomis.

Neplanuojama, kad amerikiečiai kariai tiesiogiai dalyvaus kautynėse, bet pastarosiomis savaitėmis jie veikė labai arti fronto ir buvo tapę džihadistų taikiniais, sakė koalicijos atstovas pulkininkas Johnas Dorrianas.

„Jie buvo keliskart apšaudyti ir keliskart atsakė ugnimi – Mosule ir jo apylinkėse“, – trečiadienį žurnalistams sakė J.Dorrianas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą

Jis nesutiko atsakyti, ar per šiuos incidentus buvo nukentėjusių amerikiečių, bet vienas neįvardytas pareigūnas vėliau sakė televizijai CNN, kad keli kariai buvo evakuoti iš kovos veiksmų zonos.

Naujausias puolimas per operaciją, kuria siekiama susigrąžinti antrąjį didžiausią Irako miestą ir paskutinę džihadistų tvirtovę šalyje, buvo pradėtas sekmadienį. Jame dalyvauja tūkstančiai saugumo pajėgų narių.

Baimė dėl civilių

Šios pajėgos prie oro uosto pradėjo artėti prieš keturias dienas. Kol kas neaišku, kiek džihadistų gina oro uostą, bet JAV pareigūnai pirmadienį sakė, kad Mosule belikę tik apie 2 000 kovotojų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos atakuoja „Islamo valstybės“ užimtą Mosulo oro uostą

Tačiau Tigro vakariniame krante yra įstrigę apie 750 tūkst. civilių. Ši miesto dalis mažesnė negu rytinė, bet tankiau apgyventa.

Vakarų krante taip pat yra Mosulo senamiestis, o jo siauros gatvės tikriausiai bus nepasiekiamos didelėms karinėms mašinoms, todėl puolimas ten gali įstrigti.

Kol kas neaišku, kiek džihadistų gina oro uostą, bet JAV pareigūnai pirmadienį sakė, kad Mosule belikę tik apie 2 000 kovotojų.

Kilpa aplink Mosulą veržiama jau kelis mėnesius, o civilių gyvenimo sąlygos sparčiai blogėja.

Gyventojai, su kuriais pavyko susisiekti naujienų agentūrai AFP, telefonu sakė, kad mažėjant maisto atsargoms daugelis šeimų priverstos tenkintis vienu valgiu per dieną.

Medicinos darbuotojai pripažino, kad silpniausieji pradeda mirti dėl nepakankamos mitybos ir vaistų stygiaus, nes IS kovotojai nusavino visas medicinos priemones.

Iš rytinio kranto pasitraukė mažesnė gyventojų dalis, nei tikėtasi, kai irakiečių pajėgos beveik prieš keturis mėnesius pradėjo šios Mosulo dalies šturmą. Jungtinės Tautos prognozuoja, kad pasitraukimas iš vakarinės dalies bus daug didesnis.

JT duomenimis, vakariniame krante esama apie 250 tūkst. žmonių, kurie galėtų ištrūkti iš savo namų. Pagalbos darbuotojai aplink miestą paskubomis stato naujus palapinių miestelius perkeltiesiems asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius