Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujienų agentūra „Associated Press“ bendradarbiavo su naciais

Vokietijos istorikė Harriet Scharnberg atrado įrodymų, kad naujienų agentūra „The Associated Press“ formaliai bendradarbiavo su Adolfo Hitlerio režimu ketvirtajame praėjusios amžiaus dešimtmetyje, skelbia „The Guardian“.
Adolfas Hitleris
Adolfas Hitleris / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Anot dokumentų, naujienų agentūra amerikiečių laikraščiams duodavo straipsnius, kuriuos sukūrė arba atrinko nacių pareigūnai, dirbantys Josepho Goebbelso propagandos mašinoje. Taip pat su jais buvo sutarta, kad agentūra nepublikuos jokios medžiagos, kuri skirta „susilpninti Reicho galybę užsienyje arba namuose“.

Pasak H.Scharnberg, AP agentūra JAV žiniasklaidai, pavyzdžiui, vietoje nuotraukų iš pogromų Lvove su tūkstančiais žydų aukų, būdavo duodamos tik tos fotografijos, kuriose – sovietų policijos aukos ir Raudonosios armijos karo nusikaltėliai.

AP taip pat savo nuotraukų archyvu leido naudotis nacių režimui, kuris rengdavo antisemitinę literatūrą. Agentūros nuotraukos atsidurdavo propagandiniuose bukletuose, reklamose, brošiūrose.

„The Guardian“ pažymi, kad tuo metu daugelis didžiųjų naujienų agentūrų buvo arba priverstos koordinuoti savo darbus su fašistine valdžia, arba susitaikyti su atakomis ir draudimais Vokietijoje. Kelerius metus AP buvo vienintelė vakarietiška žiniasklaidos organizacija, veikianti Vokietijoje.

Pasirodžius šiems kaltinimams AP neigia, kad buvo specialiai kolaboruojama su nacių režimu.

„Tikslus apibūdinimas būtų tas, kad AP ir kitos užsienio naujienų organizacijos jautė didelį spaudimą iš nacistinio režimo nuo pat pirmųjų A.Hitlerio atėjimo į valdžią metų 1932-aisiais iki AP išvijimo iš Vokietijos 1941-aisiais, – teigia agentūros atstovas. – AP sugebėjo atsispirti spaudimui, kol dirbo tam, kad surinktų tikslias, būtinas ir objektyvias žinias tamsiais ir pavojingais laikais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius