Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigerio sostinėje prie prezidentūros vykstantis susišaudymas gali reikšti perversmą (atnaujinta 23.03 val.)

Nigeryje mėginama įvykdyti valstybės perversmą ir šalies prezidento Mamadou Tandja padėtis „nėra tvirta“, ketvirtadienį pranešė aukštesnio rango Prancūzijos pareigūnas.
Gali būti, kad mėginama nuversti Mamadou Tandja
Gali būti, kad mėginama nuversti Mamadou Tandja / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šioje vakarų Afrikos valstybėje „mėginama įvykdyti valstybės perversmą“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų skelbiama. „Galiu tik pasakyti, kad M.Tandja pozicijos nėra tvirtos“, – sakė jis.

Nigerio sostinėje Niamėjuje girdėjosi keli garsūs sprogimai bei automatų šūviai, agentūrai AFP pasakojo liudininkai.  Agentūrai „Reuters“ vienas Nigerijos žvalgybos pareigūnų taip pat minėjo iš prezidentūros pusės virš miesto kylančius dūmus ir įnirtingą susišaudymą.

Pasak liudininkų, šaudymas iš kulkosvaidžių ir sunkesnių ginklų prasidėjo apie vidurdienį Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku. Vienas jų sakė agentūrai „Reuters“, jog į ligoninę atvežti penki sužeisti kariai. Kitas minėjo matęs ligoninės lavoninėje tris negyvus karius.  Anot žvalgybos karininko, šis išpuolis reiškia mėginimą nuversti valdžią, pučistus stengiasi sudoroti prezidento sargyba.

Policijos žiniomis, užpuolikai atvyko iš užmiesčio šarvuotais automobiliais.  „Reuters“ liudininkai sakė, kad apie 13 val. 30 min. (15 val. 30 min., Lietuvos laiku) šaudymas nebebuvo intensyvus.

Prancūzija nurodė savo piliečiams Nigeryje neiti į gatves. Prancūzų Nigeryje gyvena apie pusantro tūkstančio, dar apie 500 yra iš kitų Europos šalių, sakė agentūrai AFP prancūzų diplomatas.

„Mes girdėjome automatų šūvius ir garsius sprogimus. Namas drebėjo. Tai truko apie pusę valandos, be pertraukos“, – pasakojo Niamėjuje gyvenanti prancūzė Claire Deschamps. Politinė krizė urano turtingoje šalyje tęsiasi nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai Nigerio prezidentas M.Tandja, nepaisydamas opozicijos nepasitenkinimo, surengė referendumą ir pakeitė Konstituciją, kad galėtų likti valdžioje pasibaigus prezidento kadencijai.

M.Tandja praėjusių metų gruodį, išbuvęs valdžioje dvi kadencijas, turėjo atsistatydinti, tačiau jis savo kadenciją pratęsė dar trejiems metams.  Nigerio Parlamentas ir Konstitucinis teismas M.Tandja sprendimą surengti referendumą paskelbė prieštaraujančiu Konstitucijai. Atsakydamas į tai M.Tandja juos paleido. 

Atnaujinta 23.03 val. Nigerio kariškiai užėmė prezidentūrą Niamėjuje su šalies prezidentu M.Tandja  ir keliais ministrais, pranešama BBC tinklalapyje, remiantis šaltiniu Nigerio vyriausybėje.

BBC korespondentas Niamėjuje sakė matąs tankus gatvėse, o liudininkai mini ligoninėje matę sužeistų ir žuvusių žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius