Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorkas Rugsėjo 11-osios atakų pradžią paminėjo tylos minute

Niujorkas sekmadienį tylos minute paminėjo tą akimirką, kai lygiai prieš 10 metų pirmasis iš dviejų užgrobtų lėktuvų rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą ir taip pradėjo Rugsėjo 11-osios atakas, kurios pareikalavo beveik 3 tūkst. žmonių gyvybių.
Memorialinis Rugsėjo 11-osios fontanas
Memorialinis Rugsėjo 11-osios fontanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo pirmoji iš šešių tylos minučių per atminimo ceremoniją Pasaulio prekybos centro vietoje.

Kitomis tylos minutėmis nuspręsta paminėti momentus, kai į antrą Pasaulio prekybos centro dangoraižį rėžėsi kitas lėktuvas, kai trečias užgrobtas lėktuvas rėžėsi į Pentagoną Vašingtone, kai ketvirtas lėktuvas sudužo Pensilvanijoje ir kai sugriuvo abu dangoraižiai Niujorke.

Po tylos minutės B.Obama perskaitė 46-ąją psalmę, kurioje tikintiesiems primenama, kad Dievas yra „mūsų prieglauda ir stiprybė“ ir kad Dievas gyvena šiame mieste, kuris „nebus sunaikintas“, nes „Dievas ateis jam į pagalbą“.

Buvęs prezidentas George'as W.Bushas perskaitė pilietinio karo metais rašytą prezidento Abrahamo Lincolno laišką vienai motinai, praradusiai penkis savo sūnus.

Violončelininkui Yo Yo Ma grojant gedulingą muziką, Rugsėjo 11-osios aukų artimieji pradėjo eiti į pasikeitusią Pasaulio prekybos centro vietą, kur vyksta pagrindinė šių metinių ceremonija.

Pagrindinis ceremonijos akcentas – paminklo atidengimas – prasidėjo beveik trijų tūkstančių lygiai prieš 10 metų žuvusių žmonių vardų skaitymu.

Visuomenė naująjį memorialą galės lankyti nuo pirmadienio.

Patekėjus saulei virš šešių kylančio Pasaulio prekybos centro dangoraižio aukštų plevėsavo Amerikos vėliava. Dangus buvo vaiskiai žydras, kur ne kur plaukė balti debesys, pūtė švelnus vėjelis – panašiai kaip ir tą antradienio rytą lygiai prieš 10 metų.

Vieta per šias metines atrodo visai kitaip nei per ankstesnes. Be bronzoje iškaltų vardų čia dar yra du dirbtiniai kriokliai sugriuvusių dangoraižių vietose. Dėl saulės šviesos su aplinkiniais dangoraižiais varžosi dešimtys pasodintų baltųjų ąžuolų.

17-metis Elijah Portillo, kurio tėvas žuvo per rugsėjo 11-osios atakas, sakė niekada nenorėjęs dalyvauti metinių minėjimuose, nes manęs, kad jaus vien pyktį. Tačiau šįkart viskas kitaip, teigė jis.

„Laikas būti dideliu berniuku, – sakė Elijah. – Laikas neleisti... tavęs užlaikyti. Laikas tiesiog žengti į pasaulį ir pažiūrėti, kaip viskas yra.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius