-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuverstas Maskvos meras Jurijus Lužkovas apklausiamas sukčiavimo byloje

Nuverstasis Maskvos meras Jurijus Lužkovas antradienį atvyko į apklausą kaip liudininkas byloje dėl jo įsteigto Maskvos banko, kuris, kaip įtariama, išdavė jo paskolą jo žmonos bendrovei.
Jurijus Lužkovas
Jurijus Lužkovas / „Scanpix“ nuotr.

„Lužkovas jau viduje. Apklausa truks mažiausiai tris valandas“, – žurnalistams, susirinkusiems prie Rusijos VRM Tyrimų departamento pastato tardymo skyriaus, sakė buvusio mero advokatas Genris Reznikas.

Kaip žurnalistams pareiškė G.Reznikas, atstovaujantis buvusio Rusijos sostinės vadovo interesams ir taip pat atvykęs į Tyrimų departamento pastatą Gazetnyj skersgatvyje, J.Lužkovas pateko į departamento pastatą per vidinį kiemą, o ne per pagrindinį įėjimą, kur jo laukė keliasdešimt televizijos kanalų, radijo stočių ir kitų žiniasklaidos priemonių atstovų.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas ilgai valdžiusį sostinės merą žeminamai atleido 2010 metų rugsėjį, po kampanijos, atskleidusios įtariamą korupciją ir paslaugas J.Lužkovo žmonai, statybų magnatei Jelenai Baturinai.

„Dar kartą pabrėžiu, kad jokių kaltinimui Jurijui Lužkovui nepateikta“, – sakė G.Reznikas.

Į prašymą pakomentuoti žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus apie galimą J.Lužkovo statuso pakeitimą iš liudytojo į įtariamąjį G.Reznikas sakė: „Jeigu kas nors užduoda tokius klausimus, jie idiotiški. Aš į juos neatsakau“.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas ilgai valdžiusį sostinės merą žeminamai atleido 2010 metų rugsėjį, po kampanijos, atskleidusios įtariamą korupciją ir paslaugas J.Lužkovo žmonai, statybų magnatei Jelenai Baturinai.

75 metų J.Lužkovas meru dirbo nuo 1992-ųjų ir būdavo perrenkamas į šias pareigas didele persvara. Dabar į šį postą pareigūnai skiriami tiesiogiai; jame J.Lužkovą pakeitė nekalbus ir Kremliui lojalus Sergejus Sobianinas.

Maskvos banke, kurį J.Lužkovas įsteigė ir naudojo kaip miesto nekilnojamojo turto bei kitų verslo operacijų variklį, keli mėnesiai po mero pakeitimo buvo atliktos kratos.

Spalio 25 dieną Rusijos VRM Tyrimų departamento spaudos tarnyba pranešė, kad J.Lužkovas iškviestas ten atvykti duoti liudytojo parodymų baudžiamojoje byloje, susijusioje su pinigų grobimu Maskvos banke.

Tyrėjus domino klausimai, susiję su tuo, kad Maskvos vyriausybė 2009 metais per papildomą emisiją išpirko bendrovės „Maskvos bankas“ akcijas. Vėliau kredito organizacija didelę iš Maskvos vyriausybės gautų lėšų dalį (maždaug 13 mlrd. rublių (420 mln. dolerių) skyrė bendrovės „Premier Estate“ kreditavimui.

Tuo tarpu J.Lužkovas ne kartą pareiškė, jog mano, kad baudžiamoji byla dėl Maskvos banko suteiktos didelės paskolos bendrovei „Premier Estate“, yra politinė.

Buvęs Maskvos meras turėjo atvykti pas bylos tyrėją spalio 28 dieną, bet tuo metu jis buvo užsienyje.

Lapkričio 9 dieną J.Lužkovas sugrįžo į Rusiją ir patvirtino pasiryžimą ateiti į VRM Tyrimų departamentą duoti parodymų kaip liudytojas Maskvos banko byloje.

„Aš rengiuosi sąžiningai atsakyti į visus užduotus klausimus. Aš neturiu ką slėpti“, – sakė jis.

„Tikroji tokios skubios būtinybės, kad duočiau liudytojo parodymus, priežastis akivaizdi visiems. Visais tyrėjų numatytais klausimais, kurie buvo paskelbti žiniasklaidoje, mano pozicija jau žinoma. Bet jeigu tyrėjams reikia, kad aš atvykčiau, tai, laikydamasis įstatymų, aš, žinoma, susitiksiu su tyrėju“, – sakė J.Lužkovas.

Tyrėjai ketina paklausti buvusio Maskvos mero, dėl kokios priežasties sostinės vyriausybė priėmė sprendimą išpirkti Maskvos banko akcijų papildomos emisijos tris ketvirtadalius 2009 metais, sakė šaltinis teisėsaugos institucijose.

„Per apklausą, į kurią J.Lužkovas turi atvykti kaip liudytojas lapkričio 15 dieną, jam numatoma visų pirma užduoti klausimą, kas paskatino Maskvos vyriausybę išpirkti 2009 metais 75 proc. Maskvos banko akcijų papildomos emisijos už 15 mlrd. rublių“, – pažymėjo agentūros pašnekovas.

Šaltinis pažymėjo, kad po kurio laiko Maskvos bankas išdavė 13 mlrd. dolerių paskolą „Premier Estate“, vėliau šie pinigai atsidūrė bendrovės „Inteko“, kuri tuo metu priklausė J.Lužkovo žmonai Jelenai Baturinai, sąskaitose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius