Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasaulis pagal V.Putiną: šalia kyla naujoji Rusija, pasiryžusi ilgai kovai su Vakarais

Autoritarinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo šalį laiko pavojingiausia ir agresyviausia Jungtinių Valstijų prieše ir keičia ją taip, kad ji dešimtmečiams taptų aršia Vakarų priešininke, skelbia leidinys „The Washington Post“, kurio žurnalistai daugiau nei pusę metų analizavo giluminius pokyčius naujojoje V.Putino Rusijoje.
Moksleiviai Rusijoje
Moksleiviai Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Niekam nekyla abejonių, kad šalies vadovas pasinaudojo karu Ukrainoje, kad galutinai įtvirtintų savo autoritarinę valdžią.

„The Washington Post“ žurnalistai daugiau nei šešis mėnesius rengė reportažus iš Rusijos, dažniausiai Maskvos ir Sankt Peterburgo, kalbėjosi su rusais, gyvenančiais emigracijoje, įskaitant pareigūnus, analitikus, ekspertus ir civilius, bei analizavo vyriausybės dokumentus, pranešimus valstybinėje žiniasklaidoje.

Pasak straipsnio, paaiškėjo, kad V.Putinas militarizuoja visuomenę ir deda visas pastangas, kad įkvėptų jai patriotinio užsidegimo, pertvarko švietimo sistemą, mokslininkus smerkia kaip išdavikus, propaguoja naują stačiatikių religingumą ir retrogradiškus moterų vaidmenis, o naują jaunimo kartą verčia Vakarus laikyti mirtinu priešu kovoje dėl pačios Rusijos išlikimo.

Supervalstybė-priešininkė

Naujoji Rusija ir jos lyderis iki gyvos galvos, anot žurnalistų, siekia atkurti sovietmečio laikų pasaulinę savo šalies galią – ne kaip komunistų bastionas, o kaip stačiatikių krikščioniškų vertybių gynėjas ir liberalių laisvių priešininkas, nuolat konfliktuojantis su Vakarais, pasaulyje, kurį didžiosios valstybės padalijo į įtakos sferas ir kuriame autoritarizmas yra priimtina alternatyva demokratijai.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas

Nepaisydamas pasaulinių normų ir kišdamas nosį į tarptautines institucijas, V.Putinas mezga karinę partnerystę su kitais totalitariniais režimais, kurie taip pat laiko Jungtines Valstijas grėsme, įskaitant Kiniją, Iraną ir Šiaurės Korėją.

Gina stačiatikių vertybes nuo Vakarų kultūros įtakos

2022 m. lapkritį V.Putinas pasirašė dekretą, kuriame stačiatikių vertybės, puritoniška moralė ir LGBTQ+ tapatybės atmetimas apibrėžiami kaip itin svarbūs Rusijos nacionaliniam saugumui. Šalies prezidentas išdėstė savo mesianistinę misiją išgelbėti pasaulį nuo to, ką jis vadina dekadentiškais, tolerantiškais Vakarais, ir tikisi, kad šis požiūris sulauks atgarsio socialiai konservatyviose pasaulio pietų šalyse.

Labai politizuota teismų sistema ir Kremliaus smarkiai kontroliuojama žiniasklaida naudojama naktiniams klubams ir vakarėliams tramdyti, o menininkams, kino kūrėjams ir kultūros įstaigoms nustatomi nauji patriotiniai reikalavimai.

„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas

Indoktrinuoja naują patriotų kartą

Pasinaudodamas karu Ukrainoje, V.Putinas sukūrė stipriai militarizuotą visuomenę, apdovanodamas karo veteranus ir jų vaikus vietomis aukštojo mokslo sistemoje, įvesdamas karinį mokymą mokyklose ir iškeldamas karo dalyvius į vadovaujančius postus.

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanaluose moterims aiškinama, kaip būti geromis kareivių žmonomis (nesiskundžiant ir nerėkiant); moksleiviai gamina dronų pelekus, tranšėjų žvakes ir specialias kojines kariams su amputuotomis galūnėmis.

Švietimo sistema persmelkta patriotinio užsidegimo. Uždarytos liberalios humanitarinių mokslų programos nacionalistinę ideologiją propaguojančių programų naudai, nutraukta partnerystė su Vakarų aukštosiomis mokyklomis.

Šlovina Staliną ir perrašinėja istoriją

Kai kurie žmonės, artimai bendravę su V.Putinu pirmaisiais jo prezidentavimo metais, pasakojo apie jo karštą misiją atkurti Rusiją kaip supervalstybę ir žavėjimąsi ne tik imperijos carais, bet ir sovietų diktatoriumi bei karo vadu Josifu Stalinu, kuris buvo teroro ir valymų organizatorius, išsiuntęs milijonus žmonių į gulago kalėjimų ir priverstinio darbo stovyklų sistemą. Skaičiuojama, kad dėl politinių priežasčių jis nužudė apie 800 tūkst. žmonių.

Bent 95 iš 110 Stalino paminklų Rusijoje buvo pastatyti V.Putinui būnant šalies vadovu.

Užgniaužia bet kokią alternatyvią nuomonę

V.Putinas užgniaužė politinę opoziciją Rusijoje, uždrausdamas protestus, kriminalizuodamas karo kritiką, o liberalias nevyriausybines organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą, žurnalistus, rašytojus, teisininkus ir aktyvistus įvardydamas kaip užsienio agentus, nepageidaujamas organizacijas, ekstremistus ar teroristus.

Šimtai politinių aktyvistų buvo įkalinti. Dešimtys tūkstančių rusų pabėgo per istorinį egzodą: vieni baiminosi, kad dėl sankcijų bus atskirti nuo pasaulio, kiti bijojo būti pašaukti į kariuomenę ir išsiųsti į frontą, o treti – kad bus persekiojami už nepritarimą V.Putinui ar karui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius