Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekino Tiananmenio aikštėje mėgino susideginti protestuotojas

Kinijos sostinės centrinėje Tiananmenio aikštėje praeitą mėnesį mėgino susideginti vienas vyras, ketvirtadienį pranešė pareigūnai, o toks protestas Pekino širdyje tikriausiai įvyko pirmąkart per daugiau nei dešimtmetį.
Tiananmenio aikštė Pekine
Tiananmenio aikštė Pekine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Policija greitai užgesino liepsnas, o 42 metų vyras liko gyvas, sakoma Pekino viešojo saugumo biuro pranešime. Kaip nurodoma, vyras mėgino susideginti, protestuodamas dėl vienos civilinės bylos baigties.

Nuotraukoje, kuri buvo paskelbta Didžiosios Britanijos dienraščio „The Daily Telegraph“ svetainėje, matomas ant grindinio gulintis vyras, apsuptas policijos pareigūnų, priešais Tiananmenio aikštėje esantį buvusio Kinijos lyderio Mao Zedongo portretą.

„Šių metų spalio 21 dieną apie 11 val. vyras, pavarde Wang prisiartino prie Dzinšuičiao ir netikėtai padegė savo dėvimus drabužius, – sakoma pranešime, turint omenyje aikštės dalį, kurioje kabo ikona tapęs Mao portretas. – Ten buvę policijos pareigūnai per keliasdešimt sekundžių užgesino ugnį ir išsiuntė jį į ligoninę.“

Šiemet Kinijoje pagausėjo susideginimo protestų.

Devyni budistai vienuoliai ir dvi vienuolės nuo šių metų pradžios tokiu būdu išreiškė savo protestą pietvakarinės Sičuano provincijos dalyje, kurioje gyvena daug tibetiečių. Žmogaus teisių organizacijos nurodo, jog tokie incidentą atskleidžia didėjančią neviltį dėl esą šiame regione vykdomų represijų prieš religiją.

Anksčiau šį mėnesį viena 81 metų moteris mirė susideginusi, kai vietos pareigūnai mėgino nugriauti jos namą.

Tačiau nuo 2001 metų nebuvo gauta pranešimų apie susideginimo atvejus Tianamenio aikštėje, kurioje 1989 metais įvyko kruvinas susidorojimas su demokratijos reikalavusiais masinių protestų dalyvius.

Šioje aikštėje septyni uždrausto dvasinio judėjimo „Falun Gong“ nariai mėgino susideginti 2001 metų sausio 23 dieną. Dviem protestuotojams tai padaryti sutrukdė policija, o viena susideginusi moteris mirė, nurodoma ankstesniuose pranešimuose.

Tuo metu „Falun Gong“ neigė, kad šie protestuotojai buvo jo nariai ir kaltino vyriausybę, esą ši paskelbė klaidinančią informaciją, kad diskredituotų religinį judėjimą.

Griežtai cenzūruojama Kinijos valstybinė žiniasklaida apie naujausią incidentą tylėjo iki ketvirtadienio, kol anglų kalba leidžiamas dienraštis „Global Times“ paskelbė trumpą pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius