Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per neramumus Sirijoje žuvo 4 tūkst. žmonių

Aukų, žuvusių per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis Sirijoje, skaičius pasiekė 4 000 tūkstančius, ketvirtadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių komisarė Navi Pillay.
Masiniai protestai Sirijoje
Masiniai protestai Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nurodėme šį skaičių – 4 tūkst. Tačiau mūsų gaunama informacija leidžia teigti, kad aukų yra žymiai daugiau“, – spaudos konferencijoje sakė JT žmogaus teisių komisarė.

N.Pillay penktadienį sakys kalbą specialioje žmogaus teisių taryboje, kuri šaukiama aptarti nepriklausomos grupės išvadoms apie žmogaus teisių padėtį Sirijoje.

Nepriklausoma tyrimo komisija pirmadienį paskelbė, kad sirų karinės pajėgos įvykdė nusikaltimus žmogiškumui, įskaitant vaikų žudymus ir kankinimus, vykdydamos aukščiausių prezidento Basharo al Assado režimo pareigūnų nurodymus.

Grupė surinko 233 liudininkų ir aukų įrodymus, apie žiaurias represijas, taikomas masinių protestų akcijų dalyviams, tačiau nebuvo įleista į šalį.

Anksčiau lapkričio mėnesį paskelbtais JT duomenimis aukų skaičius Sirijoje siekė apie 3 500.

Europos Sąjunga sugriežtino sankcijas Damaskui

Atsižvelgdama į nesiliaujančias represijas Sirijoje, Europos Sąjungos (ES) Taryba ketvirtadienį nutarė sustiprinti ribojančias priemones Damasko režimui, sakoma ES užsienio reikalų ministrų posėdžio kuluaruose išplatintame pranešime.

ES Taryba nutarė, jog būtina imtis papildomų priemonių, kad būtų sumažintos Sirijos valdžios galimybės toliau tęsti represijas.

Sirijos vyriausybei uždrausta iškeisti obligacijas ir teikti draudimo paslaugas ES teritorijoje. Sirijos bankams nebeleidžiama atidaryti naujų skyrių ES šalyse, kurti bendras įmones ar megzti korespondentinius bankų ryšius su Europos finansų organizacijomis.

Grupė surinko 233 liudininkų ir aukų įrodymus, apie žiaurias represijas, taikomas masinių protestų akcijų dalyviams, tačiau nebuvo įleista į šalį.

ES Taryba taip pat uždraudė Bendrijos šalims teikti subsidijas ir koncesines paskolas Sirijos vyriausybei, jeigu tai nėra humanitariniai projektai.

Taip pat nutarta uždrausti pagrindinių naftos pramonės ir dujų sektoriaus technologijų ir įrangos eksportą, naftos ir dujų išteklių žvalgybą ir gavybą.

Draudžiama dalyvauti naujų elektrinių statybose Sirijoje. Į šį draudimą įeina techninė parama, projektų finansavimas, investavimas į atitinkamas įmones.

Numatyta taip pat uždrausti eksportuoti mechaninę ir programinę įrangą, kurią Sirijos režimas gali panaudoti interneto ir telefono ryšio kontrolei.

ES šalys privalo elgtis santūriai teikiant finansinę paramą mainams su Sirija tokios srityse kaip kreditavimas, eksporto draudimas.

Taip pat uždrausti ilgalaikiai finansiniai įsipareigojimai.

Anksčiau naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad ES vyriausybės ketvirtadienį priėmė sprendimą padidinti spaudimą Sirijai ir įtraukė dar 11 juridinių ir 12 fizinių asmenų į sąrašą objektų, kuriems taikomos sankcijos.

Oficialiai visas sąrašas bus paskelbtas penktadienį, tačiau diplomatiniai šaltiniai pranešė, kad į jį pateko Sirijos valstybinė naftos kompanija „General Petroleum Corporation“ (GPC).

Šios sankcijos yra dalis ES Sirijai taikomų priemonių, kuriomis siekiama priversti prezidento B.al Assado režimą nutraukti susidorojimą su demokratinių permainų reikalaujančiais protestuotojais.

Sirija sustabdė narystę Viduržemio jūros regiono valstybių sąjungoje

Sirija sustabdė savo narystę Viduržemio jūros regiono valstybių sąjungoje, taip atsakydama į Europos šalių sprendimą imtis papildomų priemonių prieš Damasko režimą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Sirija stabdo savo narystę Viduržemio jūros valstybių sąjungoje, atsakydama į prieš ją nukreiptas Europos priemones“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime.

Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy iniciatyva 2008 metais įkurtos Sąjungos tikslas yra stiprinti bendradarbiavimą tarp Europos, Artimųjų Rytų ir šiaurės Afrikos valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius