Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
04 03 /10:41

Taivaną supurtė stipriausias žemės drebėjimas per 25-erius metus: sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičius auga

Taivane trečiadienį įvykusio galingo žemės drebėjimo, kuris apgadino dešimtis pastatų ir sukėlė perspėjimus apie cunamį, aukų skaičius išaugo iki septynių, o sužeistųjų – iki 736, pranešė nacionalinė ugniagesių agentūra.

Visos žūtys įvyko Hualiano apygardoje, kalnuotame Taivano rytinės pakrantės regione, kuris buvo žemės drebėjimo epicentras.

Mažiausiai 736 žmonės buvo sužeisti, rodo atnaujinti Taibėjaus nepaprastųjų situacijų operacijų centro duomenys.

VIDEO: Taivaną supurtė stipriausias žemės drebėjimas per 25-erius metus

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad cunamio grėsmė dėl Taivane įvykusio stipraus žemės drebėjimo jau praėjo, o valdžios institucijos Taibėjuje iš pradžių teigė, kad nepranešta apie sužeistuosius ar žuvusiuosius.

JAV geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, 7,4 balo stiprumo žemės drebėjimas įvyko prieš pat 8 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku ir sukėlė cunamio pavojų Taivane, pietų Japonijoje ir Filipinuose.

Igno Kalniečio nuotr./Žemės drebėjimas Taivane
Igno Kalniečio nuotr./Žemės drebėjimas Taivane

USGS duomenimis, epicentras buvo už 18 km į pietus nuo Taivano Hualiano miesto, 34,8 km gylyje.

10 val. 3 min. Taivano (5 val. 3 min. Lietuvos) laiku Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras pranešė, kad cunamio pavojus iš esmės praėjo, tačiau žmonės, esantys netoli pakrančių, turėtų išlikti budrūs.

Apie 10 val. 14 min. Taivano (5 val. 14 min. Lietuvos) laiku valdžios institucijų išsiųstame pavojaus pranešime sakoma, kad „žemės drebėjimo sukeltas cunamis pamažu pasiekė Taivano pakrantę“.

„Pakrančių zonose gyvenantiems žmonėms primename būti budriems, imtis griežtų atsargumo priemonių ir atkreipti dėmesį į staigaus bangų šuolio keliamą pavojų“, – priduriama jame.

Netoli žemės drebėjimo epicentro esančios Hualiano apygardos priešgaisrinės tarnybos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad sugriuvo du pastatai ir manoma, kad kai kurie žmonės yra įstrigę.

Taivano nacionalinė priešgaisrinė agentūra per televiziją transliuotame nacionaliniame pranešime teigė, kad pranešta apie 26 pastatų pasvirimą arba griūtį.

VIDEO: Po žemės drebėjimo Taivane auga sužeistųjų ir aukų skaičius

Baiminamasi vieno žmogaus žūties, o daugiau kaip 50 žmonių buvo sužeisti, rodo Taibėjaus nepaprastųjų situacijų operacijų centro paskelbta informacija.

Įtariama, kad žuvo vienas žmogus, kurį kalnuotoje Hualiano apygardoje prispaudė riedulys, pranešė centras.

Taivano saloje žemės drebėjimai yra įprastas reiškinys, o jos gyventojai pripratę prie dažnų požeminių smūgių.

Stipriausias per 25 metus

Trečiadienio rytą Taivano rytuose įvyko stiprus 7,4 balo žemės drebėjimas, dėl kurio savivaldžią salą, taip pat kai kurias pietų Japonijos ir Filipinų dalis pasiekė cunamio pavojus.

Japonijos meteorologijos agentūra perspėjo, kad atokioms Japonijos saloms regione, įskaitant Mijako salą, gresia iki trijų metrų aukščio cunamio bangos.

Pirminis drebėjimas buvo juntamas visame Taivane, o pakartotiniai smūgiai, tarp kurių buvo ir 6,5 balo žemės drebėjimas netoli Hualiano miesto, pasak Taivano meteorologijos agentūros, buvo juntami ir Taibėjuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Taivane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimas Taivane

Sostinėje trumpam nustojo veikti metro, bet po valandos traukiniai vėl pradėjo važiuoti, o gyventojai gavo vietinių apygardų vadovų įspėjimus patikrinti, ar nėra dujų nuotėkio.

„Norėjau išbėgti, bet nebuvau apsirengęs. Tai buvo taip stipru“, – sakė viešbučio centre svečias Kelvinas Hwangas.

Pareigūnai teigė, kad šis žemės drebėjimas buvo stipriausias saloje per pastaruosius dešimtmečius.

„Šis žemės drebėjimas yra netoli sausumos ir negilus. Jis juntamas visame Taivane ir gretimose salose“, – sakė Taibėjaus centrinės meteorologijos departamento seismologijos centro direktorius Wu Chien-fu.

„Jis stipriausias per 25 metus nuo (1999 metais įvykusio) žemės drebėjimo“, – teigė jis žurnalistams.

1999 metų rugsėjį Taivaną sukrėtė 7,6 balo žemės drebėjimas, nusinešęs apie 2,4 tūkst. žmonių gyvybių ir tapęs pražūtingiausia stichine nelaime salos istorijoje.

Wu Chien-fu perspėjo, kad valdžios institucijos neatmeta galimybės, jog per tris dienas įvyks 6,5–7 balų stiprumo žemės drebėjimai, kurie bus palyginti arti sausumos.

„Visuomenė turėtų atkreipti dėmesį į atitinkamus įspėjimus ir pranešimus ir pasiruošti evakuacijai dėl žemės drebėjimo“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius