-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Afrikos Respublika traukiasi iš Tarptautinio Baudžiamojo Teismo

Pietų Afrikos Respublika penktadienį pranešė, kad traukiasi iš Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT), suduodama skaudų smūgį šiai su sunkumais susiduriančiai institucijai, nagrinėjančiai sunkiausius pasaulyje nusikaltimus.
PAR prezidentas Jacobas Zuma
PAR prezidentas Jacobas Zuma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis Pietų Afrikos Respublikos sprendimas buvo priimtas po pernai kilusio ginčo, kai Sudano prezidentas Omaras al Bashiras dalyvavo šalyje vykusiame Afrikos Sąjungos viršūnių susitikime, nors dėl įtarimų karo nusikaltimais jam buvo išduotas TBT arešto orderis.

Pretorijoje teisingumo ministras Michaelas Masutha žurnalistams sakė, kad šis teismas „varžo Pietų Afrikos Respublikos galimybes vykdyti savo įsipareigojimus, susijusius su diplomatinės neliečiamybės suteikimu“.

2002 metais įkurtas TBT dažnai yra kaltinamas, kad yra nusitaikęs į Afrikos šalių lyderius, be to, ne visos šalys yra linkusios su juo bendradarbiauti. Tarp jų yra ir Jungtinės Valstijos, kurios pasirašė TBT sutartį, bet jos taip ir neratifikavo.

Pietų Afrikos Respublika bus pirmoji valstybė, pasitraukusi iš šio tarptautinio teismo.

Pietų Afrikos Respublika bus pirmoji valstybė, pasitraukusi iš šio tarptautinio teismo.

Šis pasitraukimas „rodo prasidedantį teisingumo ignoravimą šalies, kuri ilgai buvo laikoma viena pasaulio lyderių pagal prisiimtą atsakomybę už sunkiausių nusikaltimų aukas“, sakoma „Human Rights Watch“ pranešime.

„Pietų Afrikai ir visam regionui yra svarbu, kad šis nevaldomas traukinys būtų pristabdytas ir Pietų Afrikos sunkiai iškovotas masinių žiaurumų aukų palaikymo palikimas būtų išsaugotas“, – nurodoma jame.

Pietų Afrikos Respublika, kaip viena iš TBT sutartį pasirašiusių valstybių, pernai sulaukė kritikos lavinos dėl nesugebėjimo suimti O.al Bashirą, o jos vyriausybė pareiškė nusprendusi persvarstyti savo ryšius su tarptautiniu Hagoje įsikūrusiu tribunolu.

Kelių Afrikos šalių vyriausybės sako, kad TBT demonstruoja šališką nusiteikimą prieš šio kontinento lyderius, todėl pasipriešinimas šiam teismui pastaraisiais metais išaugo.

O.al Bashirui pavyksta išvengti suėmimo nuo 2009 metų, kai TBT jam pateikė kaltinimus dėl įtariamų karo nusikaltimų per Darfūro konfliktą Sudane, kur žuvo 300 tūkst. žmonių ir du milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Kelių Afrikos šalių vyriausybės sako, kad TBT demonstruoja šališką nusiteikimą prieš šio kontinento lyderius, todėl pasipriešinimas šiam teismui pastaraisiais metais išaugo. Anksčiau šį mėnesį Burundis pranešė, kad planuoja trauktis iš TBT, tokią galimybę svarsto Namibija ir Burundis.

Pietų Afrikos Respublika, kuri trečiadienį oficialiai paprašė Jungtinių Tautų pradėti jos pasitraukimo procesą, iš TBT turėtų oficialiai pasitraukti per vienerius metus.

Tačiau šalies opozicinis Demokratinis aljansas (DA) nedelsdamas pateikė teisinį skundą, kuriame tokį pasitraukimą vadina „prieštaraujančiu konstitucijai, neracionaliu ir turinčiu procedūrinių pažeidimų“.

„Šis sprendimas demonstruoja nebaudžiamumo mastą ir valdančiosios partijos ANC (Afrikos nacionalinio kongreso, – red.) ignoravimą įstatymų viršenybės“, – pareiškė partija.

„Aišku, kad užsienio reikalų ministrė Maite Nkaona-Mashabane ima pavyzdį iš prezidento Jacobo Zumos“, – priduriama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius