Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Piratai plauna pinigus Dubajuje

Piratai, grobiantys užsienio laivus ir reikalaujantys už juos išpirkos, – tai tik „pėstininkai“, už kurių nugaros stovi galingi nusikaltėlių sindikatai.
Piratai
Piratai / „Scanpix“ nuotr.

Tai paaiškėjo po to, kai laivų savininkai pasamdė detektyvus.

Jie ir išsiaiškino, kad Dubajaus ir kitų Persijos įlankos šalių nusikaltėlių sindikatai išplauna milžiniškas pinigų sumas, kurias Somalio piratai gauna kaip išpirką.

„Vien pernai išpirkų pavidalu buvo sumokėta beveik 80 mln. dolerių ir tik dalis tų pinigų nusėdo ramiuose Somalio užutėkiuose“, – rašo britų dienraštis „The Independent“, pabrėžiantis, kad nelegalių puolamųjų operacijų rengėjai yra ne tik Somalio, bet ir Artimųjų Rytų šalių bei Indostano pusiasalio verslininkai. Dalis išpirkos taip pat atitenka radikaliai nusiteikusiems islamo kovotojams.

„Operuojama didžiulėmis pinigų sumomis, kurios nusikaltėlių sindikatams leidžia įsilieti į vis sudėtingesnes pinigų perpumpavimo operacijas, o taip pat įsigyti naujausių technologijų įrengimų, kurie naudojami planuojant ir vadovaujant piratų vykdomoms operacijoms“, – aiškina laivų apsauga besiverčiančios bendrovės „Idarat Maritime“ direktorius Christopheris Legeris. Jis primena, tie žmonės, kurie puldinėja laivus ir neretai žūsta, yra tik pėstininkai, dažniausiai vos pilnametystės sulaukę vaikinai. „Tikrų šio verslo ryklių reikia ieškoti tokiose vietose kaip Dubajus, Nairobis ir Mombasa“, – jam antrina ir ekspertas iš Kenijos Andrew Mwangura, kuris dažnai veda derybas su piratais.

Vien pernai išpirkų pavidalu buvo sumokėta beveik 80 mln. dolerių ir tik dalis tų pinigų nusėdo ramiuose Somalio užutėkiuose. Rašo britų dienraštis „The Independent“.

Detektyvai taip pat išsiaiškino, kad piratai naudojasi internetu ir kitomis naujausiomis ryšio priemonėmis. Dar daugiau – jie sugebėjo įsigyti prietaisų, leidžiančių jiems klausytis kone visų jūroje vykstančių pokalbių. Piratai užsisako internetu duomenų bazę apie prekybinių ir keleivinių laivų judėjimą, įsigyja įrangą, kad galėtų klausytis radijo bangomis perduodamų pranešimų, ir net eksperimentuoja su „antiradariniais dažais AR1“, kuriuos išrado vienas Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenantis vokietis mokslininkas.

Somalyje laivų grobimu dėl asmeninės naudos dažniausiai verčiasi įtakingi Pantlendo regiono vadovai, o taip pat buvę šalies ministrai, anksčiau įėję į pereinamojo laikotarpio vyriausybę. Apie tai jau kalbama vis garsiau. Tačiau vengiama garsiai kalbėti apie tai, kad piratų gaunamų išpirkų pinigais yra finansuojami ir Somalio bei kitų šalių islamistai. Mat laivo savininką, kuris sumoka išpirką už pagrobtą laivą, galima apkaltinti terorizmo finansavimu.

JAV valstybės departamentas jau ėmėsi svarstyti, ar nevertėtų piratavimo priskirti politiniams nusikaltimams, tačiau bijoma, kad tai gali apsunkinti laivų ir jų įgulų išvadavimą. Būtent dėl tokio pavojaus įspėja juridinės bendrovės „Ince & Co“ teisininkas Stephenas Atkinsas, besispecializuojantis šioje srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius