Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po „Brexit“ referendumo – rasistinių incidentų banga, lenkų vaikai verkia mokyklose

Regis, nemaža dalis britų, praėjusį ketvirtadienį balsavusių už pasitraukimą iš ES, yra įsitikinę, kad referendumo rezultatas reiškia, jog šalį turės palikti visi imigrantai. Ir jaučiasi turį teisę tai priminti Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems svetimšaliams, rašo „EUobserver“.
Sumušti lenkai Londone
Sumušti lenkai Londone / „Twitter“ nuotr.

Puolami ir lenkai, ir musulmonai, nors pastarieji dažniausiai apskritai nėra susiję su ES ir yra Jungtinės Karalystės piliečiai.

Rasistinių užgauliojimų banga tokia smarki, kad Lenkijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Witoldas Sobkowas jau paragino britų politikus pasmerkti tokius incidentus. Tiesa, kampanijos „Leave“ lyderiai kol kas tyli.

Sumušė tėvą ir sūnų iš Lenkijos

Įvairūs incidentai fiksuojami socialiniuose tinkluose, o „Twitter“ prie trumpų istorijų pridedama žymė #PostRefRacism.

Antai Pavas Dhande šeštadienio vakarą žingsniavo namo Londono gatvėmis, kai pamatė du ant šaligatvio gulinčius vyrus.

„Pamaniau, kad jie girti, bet paaiškėjo, kad juos iki sąmonės netekimo sumušė chuliganai. Tai tėvas ir sūnus. Jie – lenkai. Tėvui sulaužyta ranka, sūnui – nosis ir žandikaulis. Dieve mano“, – „Facebook“ rašė jaunas britas, iškvietęs medikus.

„Twitter“ nuotr./Sumušti lenkai Londone
„Twitter“ nuotr./Sumušti lenkai Londone

„Sky News“ žinių vedėjas Adamas Boultonas „Twitter“ rašė: „Vien šį savaitgalį mes su šeima išvydome tris rasistinius incidentus, kai buvo šaukiama: „Kada keliausite namo?“ Tai nukreipta prieš ES piliečius“.

Jamesui Titcombe'ui dukra penktadienį papasakojo, kad kažkas mokyklos tualete ant sienos užrašė mergaitės iš Rumunijos vardą ir pridėjo: „Dink atgal į Rumuniją“.

Dar viena „Twitter“ vartotoja rašė: „134-ajame autobuse senolė piktdžiugiškai paliepė jaunai lenkei su kūdikiu lipti lauk ir eiti pakuotis daiktus. Baisu“.

Ragina keliauti namo

Londone gyvenantis ukrainiečių kilmės amerikietis Jamie Pohotsky šeštadienį vakarieniavo restorane, iš kurio parsinešė tokią istoriją: „Prie gretimo staliuko sėdėjusi pora padavėjai lenkei pareiškė: „Kodėl tu tokia linksma? Juk keliausi namo“. Jie pradėjo juoktis. Šlykštu“.

Hantingdono miestelyje Rytų Anglijoje, kur, beje, gyvena ir nemaža lietuvių bendruomenė, prie imigrantų namų per savaitgalį palikta nemažai kortelių su užrašais „Daugiau jokių lenkų parazitų“. Policija jau tiria šį incidentą.

Dar vieno brito kaimynė – mokyklos direktoriaus pavaduotoja, kuri pasakojo, kad lenkai vaikai mokykloje verkia, nes mažieji britai jiems šaukia, jog jie bus deportuoti.

„Važiuodama į darbą autobusu paskambinau savo šeimai Lenkijoje. Pamačiau, kaip man kalbant telefonu į mane įsispoksojo priešais sėdinti moteris, – pasakojo Londone gyvenanti Agata Brzezniak. – Kai padėjau ragelį, ji manęs paklausė, ar aš – lenkė.

Atsakiau, kad taip. Tada ji pareiškė, jog aš turėčiau bijoti ir ruoštis prašyti vizos, kad galėčiau likti JOS šalyje“.

Puolami ir musulmonai. Birmingame grupė jaunuolių apsupo musulmonę merginą ir pradėjo šaukti: „Nešdinkis, mes balsavome už pasitraukimą“. Panašių replikų sulaukė italai, ispanai, net Jungtinės Karalystės piliečiai škotai – matyt, todėl, kad Škotija balsavo už pasilikimą ES.

Subjaurojo lenkų kultūros centrą

Londone taip pat antilenkiškais užrašais subjaurotos stiklinės Lenkų kultūros centro Hamersmite durys.

Lenkijos ambasadorius W.Sobkowas jau paskubėjo pareikšti: „Esu tikras, kad britų politikai kartu su mumis pasmerks tokius neapykantos nusikaltimus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkų parduotuvė Šiaurės Anglijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkų parduotuvė Šiaurės Anglijoje

Nors kampanijos „Leave“ atstovai tyli, opozicinių leiboristų politikai viešai baisisi rasistiniais, ksenofobiškais nusikaltimais ir ragina nubausti kaltuosius.

Leiboristas Andy Slaughteris, būtent Hamersmite išrinktas į Bendruomenių rūmus, pareiškė, kad išpuolis Lenkų kultūros centre jį supykdė. Negana to, pridūrė, kad šio centro nariai yra jau seniai į Jungtinę Karalystę atvykę lenkai.

„Centrą įkūrė lenkai, atvykę į šalį per Antrąjį pasaulinį karą – ta karta, kuri kartu su Britanija kovojo prieš nacizmą“, – pabrėžė A.Slaughteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius