-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Panama Papers dokumentų nutekinimo per šveicarų tyrimą areštuotas A.Modigliani paveikslas

Vienas Amadeo Modigliani paveikslas, kurį, kaip įtariama, per Antrąjį pasaulinį karą pavogė naciai, buvo laikinai areštuotas Ženevoje, kai nutekinti Panama Papers dokumentai atskleidė jo dabartinio savininko tapatybę, pirmadienį paskelbė pareigūnai.
Amadeo Modigliani paveikslas „Sėdintis vyras su lazdele“
Amadeo Modigliani paveikslas „Sėdintis vyras su lazdele“ / Kadras iš „YouTube“

„Pradėta kriminalinė procedūra pagal atskleidimus, susijusius su Panama Papers, – sakė Ženevos teismų atstovas Henri Della Casa.

Jis pridūrė, kad vienas ginčijamas italų menininko A.Modigliani paveikslas „buvo laikinai areštuotas praėjusios savaitės pabaigoje“. Tai reiškia, kad to paveikslo negalima judinti iš jo dabartinės vietos.

Tyrimas buvo pradėtas Panama Papers atskleidus, kad vieno A.Modigliani paveikslo, esančio Ženevos sandėlių komplekse „Geneva Freeports“ – itin saugomoje neapmuitintoje zonoje, slaptas savininkas yra turtingas ir įtakingas meno kolekcininkas Davidas Nahmadas, per ofšorinę kompaniją „International Art Center“ (IAC).

Šveicarijos žiniasklaida pranešė, kad tas paveikslas yra 1918-ųjų „Sėdintis vyras su lazdele“ (Uomo seduto con bastone), kuriame pavaizduotas vyras su ūsais, skrybėle ir lazdele.

Naciai šitą darbą atėmė iš prekiautojo meno dirbiniais, žydo Oscaro Stettinerio, kuris 1939-aisiais pabėgo iš Paryžiaus, sakė kanadiečių grupė „Mondex Corp“, padedanti susekti pagrobtą turtą.

Nuo 2011 metų „Mondex“ kreipdavosi į JAV pareigūnus su prašymu padėti prancūzų ūkininkui ir O.Stettinerio vaikaičiui Philippe'ui Maestracci atgauti tą paveikslą, kuris, kaip pranešama, vertinamas 22 mln. eurų.

Tačiau JAV pareigūnams nesisekė nustatyti dabartinio savininko tapatybės.

Multimilijardieriaus D.Nahmado šeima, kuri buvo įtariama turinti paveikslą, JAV teismui pasakė, kad nėra savininkai ir kad paveikslas priklauso kompanijai IAC, kurią įsteigė Panamos teisės firma „Mossack Fonseca“, atsidūrusi Panama Papers skandalo centre.

Kaip sakoma žiniasklaidos pranešimuose, IAC tą paveikslą nupirko aukcione 1996 metais.

Tačiau šveicarų dienraštis „Le Matin“ praėjusią savaitę paskelbė vieną dokumentą iš didžiulės nutekintų Panama Papers krūvos, kuris atskleidė, kad D.Nahmadas yra vienintelis tos kompanijos savininkas.

D.Nahmadas, kuris ir pats yra žydas, tvirtino, kad niekada nepriimtų nacių pagrobtų meno kūrinių.

„Negalėčiau naktį miegoti, jei žinočiau, kad man priklauso pagrobtas objektas“, – sakė jis „Radio-Canada“.

Nahmadų šeimai priklauso didelė kolekcija – maždaug 4 500 kūrinių, tarp kurių yra 300 Pablo Picasso darbų, saugomų „Geneva Freeports“.

Daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius