Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius atvyko į Betliejų okupuotame Vakarų Krante

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį atvyko į okupuotame Vakarų Krante esantį Betliejų, kur aukos mišias, susitiks su pabėgėliais ir derėsis su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Juodu „Mercedes“ popiežius pravažiavo impozantišką patikros postą prie prieštaringai vertinamos Izraelio skiriamosios sienos ir nuvažiavo į prezidentūros rūmus Betliejuje, kur jį turi pasveikinti M.Abbasas.

Pirmojo oficialaus vizito į Izraelį ir palestiniečių teritorijas atvykęs pontifikas pirmą kartą pamatė 8 metrų aukščio sieną, kuri juosia dalį miesto ir yra didžiulės skiriamosios sienos Vakarų Krante ruožas. Izraelis sako, kad ta siena būtina dėl saugumo, bet palestiniečiai ją laiko „apartheido“ režimo simboliu.

Šimtai palestiniečių saugumo pajėgų narių vykdydami didžiulio masto saugumo operaciją rikiavosi miesto gatvėse.

„Mūsų popiežius yra mūsų viltis“, – skelbė vienas šiame į pietus nuo Jeruzalės esančiame mieste iškeltas transparantas. Vėjyje plevėsavo palestiniečių ir Vatikano vėliavos, ant žibintų stulpų kabėjo popiežiaus ir M.Abbaso portretai.

Benediktas XVI aukos mišias Prakartėlės aikštėje prie pat Gimimo bazilikos, kuri, kaip tikima, yra pastatyta virš tos vietos, kur gimė Jėzus.

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį su pirmuoju oficialiu vizitu lankydamasis okupuotame Vakarų Krante sakė, jog remia palestiniečių teisę į suverenią tėvynę.

„Šventasis Sostas remia jūsų žmonių teisę į suverenią palestiniečių tėvynę jūsų protėvių žemėje, saugią ir taikiai sugyvenančią su kaimynais, tarp tarptautinės (bendrijos) pripažįstamų sienų“, – sakė jis.

Pontifikas taip pat paragino tarptautinę bendriją pasinaudoti savo įtaka, kad būtų išspręstas dešimtmečius trunkantis Artimųjų Rytų konfliktas. Tuo pačiu jis išreiškė didelę užuojautą neseniai Gazos ruože Izraelio vykdytos karo operacijos aukoms ir sakė dažnai jas prisimenantis savo maldose.

„Prašau visų šio užsitęsusio konflikto šalių atidėti, kad ir kokie jie būtų, nesutarimus ir nuoskaudas, vis dar trukdančius susitaikyti, ir su didžiadvasiškumu bei užuojauta užmegzti ryšius su visais, nediskriminuojant nieko“, – sakė jis atvykęs į okupuotą Vakarų Krantą.

„Taikų Artimųjų Rytų tautų sambūvį galima pasiekti tik per bendradarbiavimo ir tarpusavio pagarbos dvasią, kai pripažįstamos ir saugomos visų teisės ir orumas“, – sakė pontifikas.

„Ypač raginu tarptautinę bendriją panaudoti savo įtaką...  sprendžiant konfliktą“, – pridūrė popiežius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius