Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prancūzijoje jau trečią vakarą tęsėsi policijos protestai

Šimtai policijos pareigūnų ketvirtadienį jau trečią vakarą iš eilės išėjo į Paryžiaus gatves protestuoti, reikalaudami sustiprinti jų pajėgas ir griežtesnių bausmių dėl ypač padažnėjusių pareigūnų užpuolimų.
Prancūzijoje tęsėsi policijos protestai
Prancūzijoje tęsėsi policijos protestai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 1 Prancūzija

Protestai ketvirtadienio vakarą taip pat vyko ir kituose Prancūzijos miestuose, nors vyriausybė ir bando suvaldyti augantį policijos pyktį, o teisėsaugos pareigūnų saugumo problema yra viena aštriausių beprasidedant politikų kovoms dėl prezidento posto.

Apie 500 pareigūnų, dauguma vilkintys civilius drabužius, o kai kurie iš dalies užsidengę veidus, protestavo šalia Eifelio bokšto.

„Policijos pareigūnams reikia pripažinimo“, – anksčiau ketvirtadienį sakė premjeras Manuelis Vallsas.

„Prancūzijos žmonės juos myli, ir ne tik po „Charlie“, – pridūrė jis prisimindamas kilusią palaikymo policijai bangą po praėjusių metų džihadistų atakos žurnalo „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Dviejų ekstremistų surengta egzekucija vienam policijos pareigūnui per minėtą ataką tapo vienu ryškiausių tragedijos simbolių. Išpuolis prieš „Charlie Habdo“ buvo pirmasis iš ištisos virtinės islamistų atakų, sukrėtusių Prancūziją.

„Raginu išlikti ramiems ir taikiems bei sakau Prancūzijos policijos pareigūnams, kad jie gali kliautis mano parama, solidarumu, supratingumu ir atsidavimu“, – sakė M.Vallsas.

Šalyje tebegalioja aukščiausio laipsnio saugumo parengtis, o policininkams tenka atremti atakas prieš patrulius nesaugiuose priemiesčiuose arba per gatvėse vykstančius protestus.

Spalio 8 dieną vienas 28 metų pareigūnas patyrė sunkių nudegimų, kai sostinės priemiestyje į jį buvo sviestas Molotovo kokteilis. Šis policininkas tebėra komoje.

Policijos sąjungos, kurių atstovai jau buvo susitikę su vidaus reikalų ministru Bernard'u Cazeneuve'u, reikalauja susitikimo su prezidentu Francois Hollande'u. Taip pat jie ragina nustatyti minimalią bausmę policijos pareigūnus užpuolusiems asmenims.

F.Hollande'as ankstų penktadienį sakė, kad planuoja susitikti su policijos sąjungos lyderiais kitos savaitės pradžioje.

Pagal Prancūzijos įstatymus, policijos pareigūnai gali protestuoti tik ne tarnybos metu, nevilkėdami uniformų ir neturėdami savo tarnybinių ginklų bei transporto priemonių.

Socialistų vyriausybė apkaltino buvusį prezidentą Nicolas Sarkozy per jo 2007–2012 metų kadenciją atleidus 10 000 policijos pareigūnų.

N.Sarkozy, kuris siekia būti perrinktas Prancūzijos prezidentu, ketvirtadienį šiuos kaltinimus pavadino „melu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius