Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 19 /14:26

Roma gali išsirinkti pirmąją merę moterį

Nuo karalių iki konsulų, nuo imperatorių iki popiežių – Romos valdytojai visada buvo vyrai. Iki šiol. Sekmadienį Italijos sostinės rinkėjai grįžta prie balsadėžių ir visi ženklai rodo, kad per antrąjį vietos rinkimų ratą jie išrinks Virginią Raggi pirmąja Amžinojo miesto mere moterimi.
Virginia Raggi
Virginia Raggi / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Italija Roma

37 metų teisininkė ir vietos tarybos narė V.Raggi vos per kelis mėnesius iškilo iš nežinomybės ir tapo vienu geriausiai žinomų Italijos politikos veidų.

Ši telegeniška tamsiaplaukė yra kylanti prieš isteblišmentą nukreipto populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S), kurį įsteigė komikas Beppe Grillo, žvaigždė.

Jis iškilo kaip geriausiai remiama opozicija centro kairės Demokratų partijos (PD) vadovaujamai premjero Matteo Renzi koalicijai, ir statymas yra labai didelis vos 2009 metais įsteigtam judėjimui.

M.Renzi žvaigždei priblėsus, sėkmė Romoje galėtų būti atspirties taškas prieš visuotinius rinkimus 2018 metais.

„Matome istorinį momentą“, – sakė V.Raggi po birželio 5 dieną įvykusio pirmojo rato, kai ji surinko 35 proc. balsų – daug daugiau nei jos varžovas antrajame rate Roberto Giachetti, gavęs 24 proc. balsų.

Tai buvo nuostabus pasiekimas partijai su labai ribotu organizaciniu aparatu ir, taip pat, moteriai, kuri į politiką atėjo vos prieš penkerius metus.

Tą žingsnį, kaip ji neseniai sakė AFP, paskatino jos sūnaus Matteo gimimas ir jos pasiryžimas siekti, kad vaikas augtų ne tokiame mieste, kurį persekioja prastėjančių tarnybų ir išsikerojusios korupcijos problemos.

Jeigu ji sekmadienį laimės, įstos į išskirtinį dideliems miestams vadovaujančių moterų klubą, kuriam priklauso tokių miestų kaip Barselona, Keiptaunas, Madridas, Paryžius ir Santjagas merės.

Balsavimas Romoje yra dalis visoje šalyje vykstančių rinkimų, per kuriuos virtinė svarbių miestų renka naujus merus.

Istoriniai rinkimai

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir turi dirbti iki 23 valandos.

„Mums tai labai ypatinga diena, pagaliau turime šansą turėti naują žmogų, kuris gali pakeisti padėtį“, – sakė 72 metų pensininkas Aldo, atidavęs savo balsą už Penkių žvaigždučių judėjimą pradinėje mokykloje Romos Trasteverės rajone.

„Visiems kitiems nepavyko, mes viliamės, kad jiems pavyks“, – pridūrė jis.

Balsavimas Romoje yra dalis visoje šalyje vykstančių rinkimų, per kuriuos virtinė svarbių miestų renka naujus merus.

Daugiau kaip 9 mln. rinkėjų gali dalyvauti šį sekmadienį vykstančiame antrajame rinkimų rate 126-iose bendruomenėse, tarp jų – Romoje, Milane, Neapolyje, Turine ir Bolonijoje.

Ir visų akys yra nukrypusios į M5S, kaip labiausiai remiamą opoziciją Demokratų partijai, kuri taip pat gali pralaimėti Italijos finansų sostinėje Milane ir kurios laukia sunki kova Turine.

Tai, kad M5S patinka rinkėjams, lemia visų pirma opozicija Italijoje išsikerojusiai pažinčių ir nesąžiningumo kultūrai, o Romos rinkėjai pastaraisiais metais jos tikrai persisotino.

„Asocijuojasi su viltimi“

Dešimtys vietos verslininkų, pareigūnų ir politikų šiuo metu yra teisiami dėl dalyvavimo nusikalstamame tinkle, kuris iš miesto pagrobė dešimtis – jeigu ne šimtus – milijonų.

Nuo lėšų, skirtų tam, kad romų vaikai lankytų mokyklas, vogimo iki sostinės gatvių grindimo plonyčiu sluoksniu – suktybės tarpo daug metų, sako prokurorai, tiriantys skandalą „Mafia Capitale“.

M.Renzi stengėsi iki minimumo sumažinti šių rinkimų rezultatų poveikį ir pakartojo, kad „visų mūšių motina“ jam bus spalio referendumas dėl svarbių konstitucijos reformų, kuriomis siekiama stabilumo Italijos politikoje.

Jis pažadėjo atsistatydinti, jei pralaimės.

Prieš antrąjį šių rinkimų ratą Italijos spaudoje buvo pranešimų, kad V.Raggi nedeklaravo mokėjimų už konsultacijas vienai viešai institucijai, bet ji šiuos įtarimus atmetė.

„Tai tiesiog šmeižimas, – sakė ji. – Aš jau paaiškinau, kad deklaravau viską ir kad viskas atitinka taisykles.“

Italijos dienraščio „La Repubblica“ redaktorius Mario Calabresi (Marijus Kalabrezis) šeštadienį redaktoriaus skiltyje rašė, kad šiems rinkimams „lemta palikti žymę Italijos politikai ir galimą ryšių su nusistovėjusia sistema nutraukimą“.

Pasak jo, M5S daugeliui „asocijuojasi su viltimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius