Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusams pinigus padėjęs plauti Moldovos verslininkas puikavosi prabanga net slapstydamasis Kijeve

Vieno turtingiausių Moldovos piliečių Veaceslavo Platono buvusi žmona, Rusijos žvaigždžių stilistė Elina Cobaleva puikavosi ištaigingu „Bentley Continental GT V8“ automobiliu. Po „Instagrame“ pasidalinta nuotrauka buvo skelbiama, kad E.Cobaleva ketina skrieti šiuo prabangu automobiliu it raketa.
Veaceslavas Platonas
Veaceslavas Platonas / Facebook.com

E.Cobaleva V.Platono sutuoktine buvo nuo 2001 iki 2014 metų, tačiau jos socialiniuose tinkluose liko viešai paskelbtų detalių, leidžiančių sekti V.Platono turtų kaitą. Šis žmogus – vienas iš Rusijos „Laundromat“ pinigų plovimo schemos varžtelių.

15min nuotr./Tarptautinis tyrimas atskleidžia milžiniškos pinigų plovimo aferos detales
15min nuotr./Tarptautinis tyrimas atskleidžia milžiniškos pinigų plovimo aferos detales

Organizuotą nusikalstamumą ir stambios korupcijos faktus tiriantys OCCRP žurnalistai gavo bankų sąskaitų išrašus, kurie parodo, kad 20,8 milijardų JAV dolerių padėjusios išplauti schemos viena iš apraiškų buvo V.Platono praturtėjimas. Manoma, kad būtent už šiuos išplautus pinigus jis įsigijo ir prabangųjį „Bentley Continental GT V8“.

Bankų išrašai rodo, kad „Valemont Properties“, Jungtinėje Karalystėje registruota fiktyvi įmonė, 2012 metų rugsėjo mėnesį sumokėjo Vokietijos kompanijai 250 tūkst. eurų už du „Bentley“ automobilius. Tą pačią dieną „Valemont Properties“ stebuklingai praturtėjo 5,9 mln. JAV dolerių, kurių sulaukė per „Laundromat“ schemą.

Po trijų mėnesių „Bentley“ automobiliai buvo atgabenti į Moldovą. Vieną jų gavo minėtoji buvusi V.Platono žmona Elina, o kitą – tam pačiam V.Platonui priklausančios kompanijos „Jet Business Ltd.“ vadovas Vitalie Mihailovas.

Pats V.Platonas į Moldovos teisėsaugos akiratį pateko dėl daugiau nei milijardo JAV dolerių paslaptingo dingimo iš „Banca de Economii“ banko, dėl ko skandalas kilo dar 2014 metais. Ši vagystė ir dar du pinigų pasisavinimai iš Moldovos bankų šalyje vadinami šimtmečio vagystėmis. Teisėsauga įtaria, kad būtent V.Platono valdomos kompanijos taip ir neapmokėjo milžiniškų pasiskolintų sumų.

Jei kaltinimai pasitvirtins, tai V.Platonui gresia 15 metų kalėjimo dėl lėšų grobstymo ir dar 10 metų dėl dalyvavimo pinigų plovimo schemoje.

Prabangus gyvenimas ir areštas Kijeve

V.Platono sulaikymas priminė Holivudo veiksmo filmų scenarijų. Vienas turtingiausių Moldovos verslininkų buvo suimtas praėjusių metų liepos 25 dieną, tik išėjęs iš savo advokato kabineto. Slaptoji policija sučiupo besprunkantį V.Platoną ir pargriovė ant žemės. Sulaikymo metu buvo panaudoti koviniai veiksmai.

V.Platono gynėjo Veaceslavo Lycho teigimu, tai buvo parodomasis suėmimas, kurį atliko Ukrainos specialiosios tarnybos, o jo ginamasis negali būti perduotas Moldovai, nes yra Ukrainos pilietis.

VIDEO: Задержанный молдавский бизнесмен просит не выдавать его Молдове и сообщает о компромате на власти

Tuo metu Ukrainos teisėsauga atkerta, kad V.Platonui išduotas Ukrainos pasas, kuriame jis skelbiasi esąs Veaceslavas Kobolevas, yra padirbtas. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje Ukraina perdavė Moldovai V.Platoną, kur jam iškart pateikti kaltinimai sunkiais finansiniais nusikaltimais.

Tiesa, prabangiai Kijeve gyvenęs V.Platonas nerimsta ir kalėjime Kišiniove. Jis net atranda būdų rašyti socialiniame tinkle „Facebook“, kur skelbiasi esąs neteisingai apkaltintas ir įtrauktas į politines intrigas.

Gina tik naujoji žmona

Pinigų plovimo schemą „Laundromat“, kurioje buvo naudotasi ne tik Moldovos, Latvijos, Estijos, Lietuvos, Jungtinės Karalystės bei kitų šalių bankais, tiriantys pareigūnai V.Platono pėdsakų užtinka daugelyje sandorių. Manoma, kad jis aktyviai dalyvavo ir verbuojant Moldovos teisėjus suteikti galimybę sukurti fiktyvias skolas, kurios padėtų perkelti pinigus iš Rusijos į Moldovą.

Tuo metu V.Platono gynėjas V.Lychas juokiasi iš tokių kaltinimų ir teigia, kad jo klientas tiesiog padėjo keliems asmenims sutvarkyti verslo reikalus.

„Taip jau nutinka, kai kas nors paprašo tavęs paslaugos ar sutvarkyti kokį reikalą už piniginį atlygį“, – tikino advokatas.

Dabartinė V.Platono žmona, buvusi „Mis Ukraina 2009“ Jevhenija Tulčevska, aiškino, kad jos vyras yra nuo 2010 iki 2014 metų veikusios „Laundromat“ schemos auka. J.Tulčevskos teigimu, V.Platonui keršija buvęs verslo partneris, o dabar Moldovos demokratinės partijos lyderis Vladimiras Plahotniucas.

Būtent dėl V.Plahotniuco tariamo susidorojimo, ukrainietės teigimu, V.Platonas buvo priverstas palikti Moldovą ir apsigyventi Kijeve.

„Jis nevyko į Moldovą, nes suprato, kad tas žmogus gali bet ką, kad jis neturi jokių stabdžių“, – dėstė J.Tulčevska, gindama dalyvavimu milijardų dolerių plovimo schemoje kaltinamą savo vyrą.

Iškart po V.Platono sulaikymo jo teisininkų komanda parašė skundą, teigdama, kad V.Plahotniucas suinteresuotas susidoroti su buvusiu verslo partneriu V.Platonu ir jo kolega, Bulgarijos piliečiu Jurijumi Kontijevskiu. Jų interesus tariamai išskyrė nesutarimai dėl verslo.

Naujoji V.Platono žmona J.Tulčevska tikino nesuprantanti, kodėl jos vyras atsidūrė Moldovos teisėsaugos akiratyje. „Mes gyvenome paprastą gyvenimą, neturėjome nei apsaugos, ėjome į filmus, restoranus“, – pasakojo ukrainietė, bandanti apginti V.Platoną, šiuo metu kalintį Kišiniove.

Tiesa, Moldovos pareigūnų šie įtikinėjimai neveikia. „Laundromat“ schemoje žibėjusio V.Platono, dovanojusio savo artimiesiems prabangius automobilius, likimas bus sprendžiamas teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius