-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija atskleidė savo branduolinės ginkluotės planus

Rusija nedislokuos branduolinių ginklų užsienyje, išskyrus savo sąjungininkę Baltarusiją, tačiau ras būdų, kaip pasipriešinti bet kokiam JAV taktinių branduolinių ginklų dislokavimui Didžiojoje Britanijoje, ketvirtadienį pareiškė už ginklų kontrolę atsakingo ministro pavaduotojas.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusiais metais prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva perdavė Baltarusijai kelis taktinius branduolinius ginklus, ir dėl šio sprendimo apkaltino, jo nuomone, priešiškus ir agresyvius Vakarus.

Amerikos mokslininkų federacijos vyriausieji branduolinės energetikos tyrėjai teigia, kad nėra įtikinamų įrodymų, kur Baltarusijoje yra ginklai ir ar apskritai jie ten yra.

Žurnalistų paklaustas, ar Rusija dislokuotų branduolinius ginklus už Baltarusijos ribų, pavyzdžiui, Pietų Amerikoje, užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas atsakė: „Ne, tai neplanuojama“.

„Taktinių branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijos teritorijoje buvo atliktas siekiant pasipriešinti vis agresyvesnei ir grėsmingesnei Šiaurės Atlanto aljanso (NATO), kuriam vadovauja JAV, veiklai“, – užsienio reikalų ministro pavaduotoją cituoja „Reuters“.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas

Ginklų kontrolę prižiūrintis S.Riabkovas taip pat papriekaištavo Jungtinėms Valstijoms, kad jos į NATO branduolines misijas įtraukė Europos šalis, kurios, pasak jo, atvirai deklaruoja, kad yra „laisvos nuo branduolinių ginklų“. Jis nepateikė išsamesnių paaiškinimų.

Atskirai interviu „Russia Today“ S.Riabkovas sakė, kad JAV planai dislokuoti taktinius branduolinius ginklus Didžiojoje Britanijoje neatbaidys Maskvos.

„Jei jie mano, kad branduolinių ginklų pakartotinis dislokavimas Jungtinėje Karalystėje atgrasys Rusiją, jie klysta, – sakė S.Riabkovas. – Raginame juos sustabdyti... šį nesibaigiantį eskalavimo ratą.“

Nei Didžioji Britanija, nei Jungtinės Valstijos nepatvirtino pranešimų apie planuojamą taktinių branduolinių ginklų dislokavimą. Tyrėjai teigia, kad „RAF Lakenheath“, karinių oro pajėgų bazė Safolke, Anglijos rytuose, rekonstruojama JAV ginklams laikyti.

Šiuo metu penkiose NATO šalyse – Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Turkijoje ir Italijoje – šešiose bazėse iš viso laikoma apie 100 JAV taktinių branduolinių ginklų, teigia Amerikos mokslininkų federacija.

V.Putinas vis skelbia apie savo galią

V.Putinas, prieš dvejus metus į Ukrainą pasiuntęs dešimtis tūkstančių karių, šį mėnesį dažnai primena Vakarams apie Rusijos branduolinio arsenalo dydį ir pajėgumus.

S.Riabkovas gyrė, jo teigimu, BRICS grupės narių pasiūlytas idėjas, kaip užbaigti konfliktą Ukrainoje.

„Esame atviri dialogui su visais, kurie pasiryžę skatinti konstruktyvų sprendimą. Ir šiame kontekste, žinoma, toliau aptariame šią temą su savo BRICS partneriais“, – sakė jis.

BRICS grupę sudaro Rusija, Kinija, Indija, Brazilija ir Pietų Afrikos Respublika, ir ją ketinama toliau plėsti.

Kyjivas siekia savo „taikos formulės“, kurioje, be kita ko, numatyta išvesti visus Rusijos karius iš jos teritorijos, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad bet kokios derybos su Rusija yra neteisėtos.

Rusija, kuri kontroliuoja kiek mažiau nei penktadalį Ukrainos teritorijos, atmetė V.Zelenskio planą kaip absurdišką, nes jame nepaisoma pačios Maskvos saugumo interesų. Šią poziciją ketvirtadienį dar kartą patvirtino S.Riabkovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius