-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos ir JAV viršūnių susitikime tikimasi susitarti dėl branduolinių arsenalų sumažinimo

Rusija ir JAV sieks susitarti dėl savo branduolinių arsenalų mažinimo, o liepą įvyksiantis abiejų šalių prezidentų susitikimas bus lemtingas sprendžiant šį klausimą, sakė JAV ginkluotųjų pajėgų jungtinės vadovybės vadas Michaelas Mullenas.
SS-18 „Satan“
SS-18 „Satan“ / wikimedia.org nuotr.

„Artėjantis viršūnių susitikimas išties yra kritinis – tai akivaizdu. Be abejo, siekiama tokio susitarimo. Tačiau abu prezidentai turi priimti galutinį sprendimą ir pasirašyti (sutartį)“, – M.Mullenas sakė televizijai „Russia Today“.

JAV kariškis pareiškė, kad jam teikia vilčių „derybose pasiekta pažanga“ ir kad toks susitarimas būtų „labai svarbus žingsnis“.

Paklaustas apie Rusijoje priešiškai sutiktą priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimą Rytų Europoje M.Mullenas atsakė, kad naujoji B.Obamos administracija šio metu iš naujo nagrinėja šį projektą.Kalbėdamas apie JAV prezidento Baracko Obamos administracijos naują santykių su Rusija strategiją ir kompromisų galimybes, M.Mulenas sakė: „Ne aš priimu tokius sprendimus. Tai išties prezidento Obamos sprendimas.“

„Mes visi galvojame, kad ši ir būsimosios sutartys yra išties svarbios. Žinoma, prezidentas Obama pareiškė siekiantis, kad būtų likviduoti visi branduoliniai ginklai. Tai rodo, kokia svarbi yra ši sutartis“, – pridūrė admirolas.

Tačiau jis pabrėžė, kad artimiausioje ateityje branduolinės ginkluotės atsisakyti nepavyks.

„Mes dar toli nuo to, – aiškino M.Mullenas. – Be abejo, šiuo metu esama daug branduolinių ginklų. Mūsų šalys – Rusija ir Jungtinės Valstijos – turi didžiausius arsenalus, todėl manau, kad abiejų šalių lyderystė yra labai svarbi ieškant būdų, kaip juos sumažinti, tačiau nepažeisti mūsų saugumo interesų. Tikiuosi, jog tokia sutartis ir bus šių derybų rezultatas.“

Admirolas nurodė, kad Vašingtono ir Maskvos požiūris į Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi problemą yra labai panašus.

„Manau, kad mes (šiuo atžvilgiu) esame labai artimi. Tai įrodo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucija, kuri yra daug griežtesnė negu ankstesnioji“, – sakė jis.

M.Mullenas pabrėžė, kad JT rezoliucijoje „kalbama apie karingą Šiaurės Korėjos vadovybės elgesį, taip apie viltis ir sustiprintą spaudimą, kuriuo siekiama priversti Šiaurės Korėjos vyriausybę laikytis tarptautinių normų“.

Paklaustas apie Rusijoje priešiškai sutiktą priešraketinės gynybos skydo elementų dislokavimą Rytų Europoje M.Mullenas atsakė, kad naujoji B.Obamos administracija šio metu iš naujo nagrinėja šį projektą.

„Taigi, galutinio sprendimo ... dar nėra, – pažymėjo jis. – Žinoma, mes suprantame šio klausimo jautrumą. Esu įsitikinęs, kad šioje srityje bus ir diskusijų, ir sprendimų“.

NATO plėtimasis yra kitas Rusijai nepatinkantis dalykas. Todėl Rusijos televizijos kanalas paklausė M.Mulleno, ar Gruzijos ir Ukrainos priėmimas į šią organizaciją vis dar yra prioritetas Vašingtonui.

„Tai vienas iš daugelio klausimų siekiant naujų santykių su Rusija bei tema artėjančiame viršūnių susitikime, – sakė M.Mullenas. – Mes pasirengę ir toliau kalbėtis ir stengtis geriau suprasti vienas kitą bei ieškoti kelio, kuris atitiktų abiejų pusių interesus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius