TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 03 /10:02

Rusijos lėktuvo katastrofos metu JAV palydovas virš Sinajaus užfiksavo šiluminius žybsnius

JAV palydovas, stebintis Žemės paviršių infraraudonųjų spindulių diapazone, Rusijos keleivinio lėktuvo „Airbus A321“ katastrofos virš Sinajaus pusiasalio metu šioje teritorijoje užfiksavo šiluminius žybsnius, pranešė televizijos kanalas „CBS News“.
Sudužęs Rusijos lėktuvas
Sudužęs Rusijos lėktuvas / „Scanpix“/AP nuotr.

Televizijos kanalo NBC šaltinis, dirbantis JAV vyriausybinėse struktūrose, pareiškė, kad tai gali liudyti sprogimą „Kogalymavia“ kompanijos lėktuve: sprogo arba į vidų įneštas užtaisas, arba degalų bakas.

Naujienų agentūra „Interfax“ paskelbė, kad lėktuvo pilotų pokalbiai iki paskutinių akimirkų išliko ramūs, tad katastrofa juos ištiko netikėtai.

VIDEO: Rusijos lėktuvo katastrofos vieta Egipte, Sinajaus pussiasalyje

„Stratfor“: katastrofą lėmė sprogmuo

JAV analitikų agentūros „Stratfor“ ekspertai savo ruožtu pareiškė manantys, kad labiausiai tikėtina aviakatastrofos priežastis – sprogmens įnešimas į avialainerį. Šių ekspertų nuomone, sprogmuo arba buvo paslėptas bagažo skyriuje, arba jį detonavo teroristas mirtininkas.

Pirmadienį kompanijos „Kogalymavia“ atstovai pareiškė, kad vienintelė lėktuvo katastrofos priežastis gali būti „mechaninis poveikis ore“.

„Stratfor“ ataskaitoje pažymima, kad kol kas neatmestinos ir kitos katastrofos versijos, bet jos yra mažiau tikėtinos.

„Atsižvelgiant į tai, kad alternatyvūs scenarijai mažai tikėtini, atrodo, kad labiausiai tikėtina lėktuvo sudužimo priežastis yra sprogmens detonavimas pačiame lėktuve“, – ataskaitoje rašo „Stratfor“ ekspertai. Jų nuomone, lėktuvo katastrofos pobūdis visiškai atitinka tokią versiją: lėktuvas ėmė sparčiai žemėti ir subyrėjo į gabalus dar ore. Jo uodega aptikta už aštuonių kilometrų nuo kitų nuolaužų.

„Stratfor“ analitikų duomenimis, Šarm el Šeicho oro uostas nepasižymi patikima aviacinio saugumo kontrole, tad piktadariams neturėjo būti sunku įnešti sprogmenį į lėktuvą. Vis dėlto ataskaitos autoriai atkreipia dėmesį į tai, kad kol kas nėra jokių pranešimų, jog ant lėktuvo nuolaužų būtų buvę aptikta kokių nors sprogstamųjų medžiagų pėdsakų.

Užfiksavo žybsnius

Televizijos kanalo ABC pašnekovas kariškis paaiškino, kad minėto palydovo infraraudonųjų spindulių jutikliai, skirti sekti raketų paleidimą, žybsnius užfiksavo tuo metu ir toje vietoje, kai virš Sinajaus pusiasalio skrido iš Šarm el Šeicho kurorto į Sankt Peterburgą pakilęs lėktuvas. Vis dėlto jis pabrėžė, kad jeigu žybsniai susiję su lėktuvo katastrofa, tai jie gali reikšti ir sprogimą ore, ir sprogimą lėktuvui susidūrus su žemės paviršiumi.

Pašnekovas taip pat pažymėjo, kad katastrofos vietoje vyksta islamistų susirėmimai su Egipto kariuomene, tad žybsniai galėjo ir neturėti nieko bendro su aviakatastrofa. Be to, neoficialus šaltinis Pentagone pareiškė, kad vargu ar lėktuvas galėjo būti numuštas raketa nuo žemės, nes palydovas būtų užfiksavęs ir šiluminį raketos kelio pėdsaką. Oficialiai Pentagonas palydovo stebėjimo rezultatų nekomentuoja.

Pirmadienį kompanijos „Kogalymavia“ atstovai pareiškė, kad vienintelė lėktuvo katastrofos priežastis gali būti „mechaninis poveikis ore“, ir atmetė versiją, kad lėktuvas sudužo dėl techninių gedimų ar pilotų klaidos.

„Kogalymavia“ lėktuvas netrukus po palikimo šeštadienį sudužo Egiptui priklausančiame Sinajaus pusiasalyje. Lėktuvu skrido 224 žmonės – 217 keleivių, tarp jų 25 vaikai, ir septyni ekipažo nariai. Visi jie žuvo. Beveik visi žuvusieji – Rusijos piliečiai. Lėktuvu taip pat skrido keturi Ukrainos ir vienas Baltarusijos pilietis.

VIDEO: Rusijos lėktuvo aviakatastrofos tyrimas: „Kogalymavia“ atstovų nuomonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius