Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos prezidentas Medvedevas perdavė Lenkijai Katynės žudynių baudžiamosios bylos dokumentus ir žada tęsti bylos nagrinėjimą

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas perdavė Lenkijos prezidento pareigas einančiam Bronislawui Komorowskiui 67 tomus su Katynės žudynėmis susijusios baudžiamosios bylos Nr.159 dokumentų.
Katynė
Katynė / „Scanpix“ nuotr.

Laikinajam Lenkijos vadovui perduotas vienas tomas originalių dokumentų, taip pat vienas tomas su kituose 67 tomuose esančių dokumentų aprašu.

„Darbas dėl baudžiamosios bylos Nr.159, taip pat medžiagos išslaptinimas, bus tęsiamas mano tiesioginiu nurodymu“, – D.Medvedevas sakė susitikime su B.Komorowskiu.

Rusijos vadovas priminė, jog dar per praeitą mėnesį Krokuvoje vykusias tragiškai žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio ir jo žmonos laidotuves žadėjęs „imtis reikiamų pastangų ir duoti nurodymus dėl baudžiamosios bylos Nr.159 pratęsimo ir bendro darbo“ su Lenkijos pareigūnais. Darbas dėl baudžiamosios bylos Nr.159, taip pat medžiagos išslaptinimas, bus tęsiamas mano tiesioginiu nurodymu.

Prezidentas pridūrė, kad Lenkijos ir Rusijos vyriausybinės bei teisėsaugos institucijos glaudžiai bendradarbiauja, tirdamos balandžio 10 dieną Rusijoje netoli Smolensko įvykusios Lenkijos prezidento lėktuvo katastrofos priežastis.

D.Medvedevas padėkojo B.Komorowskiui, kad šis atvyko į Maskvą dalyvauti pergalės Antrajame pasauliniame kare 65–ųjų metinių minėjimo ceremonijoje.
 

Anksčiau Rusija pateikė Lenkijai daugiau nei 1 mln. puslapių archyvinių dokumentų, susijusių su Katynės žudynėmis.

Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto rektorius Anatolijus Torkunovas, vadovaujantis Rusijos ir Lenkijos sudėtingų istorinių klausimų komisijai, sakė, kad išslaptintuose archyviniuose dokumentuose esama išsamių duomenų apie Katynės įvykius. Pasak jo, tuose dokumentuose minimi „ne (tik) budelių, bet ir seržantų ir sargybinių, vykdžiusių iš aukščiau gaunamus įsakymus, vardai“.

A.Torkunovas pripažino, jog egzistuoja „problema, kaip tų žmonių palikuoniai, kurie niekaip nėra už tai atsakingi, priims šios informacijos atskleidimą“.
Rektorius pabrėžė, kad tarptautinių santykių praktikoje tokio pobūdžio medžiagos perdavimo kitai šaliai dar nėra buvę.

„Tai susiję su Rusijos vadovybės sprendimu visam laikui uždaryti šią temą“, – sakė jis.
Katynės žudynės – bendrinis terminas, siejamas su 22 tūkst. Lenkijos piliečių, daugiausiai į nelaisvę Antrojo karo pradžioje paimtų karininkų, sušaudymu įvairiuose Sovietų Sąjungos NKVD kalėjimuose ir lageriuose 1940 metų balandį ir gegužę.

Šių aukų pagrindinis memorialas yra netoli Smolensko esančiame Katynės miške, kuriame palaidotos 1918–1953 metais vykusių masinių sovietinių represijų aukos, didelė dalis 1940 metais sušaudytų Lenkijos kariškių, taip pat Raudonosios armijos kariai, sušaudyti nacistinės Vokietijos pajėgų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius