Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaiposi be reikalo: elektromobilį krovė ne dyzelinis generatorius, kurį atitempė degalais varoma mašina

Internautai ir toliau nepalieka elektromobilių ramybėje. Šį kartą iš archyvų ištraukė dar 2019 m. darytą nuotrauką, kurioje neva užfiksuota, kaip įprastais degalais varoma mašina tempia dyzelinį generatorių, o šis krauna elektrinę mašiną. Situacija jiems pasirodė itin komiška, tačiau paaiškėjo, kad nuotrauką jie interpretavo klaidingai.
Elektromobilis
Elektromobilis

Susirūpino dėl ateities su elektromobiliais

Socialinių tinklų vartotojai iš Lietuvos pradėjo dalytis nuotrauka, kurioje, jų teigimu, matomas paradoksalus vaizdas.

„Degalais varoma mašina, tempianti dyzelio generatorių, kraunantį elektrinę mašiną. Ateitis yra kvaila...“, – pakomentavo vienas internautas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Kadre matomas avarinės pagalbos automobilis su prie jo pritvirtintu generatoriumi, kuris krauna šalikelėje stovinčią mašiną.

Situacija – kiek kitokia

Nuotraukoje ant generatoriaus šono galima įžiūrėti įmonės pavadinimą – OAMTC. Tai yra kelių avarinės tarnybos bendrovė, veikianti Vienoje (Austrija).

Shutterstock nuotr./Elektromobilis
Shutterstock nuotr./Elektromobilis

Šią nuotrauką savo paskyroje „Facebook“ jie paskelbė dar 2019 m. gegužės 29 d. Aprašyme teigiama, kad iš tiesų tai yra ne dyzelinis generatorius.

„Kai akumuliatorius nebepajėgia susitvarkyti, atnešame šviežių sulčių! Mūsų „Mobile Powerbank“, skirtas elektromobiliams, sėkmingai išlaikė pirmą praktinį bandymą.

Jau po 20 minučių elektriniam „Mercedes“ užteko energijos, kad jis be jokių problemų nuvežtų mūsų narį iki kitos įkrovimo stotelės. Manome, kad tai neblogai elektrizuoja!“ – džiaugėsi bendrovė.

Taigi iš šio įrašo aišku, kad nuotraukoje matomas elektrinis akumuliatorius, o ne dyzelinis generatorius, kaip aiškina internautai.

„Ši nuotrauka buvo neteisingai interpretuota, tai – ne nešiojamasis generatorius, o mobilusis elektros energijos bankas elektromobiliams“, – naujienų agentūrai AFP teigė „OAMTC“ bendrovės narys Alexanderis Luegeris.

Jis taip pat pridūrė, kad šis energijos bankas yra pagamintas iš ličio baterijų, kurios gali aprūpinti elektromobilį elektra maždaug 12 km keliui.

AFP teigimu, ličio baterijas gamina Australijos bendrovė „Votexa“. Jos įkūrėjas Stuartas Daviesas nurodė, kad „OAMTCA įsigijus įkroviklį, jie galėtų įkrauti iš bet kokio energijos šaltinio“.

Verslininkas taip pat pažymėjo, kad baterijos nėra benzinu varomi generatoriai.

Tačiau dauguma OAMTC naudojamų transporto priemonių iš tiesų varomos dyzelinu, AFP pripažino bendrovės mobiliojo ryšio tarnybos vadovas Gerhardas Samekas.

„Transporto priemonė nėra elektrinis automobilis. Tai - vienas iš mūsų standartinių dyzelinių avarinių automobilių, kuriuos naudojame visoje Austrijoje“, – naujienų agentūrai „Reuters“ paaiškino OAMTC techninis ekspertas Christianas Klejna.

15min verdiktas: iš dalies melas. Bendrovės atstovai patvirtino, kad gelbėjimo automobilis iš tiesų varomas dyzelinu, tačiau mašina kraunama iš mobilaus elektros energijos banko, skirto elektromobiliams, o ne dyzelinio generatoriaus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius