-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Shakira prisijungs prie kampanijos prieš Arizonoje priimtą kontroversišką imigracijos kontrolės įstatymą

Iš Kolumbijos kilusi popmuzikos žvaigždė Shakira šią savaitę susitiks su Arizonos sostinės Finikso meru, palaikydama kampaniją prieš šioje valstijoje priimtą prieštaringai vertinamą kovos su neteisėta imigracija įstatymą, pranešė vienas mero biuro darbuotojas.
Arizonos valstijos sprendimas sukėlė didžiulius protestus.
Arizonos valstijos sprendimas sukėlė didžiulius protestus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Grammy“ pelniusi dainininkė ir dainų kūrėja ketvirtadienio popietę tarsis su Finikso meru Philu Gordonu, kuris griežtai kritikuoja naująjį įstatymą, taip pat su kitais miesto administracijos pareigūnais, sakė mero atstovas.

Hitais tapusių singlų „Hips Don't Lie“ ir „Whenever, Wherever“ autorė taip pat tikriausiai susitiks su šeimomis, kurioms gali būti pritaikytas tas Arizonoje priimtas įstatymas.

Dainininkės atstovai planuojamą vizitą komentuoti atsisakė.

Naująjį imigracijos įstatymą kritikuoja daugelis ispaniškai kalbančios bendruomenės organizacijų, profesinių sąjungų ir žmogaus teisių aktyvistų, kurie sako, jog tas teisės aktas prieštarauja JAV konstitucijai ir nulems etninį skirstymą.

Kalifornijos įstatymų leidėjai antradienį paragino skelbti Arizonai ekonominį boikotą, o viena Meksikos oro bendrovė perspėjo galinti nutraukti skrydžius į šią valstiją.Dėl šio įstatymo Meksika antradienį perspėjo savo piliečius vengti kelionių į Arizoną.

Teisės aktas, kurį praeitą penktadienį pasirašė šios pietinės valstijos respublikonė gubernatorė Jan Brewer, leidžia policijai sulaikyti ir apklausti bet kurį asmenį, įtariamą pažeidusį migracijos taisykles, net jeigu jis nebūtų įtariamas jokiu kitu nusikaltimu.

Šis žingsnis sukėlė pasipiktinimą tiek Jungtinėse Valstijose, tiek Meksikoje, iš kurios kilę daugelis gausios JAV ispaniškai kalbančios bendruomenės narių.

Kalifornijos įstatymų leidėjai antradienį paragino skelbti Arizonai ekonominį boikotą, o viena Meksikos oro bendrovė perspėjo galinti nutraukti skrydžius į šią valstiją.

Meksikos URM patarė šalies piliečiams nešiotis tapatybės dokumentus ir laikytis Arizonos įstatymų, perspėdama apie toje valstijoje susiklosčiusį „nepalankų politinį klimatą imigrantų bendruomenėms ir visiems atvykėliams iš Meksikos“.

„Galima manyti, kad prie bet kurio Meksikos piliečio gali būti bet kada priekabiaujama ir klausinėjama be jokios reikšmingos priežasties“, – sakoma ministerijos pranešime, kuriame taip pat nurodoma, kad naujasis įstatymas įsigalios tik po kelių mėnesių.

Meksikos prezidentas Felipe Calderonas pirmadienį taip pat pasmerkė tą įstatymą, vadindamas jį rasine diskriminacija, taip pat sakė, kad jo vyriausybė savo šalies piliečius gins „visomis jai prieinamomis priemonėmis“.

Pasak prezidento, šis teisės aktas kelia pavojų Meksiką ir Arizoną siejantiems draugystės, verslo, turizmo ir kultūros ryšiams.

Meksikos opozicinės partijos ir migrantai paragino skelbti Arizonai prekybos boikotą. Tuo tarpu verslo pasaulis baiminasi galimų neigiamų pasekmių.

„Neabejotina, jog tai paveiks keliautojų srautą tarp Meksikos ir tos valstijos“, – oro bendrovės „Aeromexico“ vadovas Andresas Conesa antradienį sakė žurnalistams Akapulke vykusioje vienoje turizmo konferencijoje.

Pasak jo, „Aeromexico“ pastaraisiais mėnesiais jau nutraukė skrydžius tarp Finikso ir Meksikos sostinės bei Gvadalacharos miesto.

„Gerokai sumažinome skrydžių skaičių dėl to, kaip elgiamasi su mūsų tėvynainiais“, – pabrėžė A.Conesa.

Su Arizona besiribojančios Meksikos valstijos Sonoros vyriausybė demonstratyviai atšaukė kasmetinį susitikimą su Arizonos pareigūnais, tačiau savo tinklalapyje nurodė, kad bus siekiama palaikyti gerus ryšius.

Naujasis įstatymas taip pat plačiai kritikuojamas Jungtinėse Valstijose – prieš jį pasisakė netgi prezidentas Barackas Obama. Dėl to teisės akto taip pat kilo įnirtingų politinių ir teisinių ginčų, demokratams siekiant pradėti didelio masto imigracijos taisyklių reformą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shakira
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shakira

San Fransisko ir Los Andželo įstatymų leidėjai antradienį taip pat paragino paskelbti boikotą, dėl kurio būtų nutraukti kontraktai su Arizonoje įsikūrusiomis kompanijomis, taip pat ragino Kalifornijos verslininkus atsisakyti sandorių su ta valstija.

JAV nacionalinio saugumo sekretorė Janet Napolitano sakė, kad JAV teisininkai „giliai susirūpinę“ dėl naujo imigracijos įstatymo, o Teisingumo departamentas tikrina, ar jis atitinka „konstitucinius saugiklius“.

Tuo tarpu JAV Katalikų Bažnyčia perspėjo, kad šis įstatymas gali paveikti visą šalį.

„Dėl jo neabejotinai padidės baimė ir nepasitikėjimas imigrantų bendruomenėse“, – sakoma vyskupo Johno Westerio pranešime, kuris buvo paskelbtas JAV katalikų vyskupų konferencijos vardu.

Manoma, kad Jungtinėse Valstijose gyvena apie 12 mln. Meksikos piliečių, iš kurių apie pusė nėra užregistruoti arba gyvena neteisėtai.

Arizona nurodo turinti apie 460 tūkst. neteisėtų imigrantų, daugiausiai iš Lotynų Amerikos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius