-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja paleis sulaikytą misionierių iš Jungtinių Valstijų

Šiaurės Korėja penktadienį paskelbė paleisianti misionierių iš Jungtinių Valstijų, kuris įsibrovė į komunistinę šalį per praeitų metų Kalėdas, siekdamas atkreipti dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus toje šalyje.
Robertas Parkas
Robertas Parkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Robertas Parkas pareiškė, jog „nuoširdžiai gailisi“ dėl savo veiksmų, kuriuos įvykdyti jį paskatino Vakarų šalių skleidžiama „klaidinga propaganda“, pranešė Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra.

Tame pranešime nenurodoma, kada amerikietis bus paleistas.

28 metų R.Parką komunistinės šalies pasieniečiai sulaikė gruodžio 25 dieną, kai jis kirto Šiaurės Korėjos ir Kinijos sieną, perėjęs užšalusią upę. Tas vyras turėjo laišką Pchenjano režimo lyderiui Kim Jong–Ilui, kuriame buvo raginama paleisti politinius kalinius, uždaryti laisvės atėmimo stovyklas ir pagerinti žmogaus teisių padėtį bei gyvenimo sąlygas.

„Atitinkami KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) organai nusprendė jam atleisti ir paleisti, atsižvelgiant į jo prisipažinimą ir nuoširdų gailėjimąsi dėl savo nusižengimų“, – nurodė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Šiaurės Korėja taip pat yra paskelbusi, kad sausio 25 dieną sulaikė dar vieną iš Kinijos neteisėtai įsibrovusį amerikietį. To asmens motyvai ir tapatybė nežinomi, o penktadienio pranešime apie jį neužsimenama.  KCNA taip pat paskelbė interviu su R.Parku.

„Įsibroviau per sieną dėl savo klaidingos nuomonės apie KLDR, susidarytos dėl jos įvaizdį juodinančios klaidingos Vakarų šalių propagandos“, – naujienų agentūra citavo amerikietį, gyvenusį Arizonos mieste Tusone.

Pranešama, kad R.Parkas sakė, kad su juo elgiamasi „maloniai ir džentelmeniškai“ ir kad Šiaurės Korėjoje „visiškai užtikrinta tikėjimo laisvė“.

Amerikietis esą nurodė, kad jam leidžiama kasdien melsti ir kad jam buvo grąžinta Biblija. Jis taip pat sakė, kad jam leista dalyvauti pamaldose vienoje Pchenjano bažnyčioje.

„Nebūčiau įvykdęs tokio nusikaltimo, jeigu žinočiau, kad KLDR gerbia visų žmonių teises ir užtikrina jiems laisvę. Jie džiaugiasi laimingu ir stabiliu gyvenimu“, – KCNA citavo R.Parką.

Praeitų metų rugpjūtį buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas susitiko su Kim Jong–Ilu Pchenjane, kad Šiaurės Korėja paleistų dvi į komunistinę šalį neteisėtai patekusias amerikietes žurnalistes.

Pchenjanas, kuriam buvo sugriežtintos tarptautinės sankcijos dėl 2009 metais susprogdinto branduolinio užtaiso ir raketų bandymų, po B.Clintono vizito žengė kai kurių žingsnių, siekdamas susitaikyti su Seulu ir Vašingtonu.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius