Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovjanske pagrobtas amerikiečių žurnalistas Simonas Ostrovskis po išlaisvinimo: teroristų buvau mušamas ir bauginamas

„Vice News“ reporteris Simonas Ostrovskis, praėjusią savaitę pagrobtas Slovjanske, po ištrūkimo iš teroristų rankų, papasakojo apie keturias kraupias dienas teroristų nelaisvėje. Jis sako, kad jam pasisekė – nors jis buvo mušamas ir bauginamas, jam pavyko ištrūkti gyvam.
Simonas Ostrovskis
Simonas Ostrovskis / Kadras iš filmuotos medžiagos

Pirmadienį paskelbtame naujame „Vice News“ reportaže S.Ostrovskis pasakoja, kad balandžio 21 dieną kartu su savo kolega Freddie Paxtonas buvo sustabdyti prie patikros posto. Ginkluoti separatistai, paklūstantys save Slovjansko meru pasiskelbusiam Viačeslavui Ponomariovui, ištraukė du „Vice News“ reporterius ir dar tris kartu keliavusius žurnalistus iš automobilio.

Maždaug 10 teroristų iškraustė visų žurnalistų kišenes, klausinėjo, iš kur jie atvyko ir ką čia veikia. Visi jie buvo ginkluoti, o vienas jų turėjo mačetę ir sakė, kad žurnalistams reikėtų nupjauti kojas. Dar vieni siūlė sulaikytuosius iškart vietoje nušauti. Tačiau kiti pareiškė, kad žurnalistai turi būti gyvi nugabenti į užimtą Ukrainos Saugumo tarnybos (SBU) pastatą.

„Buvo labai baisu. Kai mes buvome išrikiuoti tamsiame skersgatvyje, šalia sustojo juoda „Volga“ ir iš jos, panašu, buvo iškeliamas kūnas. Manau, tas kažkas galėjo būti dar gyvas – jis tiesiog buvo vežamas kažkur automobilio bagažinėje“, – pasakojo S.Ostrovskis.

Po trumpos apklausos F.Paxtonas ir dar trys žurnalistai buvo paleisti. Tačiau nuo Rusijos invazijos į Krymą apie įvykius Ukrainoje prikaustančius reportažus kuriantis S.Ostrovskis buvo įgrūstas į tą pačią „Volga“. Teroristai jį nuvežė į SBU pastatą.

„Visų pirma, jie uždengė man akis, tuomet iškraustė kišenes – paėmė viską, ką turėjau. Nuvilko mano striukę, privertė klauptis ant kelių. Tuomet lipnia juosta surišo man rankas už nugaros, kelis kartus grasino nušauti. Atrodė, kad svarbiausias jų tikslas – mane kiek galima labiau įbauginti“, – pasakoja S.Ostrovskis.

Teroristai mėgino žurnalistą labai įbauginti, bet kartu nepalikti jokių mušimo žymių ant kūno, dėl ko jie vėliau galėtų būti apkaltinti.

Tuomet žurnalistas buvo nutemptas į rūsį, o netrukus pasirodę keli asmenys pradėjo jį mušti – spardyti, daužyti kumščiais.

„Jie delnais daužė man ir į galvą bei ausis – tai sukuria tarsi blykstės efektą tavo smegenyse, bet nepalieka jokių ilgalaikių sužeidimų“, – prisimena žurnalistas.

Jo manymu, teroristai mėgino jį labai įbauginti, bet kartu nepalikti jokių mušimo žymių ant kūno, dėl ko jie vėliau galėtų būti apkaltinti.

„Aš maniau – jeigu jie mane tik muš, aš galiu ištverti mušimą“, – kraupią naktį prisiminė S.Ostrovskis.

Pagrobėjai pirmąją S.Ostrovskio naktį pavertė košmaru – su pertraukomis jie vis ateidavo į kambarį, kuriame buvo laikomas žurnalistas, jį tardė, mušė, grasino.

S.Ostrovskis pasakojo, kad teroristai vis dėlto jam davė maisto ir vandens. Po pusantros dienos į tą patį kambarį buvo atvesti dar keli į nelaisvę paimti asmenys.

„Vice news“ žurnalistas išskyrė tris grupes žmonių, kurie buvo užimtame SBU pastate: neginkluoti, civiliniais drabužiais vilkintys asmenys; vietiniai Slovjansko gyventojai, apsivilkę karinėmis uniformomis; ir aukščiausio rango grupė – specialiųjų pajėgų kariai – „maži žali žmogeliukai“.

„Man susidarė įspūdis, kad ten veikia kariuomenės veteranai, kurie priklauso kažkokiai organizacijai, kuri veikė dar prieš šiuos neramumus“, – apie pagrobėjus pasakojo S.Ostrovskis.

„Man susidarė įspūdis, kad ten veikia kariuomenės veteranai, kurie priklauso kažkokiai organizacijai, kuri veikė dar prieš šiuos neramumus. Jie turi kažkokią nacionalistinę-religinę-fundamentalistinę-stačiatikišką-krikščionišką ideologiją, apie kurią nuolat kalbėjo“, – apie pagrobėjus pasakojo S.Ostrovskis.

Pagrobėjai klausė, koks buvo S.Ostrovskio kompiuterio slaptažodis. Jam atsisakius jį išduoti, žurnalistas buvo ištemptas į kitą kambarį, kur per rankas jam buvo daužoma gumine lazda.

S.Ostrovskiui ir toliau nepasakius savo slaptažodžio, teroristai pareiškė, kad jiems jis jau nereikalingas – jie neva kompiuterį jau buvo „nulaužę“, o klausimai S.Ostrovskiui tebuvo testas, kuriame jis susimovė.

Trečiadienį atmosfera pastate pasikeitė. Dauguma ginkluotų vyrų dingo iš pastato – tik vėliau S.Ostrovskis sužinojo, kad tądien vyko susišaudymai su Ukrainos pajėgomis.

Kelias dienas nebuvo nieko žinoma apie šį amerikietį žurnalistą. Bet balandžio 24 dieną jis netikėtai atgavo laisvę – kolega iš Kanados rado jį paleistą gatvėje.

Pagrobėjai net nepaaiškino, kodėl jie nusprendė staiga jį paleisti. „Manau, jie buvo taip užsiėmę savo saugumu, kad pagalvojo, jog aš nevertas papildomų problemų“, – spėjo žurnalistas.

Teroristai dar prieš paleidimą privertė S.Ostrovskį duoti interviu Kremliaus valdomos žiniasklaidos reporteriui, o tuomet jis buvo tiesiog išleistas į gatvę, kuriame jis netrukus susidūrė su kolega iš Kanados.

Visą S.Ostrovskio pasakojimą žiūrėkite vaizdo reportaže:

VIDEO: Simonas Ostrovskis pasakoja apie pagrobimą

S.Ostrovskis – žinomas amerikiečių žurnalistas, dirbęs AFP, BBC, „Al Jazeera“. Per pastarąsias šešias savaites jis viso pasaulio žiūrovus prikaustė prie kompiuterių ekranų su išskirtiniais reportažais iš Ukrainos. Laisvai rusiškai kalbantis žurnalistas nebijojo uždavinėti tiesmukų klausimų ginkluotiems separatistams ir „žaliems žmogeliukams“.

15min.lt rašė apie jo bebaimį darbą Kryme. Tuomet S.Ostrovskis ginkluotam ir veidą slepiančiam rusų kariui pareiškė: „Tavo vienintelis dokumentas yra tavo ginklas. Ar su juo ketini mane nušauti, ar tik sumušti?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius