-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialiniuose tinkluose moterys viliojamos pažadais apie idilę IS pragariškoje realybėje

„Islamo valstybės“ (IS) moterys aktyviai naudojasi socialiniais tinklais, norėdamos įtikinti drauges ir nepažįstamas merginas Vakarų Europos šalyse prisijungti prie džihadistų grupuotės. Ekstremistinius judėjimus tiriantys mokslininkai perspėja, kad dėl aktyvios džihadisčių veiklos tokiuose socialiniuose tinkluose kaip „Facebook“, „Twitter“ ir „Instagram“, gali išaugti prie IS nusprendžiančių prisijungti vakarų europiečių skaičius, rašo naujienų svetainė news.vice.com.
Musulmonė
Musulmonė / Scanpix/Godong nuotr.

„Kai kurios moterys iš Vakarų Europos, kurios yra IS kontroliuojamose teritorijose, pradeda laikytis dar radikalesnių nuostatų ir jas skelbti internete, ragina prie „kalifato“ prisijungti daugiau moterų“, – teigiama mokslininkų, tyrinėjančių ekstremistinius judėjimus, ataskaitoje.

JAV politikos ekspertai taip pat tvirtina, kad IS sėkmingai verbuoja Vakarų šalyse gyvenančias moteris ir ragina jas atvykti į Siriją.

JAV politikos ekspertai taip pat tvirtina, kad IS sėkmingai verbuoja Vakarų šalyse gyvenančias moteris ir ragina jas atvykti į Siriją.

„Jos (Vakaruose gyvenančios moterys) „Facebook“ bendrauja su Sirijoje esančiomis moterimis, kurios pateikia labai patrauklų gyvenimo paveikslą: galite atvykti, ištekėti už kovotojo, pagimdyti būsimuosius džihadistus, kurie kovos dėl islamo ir jūsų gyvenimas tuomet turės prasmę – negyvensite paviršutiniško dirbtinio gyvenimo kaip Vakaruose“, – teigė Artimųjų Rytų politiką Woodrow Wilsono tarptautiniame centre tirianti mokslininkė Haleha Esfandiari.

Ji tikino, kad kai kurios Vakarų šalių musulmonės, pamačiusios nuo galvos iki žemės apsigobusias drauges su ginklais IS teritorijose, susidomi tokio gyvenimo perspektyva.

H.Esfandiari tvirtina, kad yra apskaičiuota, jog šiuo metu „kalifate“ yra apie 60 moterų iš Prancūzijos, 40-50 iš Didžiosios Britanijos, 50 iš Vokietijos ir dvi merginos iš Austrijos. Daugumos prisijungusių prie IS merginų amžius svyruoja nuo 13 iki 26 metų. Dažniausiai jos vyksta į Turkiją, o iš ten patenka į  Siriją, kurioje susitinka su internete susipažintais žmonėmis.

Pakliuvusios į IS teritorijas, merginos išteka už džihadistų, ir tuomet kelio atgal nebėra, nes joms draudžiama išvykti iš „kalifato“.

JAV užsienio politikos tarybos ekspertas Jamesas S.Robbinsas teigė, kad IS taikoma verbavimo taktika yra tokia pati, kokią naudoja ir sektos.

„Dauguma jų tampa namų šeimininkėmis. Jos turi prieigą prie interneto ir gali bendrauti su Europoje esančiomis draugėmis, jas įkalbinėti, apie prisijungimą prie IS. Ar jos stebimos ir ar joms yra duodamos nuorodos kaip bendrauti internete, nėra žinoma. Iš tų moterų neišgirsite jokių nusiskundimų, jų gyvenimas ten yra aukštinamas“, – tikino H.Esfandiari.

JAV užsienio politikos tarybos ekspertas Jamesas S.Robbinsas teigė, kad IS taikoma verbavimo taktika yra tokia pati, kokią naudoja ir sektos.

„Įprasta tokio pobūdžio judėjimuose suvilioti žmonės, jiems kažką pažadant – rojų arba tiesiog kažką geresnio. Masiniai judėjimai, sektos, jie taikosi į nepatenkintus žmones, gyvenančius liberaliose visuomenėse, kuriose jie neturi vietos arba nori kažko kito. Tikinama, kad jiems prisijungus prie judėjimo, tai būtų įgyvendinimas to, ko jie ieško“, – džihadistų verbavimo taktiką aiškino J.S.Robbinsas.

Kaip ir H.Esfandiari, J.S.Robbinsas atkreipė dėmesį į tai, jog socialiniuose tinkluose nepasirodo neigiamų atsiliepimų apie IS, nes šiai grupuotei įvaizdis yra labai svarbus. Džihadistai pasiryžę nužudyti nepatenkintus narius, kad jie negalėtų viešai pareikšti savo nuomonės.

Teigiama, kad moterų, kurios prisijungia prie IS savo noru, o ne tampa „kalifato“ gyventojomis, džihadistams užkariavus teritorijas, padėtis yra kiek geresnė. Užimtų teritorijų moterys dažnai prievartaujamos arba parduodamos į vergiją.

„Kai IS užima miestą, jie atskiria moteris nuo vyrų ir vaikų, tuomet vyresnio amžiaus moteris atskiria nuo mergaičių ir merginų, ir uždaro namuose, kurie tampa kalėjimais. Vyresnes moteris jie parduoda kaip verges, egzistuoja laikini vergų turgūs, už jas jie prašo nuo 500 iki 1000 dolerių. Šias moteris nuperka kovotojai“, – teigė J.S.Robbinsas.

Kai kada moterys yra išžaginamos, jos tampa nėščios ir yra atstumiamos.

Užimtų teritorijų moterys dažnai prievartaujamos arba parduodamos į vergiją.

„Kai kurios, prievarta tampa prostitutėmis, nes yra išprievartaujamos daugybę sykių. Elgesys barbariškas ir žiaurus“, – tvirtina H.Esfandiari.

Kai kurios vergės tampa iš Vakarų šalių atvykusių moterų, ištekėjusių už islamo fanatikų, tarnaitėmis. Kita dalis užkariautų teritorijų moterų pradeda dirbti būriuose, kurie prižiūri, kad būtų laikomasi griežtų aprangos reikalavimų IS teritorijoje.

Vis dėlto, H.Esfandiari priduria, kad iš Vakarų atvykusių moterų dalia taip pat nepavydėtina. Jos neturi jokių teisių, o jų pagrindinėmis funkcijomis tampa džihadistų lytinis patenkinimas ir vaikų gimdymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius