-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 10 /13:07

Taifūno aukų Filipinuose skaičius per parą išaugo nuo 120 iki 10 000 žmonių

Vienoje Filipinų provincijoje praūžęs supertaifūnas, kaip manoma, pareikalavo 10 tūkst. gyvybių, sekmadienį paskelbė regiono policijos viršininkas. Nors, anot CNN, oficialiai patvirtinta tik kiek daugiau nei 150 aukų mirtis.
Taifūnas Haiyan Filipinuose nusiaubė Taklobano miestą
Taifūnas Haiyan Filipinuose nusiaubė Taklobano miestą / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Filipinai Taifūnas

Kaip buvo skelbta šeštadienį, Leitės salos Taklobano miestas buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus. Iš pradžių suskaičiuota 120 žuvusių, bet vėliau Raudonojo kryžiaus ekspertai pareiškė, kad tikėtina, jog aukų gali būti 1200.

Pranešama apie 10 000 aukų

Tačiau sekmadienį pateikiami dar didesni skaičiai. Nors evakuota apie 1 mln. žmonių, o apie artėjančią stichiją perspėta 14 mln. gyventojų 37-iose provincijose, masinių aukų išvengti nepavyko.

„Praėjusį vakarą buvome susitikę su gubernatoriumi ir, remiantis pradiniu vyriausybės apskaičiavimu, yra 10 tūkst. aukų (žuvusiųjų)“, – Taklobane – nusiaubtoje Leitės provincijos sostinėje – žurnalistams sakė Elmeras Soria.

E.Soria kalbėjo apie susitikimą su Leitės gubernatoriumi. Ši centrinė Filipinų sala, kurioje gyvena 1,7 mln. žmonių, yra tarp labiausiai nukentėjusių nuo supertaifūno „Haiyan“ – vienos stipriausių audrų per visą tokių duomenų kaupimo istoriją.

Papildyta 13.07 val. Policija saugo miestą nuo plėšikų, trūksta maisto ir vandens

Policija pranešė dislokavusi specialiąsias pajėgas, kad užkirstų kelią plėšikavimui Taklobane – nuniokotoje Leitės provincijos sostinėje, o Jungtinės Valstijos paskelbė, kad reaguoja į Filipinų vyriausybės prašymą ir atsiųs karinę pagalbą.

„Taklobanas visiškai sunaikintas. Kai kuriuos žmones apima beprotybė nuo bado ar šeimos netekties“, – sakė vienos mokyklos mokytojas, 36 metų Andrew Pomeda , kuris perspėjo, kad išgyvenusiųjų neviltis didėja.

„Žmonės pradeda smurtauti. Jie plėšia verslo įstaigas, prekybos centus, vien tam, kad rastų maisto, ryžių ir pieno ... Bijau, kad per vieną savaitę žmonės pradės iš bado žudyti“, – sakė jis.

Žmonės pradeda smurtauti. Jie plėšia verslo įstaigas, prekybos centus, vien tam, kad rastų maisto, ryžių ir pieno.

Pareigūnams sunku net suvokti visą nelaimės mastą, jau nekalbant apie reakciją į jį. Leitės policijos viršininkas sakė, kad vien šioje provincijoje tikriausiai žuvo 10 tūkst. žmonių.

Kaimyninėje Samaro saloje vietos nelaimių padarinių likvidavimo vadovas sakė, kad mažame Basero miestelyje žuvo 300 žmonių.

Jis pridūrė, kad dar 2 tūkst. žmonių Basere ir kitur saloje dingo. Samaras buvo vienas pirmųjų rajonų, kuriuos užklupo iš Ramiojo vandenyno atslinkęs „Haiyan“. Supertaifūno vėjų greitis siekė 315 km per valandą.

Dar dešimčių žmonių žūtis buvo patvirtinta kituose sugriautuose miestuose ir miesteliuose per 600 km nusidriekusiose centrinių Filipinų salose.

Filipinuose, regis, niekada nesiliauja taifūnai, žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai ir kitos stichinės nelaimės.

Taip yra dėl to, kad salynas išsidėstęs taifūnų formavimosi juostoje ir vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede – regione, kur dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Tačiau jeigu nuogąstavimai dėl gerokai daugiau nei 10 tūkst. žmonių aukų yra teisingi, „Haiyan“ bus daugiausiai gyvybių pareikalavusi stichinė nelaimė, kada nors užregistruota Filipinuose.

Iki „Haiyan“ daugiausiai gyvybių pareikalavusi nelaimė Filipinuose įvyko 1976 metais.

Iki „Haiyan“ daugiausiai gyvybių pareikalavusi nelaimė Filipinuose įvyko 1976 metais, kai 7,9 balo žemės drebėjimo sukeltas cunamis nusiaubė pietinės Mindanao salos Moro įlankos pakrantes. Tada žuvo 5-8 tūkst. žmonių.

„Haiyan“ taip pat gali būti daugiausiai aukų pareikalavusi stichinė nelaimė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione po 2004 metų cunamio, kai Indonezijoje, Šri Lankoje, Tailande ir kitose regiono pakrantėse žuvo maždaug 220 tūkst. žmonių.

Supertaifūnas Haiyan penktadienį paryčiais smogė žvejų gyvenvietėms centrinėje Samaro saloje, esančioje maždaug už 600 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Manilos. Didžiausias pastovus vėjo greitis siekė 315 kilometrų per valandą. Tūkstančiai žmonių evakuoti, nors regionas dar neatsigavo po praėjusį mėnesį įvykusio žemės drebėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius