-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailande esantys lietuviai: „Karaliaus mirtis tajams – ypatingai liūdna žinia“

„Gandas, kad karalius mirė sklandė jau nuo vėlyvų ketvirtadienio pietų. Tajai dalinosi įvairiomis nuorodomis, skelbiančiomis apie mirtį, bet nenorėjo tuo tikėti, kol nesulaukė oficialaus pranešimo iš karališkųjų rūmų. Nes ir anksčiau, sušlubavus Ramos IX sveikatai, pasirodydavo apgaulingi pranešimai apie jo mirtį“, – sakė Bankoke šiuo metu esanti Astra Petkūnaitė.
Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo
Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiek ji, tiek kiti šiuo metu Tailande gyvenantys lietuviai tikino, jog tajams karaliaus mirtis – didžiulė ir labai liūdna žinia, nes 70 metų šalį valdęs monarchas buvo tarsi viso Tailando tėvas.

Visi tajai įnikę į telefonus, nes susirašinėja su draugais, dalinasi šia žinia

„Sužinoję, kad 19 val. per televiziją bus transliuojamas pranešimas, tajai pradėjo verkti. Bet vis tiek negalėjo patikėti (kad karalius mirė – aut. past.). Vis tik per televiziją buvo oficialiai paskelbta, kad karalius mirė. Tada visi aplink mane buvę tajai puolė į ašaras. Viena jauna mergina pradėjo raudoti balsu ir kūkčioti. Visų akyse buvo ašaros“, – pasakojo A.Petkūnaitė.

Pasak jos, po oficialaus pranešimo apie karaliaus mirtį feisbuke pradėjo plisti karaliaus nuotraukos, įvairios įmonės ir organizacijos savo profilių nuotraukas pakeitė į juodos spalvos.

„Visi tajai įnikę į telefonus, nes susirašinėja su draugais, dalinasi šia žinia“, – įspūdžiais dalinosi Bankoke esanti lietuvė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo

Tailande gyventojai savo karaliui jautė ypatingai šiltus jausmus. Galbūt todėl daugeliui jo mirtis – tarsi artimo draugo ar šeimos nario netektis.

„Tajai mano hostelyje kalba, koks karalius buvo geras ir kaip jiems jo trūks. Jie dėkingi jam už tai, koks dabar yra Tailandas. Žinoma, dabar laukia didžiausias klausimas – koks bus naujasis karalius, kaip jis elgsis, nes dėl savo praeities, jis nėra gerbiamas ir mylimas taip, kaip jo tėvas“, – sakė A.Petkūnaitė.

Pasak jos, kadangi šiuo metu Tailande jau vakaras, greičiausiai pirmieji oficialūs gedulo renginiai Bankoke prasidės tik penktadienį iš ryto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tailandiečiai gedi po ilgos ligos mirusio mylimo monarcho Bhumibolo Adulyadejo

Skirtingai nei Bankoke, kitose Tailando vietose karaliaus gedintys vietiniai neplūsta į gatves. Tačiau ašarojančių netrūksta – monarchas buvo mylimas visos šalies gyventojų.

„Žmonės verkia – karalius čia labai mylimas ir gerbiamas. Tai įrodo, pavyzdžiui, tai, kad karaliaus gimtadienis yra tėvo diena“, – pasakojo Ban Ao Nang, Krabi, Tailande įsikūrusi Simona Kupetienė.

Pasak jos, žmonės į šią žinią reaguoja labai jautriai – kai kurie net sunegalavo.

„Kiek girdžiu, vien greitosios važiuoja kas 5 min. Įtariu, kad žmonėms širdis neatlaikė. Jie nelaukė šitos dienos“. ​

Sunku mums suprasti – Lietuvoje nėra nieko, kas vienytų tautą. Tailande tai buvo karalius, kurį visi labai mylėjo ir laikė tėvu, – sakė S.Kupetienė

Panašiais įspūdžiais pasidalino ir Ban Ao Nang, Krabi, vos prieš savaitę apsigyvenęs Karolis Žukauskas.

„Kadangi gyvename ne Bankoke, ir net ne miesto centre, o už Ban Ao Nango beveik vienkiemyje, tai nelabai ką matome – TV neturime.

Tik kai atėjome į barą, radome dvi darbuotojas ašaras braukiančias: kaip tik per televizorių jau valandą rodė karalių“, – pasakojo lietuvis.

Karolio Žukausko nuotr./Visur per televiziją rodoma ir kalbama apie mirusį karalių
Karolio Žukausko nuotr./Visur per televiziją rodoma ir kalbama apie mirusį karalių

Su nerimu laukia įpėdinio ir pokyčių

Kol kas sunku prognozuoti, kaip keisis Tailandas mirus visuomenės gerbiamam ir mylėtam valdovui.

Tailande gyvenantys užsieniečiai karaliaus mirčiai ruošėsi jau kelerius metus. Kaupė pinigus, net svarstė, ką veiktų, jei nebegalėtų vystyti verslo. Kadangi šalį dabar valdo armija, tikėtina, kad ir rinkimai dar kartą bus atidėti. O kas žino, kokios mintys sukasi sosto įpėdinio galvoje. Visi gyvena nežinioje ir laukime.

Kelionių vadove Pietryčių Azijoje, taip pat ir Tailande dirbanti A.Petkūnaitė 15min sakė, kad artimiausias 30 dienų bus atšaukta daug renginių, į Bankoką suplūs daug tajų, tikėtini kamščiai.

„Daugiau paaiškės penktadienį. Bet Tailande gyvenantys užsieniečiai karaliaus mirčiai ruošėsi jau kelerius metus. Kaupė pinigus, net svarstė, ką veiktų, jei nebegalėtų vystyti verslo.

Kadangi šalį dabar valdo kariuomenė, tikėtina, kad ir rinkimai dar kartą bus atidėti. O kas žino, kokios mintys sukasi sosto įpėdinio galvoje. Visi gyvena nežinioje ir laukime“, – sakė lietuvė.

Anot jos, tai, kad mirusio Tailando karaliaus asmenybė daug lėmė, jog Tailandas yra toks, kokį jį matome dabar, įrodo šis pavyzdys: karaliui susirgus krisdavo net kainos akcijų biržoje.

Visos tautos dievinamas „tėvas“

Ketvirtadienį miręs 88 metų Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejas buvo ilgiausiai valdantis monarchas pasaulyje. Kaip jau minėta, jis itin mylimas tailandiečių, o karališkųjų rūmų vaizduojamas kaip švyturys, rodęs kelią politinių suiručių, perversmų ir kruvinų neramumų laikotarpiais.

Dvejus metus sirgęs valdovas, pastarąsias dvi savaites pablogėjus sveikatai praleido ligoninėje.

Dėl karališkųjų rūmų intensyviai propaguoto asmenybės kulto daugeliui tailandiečių Bh.Adulyadejas beveik prilygsta dievybei ir laikomas ramybę įkūnijančiu lyderiu, esančiu aukščiau šios karalystės neramios politinės arenos šurmulio.

Karaliaus 64 metų sūnus ir sosto įpėdinis Maha Vajiralongkornas kol kas nėra toks populiarus, kaip jo tėvas.

Ketvirtadienio pavakare oficialiai pranešta, kad artimiausią mėnesį šalyje nevyks jokie pramoginiai renginiai. Nuo spalio 13 d. skelbiamas mėnesį truksiantis gedulas. Atšaukta daug renginių, tarp jų – ir populiarusis „Full Moon Party“, turėjęs įvykti spalio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius