-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tailande uždraudė „The Economist“

Tailande buvo uždraustas naujausias žurnalo „The Economist“ numeris. Taip pasielgta todėl, kad žurnale skelbiami faktai apie karališkąją Tailando šeimą galėjo supykdyti ne tik valdžią, bet ir šalies gyventojus.
Tailando įstatymai saugo karalių Bhumibolą nuo kritikos.
Tailando įstatymai saugo karalių Bhumibolą nuo kritikos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo BBC, Tailande dirbantys žurnalo platintojai turėjo sustabdyti penktadieninio numerio platinimą, todėl, kad jame buvo išspausdintas straipsnis apie australą rašytoją, kuris buvo įkalintas dėl monarchijos įžeidimo.

Praėjusį mėnesį taip pat buvo uždraustas numeris, kuriame spausdintas straipsnis kvestionuojantis Tailando karaliaus vaidmenį visuomeniniame gyvenime.

Tailando įstatymai, kuriais apibrėžiamas valdžios įžeidimas, yra vieni iš griežčiausių visame pasaulyje.

Žurnalo „The Economist“ atstovai Azijos prenumeratoriams elektroniniu paštu išsiuntė žinutes, kuriose teigiama: „šią savaitę nuspręsta neplatinti einamojo leidinio numerio, atsižvelgiant į tai, kad jame yra rašinys, susijęs su Tailando monarchija“.

Uždraustajame numeryje buvo publikuojamas straipsnis apie Australijos rašytoją Harry Nicolaides, kuris buvo nuteistas kalėti trejus metus Tailando kalėjime už tai, kad įžeidė monarchiją.

H.Nicolaides prieš ketverius metus parašė romaną, kuriame yra trumpa pastraipa, skirta neįvardintam monarchui. Buvo parduotos tik septynios šio romano kopijos.

Autorius sutiko su tuo, kad bausmė skiriama pelnytai, tačiau teigė nežinojęs, kad tokiu būdu jis padarė nusižengimą.

H.Nicolaides yra tik vienas iš pavyzdžių, kurių vis daugėja. Vis daugiau žmonių yra kaltinami ir baudžiami, remiantis įstatymu, apibrėžiančiu Tailando valdžios įžeidimą. Tuo tarpu šalies policija ir kariuomenė bando nuslėpti bet kokias žinias, kurios atspindi antimonarchines nuotaikas.

Anot Tailando vyriausybės, karališkosios šeimos apsauga yra pagrindinis prioritetas.

Tailande pastaruoju metu buvo užblokuota 3 tūkst. tinklalapių, viena politikos aktyvistė dėl savo antimonarchinių pasisakymų lapkričio mėnesį buvo nuteista šešeriems metams kalėjimo .

Dar keletas žmonių laukia teismo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius