-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tbilisis apkaltino Putiną Gruzijos sienos pažeidimu

Gruzijos užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai pareiškė, kad Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, trečiadienį atvykdamas į Abchaziją, pažeidė Gruzijos valstybinę sieną, pranešama tinklalapyje lenta.ru.
Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas
Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Oficialusis Tbilisis V.Putino vizitą Abchazijoje pavadino kryptinga „provokacija sovietinių specialiųjų tarnybų stiliumi“ ir tarptautinės teisės principų ignoravimu.

Gruzijos diplomatai priminė, kad Rusijos premjero derybos Suchumyje su Abchazijos vadovais sutapo su 2008 metų ugnies nutraukimo pasirašymo metinėmis.

„Panašus sutapimas yra iš anksto suplanuotas ir kryptingas veiksmas“, – sakoma Gruzijos URM pareiškime.

V.Putino vizitas Abchazijoje dar kartą nurodo, kad Rusija nepaiso tarptautinės teisės normų, savo pačios įsipareigojimų ir prestižo, taip pat įprastų tarptautinių santykių taisyklių ir civilizuoto elgesio“, – sakoma pareiškime.„V.Putino vizitas Abchazijoje dar kartą nurodo, kad Rusija nepaiso tarptautinės teisės normų, savo pačios įsipareigojimų ir prestižo, taip pat įprastų tarptautinių santykių taisyklių ir civilizuoto elgesio“, – sakoma pareiškime.

Rusija Abchazijai skirs milijardus

Rusijos premjeras V.Putinas trečiadienį atvyko į Abchaziją savo pirmojo vizito po to, kai Maskva pernai pripažino šio nuo Gruzijos atsiskyrusio regiono nepriklausomybę.

Vizito metu V.Putinas sakė esąs įsitikinęs, kad Abchazija perspektyvoje bus patikima Rusijos sąjungininkė. „Neabejoju, kad Rusija nuolat savo pietiniame pasienyje jaus draugo alkūnę“, – pareiškė V.Putinas trečiadienį Suchumyje susitikęs su Abchazijos Seniūnų taryba.

Rusijos ir Abchazijos santykiais patenkintas V.Putinas sakė, kad „jie nėra politizuoti ir yra aukščiau partijų interesų“; taip pat pridūrė, kad visais klausimais dėl santykių plėtros esama konsensuso.

Tokią išvadą jis padaręs po susitikimo su opozicija Abchazijoje.

Rusija ir Abchazija parengė Abchazijos socialinio ekonominio vystymo planą 2010–2011 metams, pagal kurį numatytas finansavimas sudaro 10,9 mlrd. rublių, pažymėjo V.Putinas. „Kalbama apie infrastruktūros, ryšių, transporto, sveikatos apsaugos ir švietimo objektus“, – paaiškino jis.

„Scanpix“ nuotr./Suchumyje Vladimiras Putinas pabendravo su vietiniais gyventojais
Suchumyje Vladimiras Putinas pabendravo su vietiniais gyventojais

Garantavo karinę pagalbą

Prireikus Rusija suteiks Abchazijai karinę pagalbą, pareiškė V.Putinas. Per bendrą su Abchazijos prezidentu Sergejumi Bagapšu spaudos konferenciją jis sakė esąs įsitikinęs, kad Abchazijos liaudis, įveikusi blokados ir nenutrūkstamo karo sunkumus, susidoros ir su ekonominio valstybės atkūrimo užduotimis.

„Tokiomis sąlygomis, kai Rusija teikia ir teiks sistemingą ekonominę ir politinę, o jei prireiks, ir karinę paramą, šias užduotis Abchazijos liaudis, žinoma, sugebės realizuoti“, – kalbėjo Rusijos premjeras.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas trečiadienį žurnalistams pareiškė, kad Rusija neplanuoja didinti karių skaičiaus nei Pietų Osetijoje, nei Abchazijoje.

Ministras žurnalistams priminė, kad „Abchazijoje yra įsikūrusi Rusijos septintoji karinė bazė, kurioje dislokuota 3636 karių“. Pietų Osetijoje, pasak ministro, dislokuota šiek tiek mažiau kariškių.

Pažymėjęs, kad po Abchazijos nepriklausomybės pripažinimo padėtis pasikeitė iš esmės, V.Putinas pabrėžė, kad „grįžimo prie ankstesnių metų situacijos nėra ir nebus“.Paklaustas, ar ketinama šiose dviejose respublikose didinti Rusijos karinį kontingentą, A.Serdiukovas pareiškė: „Ne. Kam? Pakanka jau esančio“.

Atgal sugrįžti neįmanoma

Abchazijai nereikia, kad jos suverenitetą pripažintų kitos šalys, užtenka, kad respublikos nepriklausomybę pripažino Rusija, mano Rusijos ministras pirmininkas V.Putinas.

„Atvirai kalbant, Abchazijai nereikalingas joks kitas pripažinimas, išskyrus Rusijos“, – pareiškė V.Putinas bendroje su Abchazijos vadovu S.Bagapšu spaudos konferencijoje.

V.Putinas pabrėžė, kad Maskva, pripažindama Abchazijos nepriklausomybę, nesitikėjo, kad jos pavyzdžiu paseks ir kitos valstybės. „Jeigu kalbėtume apie pripažinimo kliūtis, kitokios situacijos ir nesitikėjome. Darėme prielaidą, kad taip ir bus“, – pareiškė V.Putinas.

Tuo pačiu Rusijos premjeras pažymėjo, kad „realijos viską išdėstys į vietas“.

„Gruzijos valdžia pati artėjo prie tokio rezultato, pradėjusi sprendimu panaikinti savo respublikoms autonomijos teises ir baigusi tuo, kad pati savo rankomis sugriovė Gruzijos teritorinį vientisumą; tai padarė patys“, – sakė V.Putinas.

Pažymėjęs, kad po Abchazijos nepriklausomybės pripažinimo padėtis pasikeitė iš esmės, V.Putinas pabrėžė, kad „grįžimo prie ankstesnių metų situacijos nėra ir nebus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius